MTI/ H. Á. 2019.10.29 17:03 Frissítve: 2019.10.29 17:17

Bulgária: kétmeccses zárt kapus büntetést ért az angolok elleni botrány

Bulgária a soron következő két, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alatt rendezendő felnőttválogatott mérkőzését zárt kapuk mögött köteles megrendezni – igaz, a második meccsre vonatkozó pönálét két évre próbaidőre bocsátották. Az UEFA a büntetést a bolgár szurkolók Anglia elleni október 14-i Eb-selejtezőn mutatott rasszista és antiszemita viselkedése miatt szabta ki.

Néhány mozdulat, amiért járt a büntetés (Fotó: AFP)

 

A szófiai találkozót először a vendégek 2–0-s vezetésekor, a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda.

 
Az angolok megfontolták a levonulást
Ceferin háborút indít a lelátói rasszizmus ellen
Eljárás indult Bulgária, sőt Anglia ellen is!
Lemondott a bolgár szövetség elnöke
A szövetség elnöke után a kapitány is távozott

A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító „respect” (tisztelet) helyett „no respect” felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6–0-ra nyertek meg.

A nagy közfelháborodást keltő selejtezőmérkőzés után lemondott a balkáni ország futballszövetségének elnöke, Boriszlav Mihajlov, majd a válogatott szövetségi kapitánya, Kraszimir Balakov is.

Az UEFA az ítélet keddi bejelentésekor közölte: a bolgár szövetség mellékbüntetésként 75 ezer eurós bírságot kapott a szurkolói rasszista viselkedése miatt, valamint azért, mert a drukkerek tárgyakat dobáltak a pályára. További 10 ezer eurós bírságot kaptak a bolgárok az ellenfél himnuszának megzavarása – kifütyülése – miatt.

A bolgár labdarúgó-válogatott legközelebb november 17-én lép pályára hazai környezetben, akkor a cseheket fogadja Eb-selejtezőn.

Az angol szövetség sem úszta meg büntetés nélkül: ötezer eurós büntetést kapott szintén az ellenfél himnuszának megzavarása miatt.

2020.03.17 22:32:59

Foci Eb 2020 CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Budapestnek most nem kell lemondania a kiváltságról, csak várnia kicsit – és legyen ez a legnagyobb ár.

2020.03.15 21:35:29

Foci Eb 2020 SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Az Európa-bajnokság egy hatalmas buli.

2020.01.03 23:39:56

Foci Eb 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A futballisták zavartalan felkészülésénél nincsen fontosabb

2019.12.01 21:22:06

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A halasztás miatt a mérkőzések időpontját később, a koronavírus-járvány elmúltával véglegesítik.