Akkor és most: sportfogadás a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseire

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 10:18
A labdarúgás a legnagyobb forgalmat generáló sportág a Szerencsejáték Zrt. fogadási kínálatában, az Európa-bajnokság pedig az egyik csúcseseménye, ezért a vállalat az Eb alatt kiemelt érdeklődésre számít. A fogadási kedvet az is erősítheti, hogy a magyar válogatott – 2016-hoz hasonlóan – ismét ott van a kontinenstorna mezőnyében, ráadásul Budapesten is rendeznek majd négy mérkőzést. A várakozásokkal kapcsolatban Horváth Zoltán sportfogadási vezetőt kérdeztük. (x)


– Milyen forgalomnövekedést tapasztaltak 2016-ban a foci Eb alatt és mik a várakozások a mostani bajnokságot illetően?

– A fogadóink körében már 2016-ban is rendkívül népszerűek voltak a labdarúgó Eb-meccsek. Akkor átlagosan 25 százalékkal volt magasabb a heti forgalom, mint az év többi hetének átlagos forgalma. Az azóta eltelt idő alatt igyekeztünk még vonzóbbá tenni a kínálatunkat, ami a fogadási eseményszám dinamikus növekedéséből is látható, de az oddsok és a nyereményszorzók tekintetében is kedvezőbbek lettek a számok. Mindemelett 2020-ban megújult az online fogadási oldalunk, a Tippmixpro, így jó esély mutatkozik rá, hogy az idei tornán megdőlnek az öt évvel ezelőtti fogadási rekordok.

– Az e-sport fogadás bevezetésével nőtt a Szerencsejáték Zrt. sportfogadóinak bázisa, de kérdés, hogy ők miként viszonyulnak a hagyományos sportokhoz. Mire számíthatunk tőlük ebben a tekintetben a labdarúgó-Európa-bajnokság alatt?
– Sok olyan játékosunk van, aki hagyományos sportokra és e-sportra is fogad, akár egy szelvényen belül, hiszen erre vonatkozóan nincs megkötés. Számos olyan lehetőséget, úgynevezett fogadási piacot kínálunk az e-sport kapcsán, amely már ismerős lehet a hagyományos sportfogadásból. Ezzel is igyekszünk megkönnyíteni az átjárást. A labdarúgó Eb elképesztően széles tömegeket ér el, még azokat is képes megszólítani, akik alapvetően inkább az e-sport világában érzik otthon magukat.

– Hajlamosabbak a fogadók az esélyeknek ellentmondó, kevésbé megalapozott fogadásokat megtenni most, hogy a hazai csapat újra játszik az Eb-n?
– Általános fogadási mintát nem lehet meghatározni, de valóban létezik az a jelenség, hogy sokan ilyenkor a szívükre hallgatnak, és a kedvenc csapatukra fogadnak még akkor is, ha az papíron esélytelenebbnek számít. A nemzeti válogatott esetében ez még határozottabban jelentkezhet. Jó példa erre, hogy a 2016-os Eb-n a Tippmixen beérkezett fogadásszámokat vizsgálva azt láttuk, hogy Magyarország csapatára érkezett a második legtöbb tipp a végső győztesre kínált opciónál. Sőt, a Belgium elleni nyolcaddöntő előtt a magyar válogatottra több fogadás futott be, mint a sztárcsapatnak számító belgákra. Miután a mieink a nyitómeccsükön legyőzték az osztrák válogatottat, akkor azt tapasztaltuk, hogy a fogadók is egyre inkább optimistábbak lettek, és egyre inkább bíztak a nemzeti tizenegy sikerében.

– Az általános vélekedés szerint most kevesebb az esély a továbbjutásra. Mire számítanak a fogadásokat tekintetében?
– Jellemző a magyar válogatott négyesének erejére, hogy a tornagyőztesre kínált fogadási lehetőséget tekintve jelenleg mindhárom csoportellenfelünk az első hat legesélyesebb csapat között szerepel. A címvédő portugálokkal, a világbajnok franciákkal és a háromszoros Eb-győztes németekkel kell megmérkőznie Marco Rossi válogatottjának. A négyből akár három csapat is a nyolcaddöntőbe kerülhet, de az előzetes esélyek alapján egy ilyen kvartettből így is bravúrnak számítana a továbbjutás. Ugyanakkor biztosan lesznek szép számmal olyan fogadóink, akik bíznak majd ebben a bravúrban, figyelembe véve azt is, hogy a három csoportmeccsből kettőt hazai pályán vívhatnak Szalaiék. Öt évvel ezelőtt a csoportelsőség kivívásával sikerült borítani a papírformát.

– 2016-ban is játszottunk a portugálok és németek ellen, most a csoportban találkozunk velük. Mekkora volt akkor a magyarokra tett tétek összege? Most mire számít a Szerencsejáték Zrt.?
– A németekkel akkor az Eb előtti felkészülési mérkőzésen játszott a magyar válogatott, és a tippmixelők által megtett fogadások nagyjából kétharmada érkezett Thomas Müllerék győzelmére, így a 2-0-s német sikerrel a tippek többsége helyesnek bizonyult. A portugálok elleni fellépés már az Eb-n történt, amit az osztrákok elleni győzelem és az izlandiakkal szemben elért döntetlen előzött meg, így mondhatni ekkor ért tetőfokára a hazai Eb-láz. Erre a meccsre nagyon kiegyenlítettek voltak a fogadásszámok: a tippek 33 százaléka a magyarok győzelmére, 31 százaléka a portugálok sikerére, 36 százaléka pedig a döntetlenre érkezett – ez utóbbi lett a helyes kimenetel.

– 2016-ban milyen atipikus fogadási események voltak?
– Rendkívül érdekesen alakult a gólkirályra érkezett Tippmix-fogadások eloszlása. Hat találatával Antoine Griezmann lett a legeredményesebb, és a fogadóink is őt tartották favoritnak, így a tippek közel 17 százalékát a francia támadóra adták le. Ugyanakkor az ötödik helyezett a fogadásszámokat tekintve Böde Dániel lett, több mint 7 százalékkal. Az akkor még ferencvárosi közönségkedvenc végül nem szerzett gólt a viadalon. Ehhez kapcsolódóan további érdekesség, hogy a legtöbb gólt szerző magyar játékosra vonatkozó fogadási lehetőségnél a tippek közel 40 százaléka Dzsudzsák Balázsra érkezett, ami tökéletes megérzésnek bizonyult.
Kiemelném még azt is, hogy a mérkőzés előtti és az élőben megtett fogadások számát összeadva a Tippmixen fogadók körében a négy magyar érdekeltségű mérkőzés volt a legnépszerűbb a 2016-os Eb-n. A pálmát a magyar-belga nyolcaddöntő vitte el – ez a megállapítás a Tippmixprón leadott egységnyi fogadásszámot vizsgálva is igaz volt.

– Az Eb elindulásának napján mire lehet következtetni a korábbi napok fogadásaiból?
– Az elmúlt időszakban beérkezett téteket tekintve az derül ki, hogy fogadóink jelenleg Franciaország, Belgium, és Anglia együttesét tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre. Nyereményszorzóink alapján is jelenleg ez a három együttes a favorit. Hozzáteszem, a fogadóknál Magyarország is az első hat között van.

– Milyen fogadási lehetőséggel készülnek az Eb-re?
– Az egyes mérkőzésekhez kapcsolódó fogadási eseményekre, így például a gólokra, gólszerzőkre, félidei eredményre, szögletekre, büntetőlapokra, vagy a mérkőzés alakulására vonatkozó fogadási opciók csak egy részét képezik a teljes palettának. A Tippmix és a Tippmixpro kínálatlában ezen túl lehet majd tippelni az Eb-győztesre, a legtöbb gólt szerző játékosra, a csoportgyőztesekre, a továbbjutásra, Magyarország pontjainak és góljainak a számára, a magyar válogatott szereplésére, vagy éppen a leggólerősebb magyar játékosra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik