Minden eldőlt: Spanyolország csoportgyőztes, Svédország kijutott

H. Á., M. D.H. Á., M. D.
Vágólapra másolva!
2019.11.15. 20:37
null
Berg alapozta meg a svéd kijutást jelentő sikert (Fotó: AFP)
Címkék
A 2020-as Eb-selejtezősorozat 9. fordulójában az F-csoport pénteki rangadóján Románia Svédországot fogadta Bukarestben, és jobb első félidei játékának köszönhetően Svédország 2–0-ra nyert. Spanyolország Málta ellen győzött 7–0-ra, és megnyerte a csoportot.

EB 2020, SELEJTEZŐ
9. FORDULÓ
F-CSOPORT

Románia–Svédország 0–2 (M. Berg 18., Quaison 34.)
Spanyolország–Málta 7–0 (Morata 23., Cazorla 41., Pau Torres 62., Sarabia 63., Dani Olmo 69., Gerard 71., Jesús Navas 85.)
KORÁBBAN

Norvégia–Feröer 4–0
(Reginiussen 4., Fossum 8., Sörloth 62., 65.)

Nem hagyott sok kétséget a svéd válogatott Bukarestben azért, hogy miért is érkezett Romániába: a kezdő sípszótól kezdve többet birtokolta a labdát, és tudatosabb támadásaiban nagyobb volt a veszély, mint az esetleges alakuló román akciókban – amelyekből alig-alig akadt az egész első félidőben.

A svéd nyomás a 18. percben érett góllá, a balról érkező beadás a Mol Fehérvár védője, Adrián Rus feje fölött elszállt, Marcus Berg pedig szép mozdulattal a kapu bal oldalába csúsztatott, 0–1!

A svédek az előny birtokában sem változtattak a játékukon, a románok meg nem tudtak, így negyedóra múlva jött az újabb vendégtalálat: gyors rövid passzos akció végén Robin Quaison duplázta meg az előnyt, 0–2!

Az első félidő utolsó perceiben már érezhető volt, hogy mi vár a nézőkre a második félidőben: a svédek kényelmesen őrzik majd előnyüket. Jó negyedórának el kellett telnie, mire a románok magasabb fokozatba kapcsolva először a mérkőzés során átvették az irányítást, és ugyan több veszélyes helyzetet is kialakítottak, de nem sikerült szépíteniük, ráadásul a vendégek viszonylag hamar felébredtek, így a félidő közepe egészen lüktetőre sikeredett, ám a román szépítés sem jött össze.

A második félidőben ugyan a románok összességében jobbak voltak ellenfelüknél, de még a szépítésre sem futotta erejükből, így a szintén Eb-rendező keleti szomszédaink már csak az NL-playoffban bízhatnak.

SPANYOLORSZÁG–MÁLTA

Spanyolország a stockholmi 1–1-gyel már októberben biztossá tette Európa-bajnoki részvételét, így Robert Moreno szövetségi kapitány nyugodtan megtehette, hogy nem szerepelteti minden sztárját a Málta elleni találkozón – na, nem mintha attól kellett volna tartania, hogy tapasztalatlanabb játékosai nem oldják meg könnyedén a kötelező feladatot.

A spanyolok az első félidőben Álvaro Morata és Santi Cazorla találatával kétgólos előnyre tettek szert, utóbbi futballista, a 35. életévét decemberben betöltő Villarreal-középpályás 2015 novembere óta először volt eredményes a nemzeti csapatban.

E két gól között a két gólpasszt kiosztó Gerard Moreno is bevette a máltai kaput, ám az ő találatát Tóth Vencel jelzésére Kassai Viktor érvénytelenítette, mert lövésénél Morata leshelyzetben szökkent egyet a vendégek kapusa előtt. Szigorú ítélet volt, de finoman szólva sem befolyásolta a meccs kimenetelét.

A szünet után a spanyolok tíz perc leforgása alatt újabb négy gólt szereztek, Pau Torres, Pablo Sarabia, Dani Olmo és Gerard Moreno egyaránt első gólját jegyezte a spanyol válogatottban. A végeredményt egy régi motoros, Jesús Navas állította be.

A spanyolok hétfőn Románia ellen zárják a selejtezősorozatot.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA (Átkattintással)

NORVÉGIA–FERÖER

A norvégok – akik az előző három meccsükön Svédországgal, Spanyolországgal és Romániával is 1–1-es döntetlent játszottak – Tore Reginiussen és Iver Fossum találatával már az első tíz percben kétgólos előnybe kerültek, majd a második félidőben Alexander Sörloth duplájával fölényessé tették sikerüket (4–0).

Norvégia tehát hozta a kötelezőt, de Eb-selejtezős csoportjából már nem maradt esélye a továbbjutásra. Ellenben az NL-playoffon keresztül még kijuthat a jövő évi Európa-bajnokságra.

A norvégok 2018 márciusa óta először szereztek négy gólt hivatalos mérkőzésen, akkor Ausztráliát verték meg 4–1-re felkészülési meccsen.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 9 7 2 26–5 +21 23
2. Svédország 9 5 3 1 20–9 +11 18
3. Románia 9 4 2 3 17–10 +7 14
4. Norvégia*
9 3 5 1 17–10 +7 14
5. Feröer 9 1 8 4–27 –23 3
6. Málta 9 1 8 2–25 –23 3

A válogatottak kijutási esélyeit a tabelláinkban háromféleképpen jelöltük.
Félkövér:
már kijutott az Eb-re.
*: bejutott a Nemzetek Ligája playoffjába.
Dőlt: kiesett, s az NL-en keresztül sem juthat ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik