Eb-portrék: Csehország (2008)

Vágólapra másolva!
2008.05.05. 12:29
Karel Brückner válogatottja nem a legjobb előjelekkel készül a 2008-as Európa-bajnokságra, ugyanis a már igencsak körmükre nőtt generáció-váltás finoman szólva sem sikeredett zökkenőmentesre: a németországi világbajnokság után az utolsó Eb-ezüstös mohikánok is visszavonultak, ám helyükre egyelőre nem léptek klasszisnak nevezhető utódok.
Vasszilárd védelem

A cseh válogatott legfőbb erőssége stabil védelme: a világ egyik legjobb kapusa, Petr Cech előtt a két csukaszürke, de megbízható középhátvéd, David Rozehnal és Radoslav Kovac áll őrt; jobb oldalukon Zdenek Grygera, Tomas Ujfalusi és a mostanában befutott Zdenek Pospech is bevethető. A balon Marek Jankulovski számít alapembernek, akinek nemrégiben kemény konkurenciája támadt az 1996-os Eb-n is megfordult Miroslav Kadlec fiának, Michalnak személyében. Rajtuk kívül a két középhátvéd, Martin Jiranek és Jiri Kladrubsky lehet kerettag a tornán. Egyedül a védősor jobb szélére jellemző túljelentkezés okozhat némi főtörést Brückner számára, ám taktikai repertoárját bővíti, hogy Grygera és Ujfalusi itt és középen is bevethetők.

Rosickyre rakott terhek

A középpálya átütőereje egyértelműen a karmester, Tomás Rosicky zsenialitásában rejlik, ám ha a vékonyka karmestert leveszik a pályáról, Brückner nem tud előkapni az ingujjából (és a kispadról) olyan kreatív játékost, aki megfelelően mozgatná a gárdát. Rosi helyettese, David Jarolim nem ugyanaz a kategória, a középső középpályás Jaroslav Plasil szintén. Rengeteget futó védekező középpályásoknak viszont nincsenek híján (Jan Polak, Tomás Galásek, Kovac), s sokat érhet a jobbszélső, a Poborsky-utód Libor Sionko gyorsasága, vagy a fiatal irányító, Marek Matejovsky lendülete. A selejtezők végére Brückner talán megtalálta Nedved utódját is a Slavia ballábas játékosának, Daniel Pudilnak személyében.




Barosban bízva

A vb-kudarcban óriási része volt a két legjobb cseh csatár, Milan Baros és Jan Koller sérülékenységének, s most sem túl rózsás a helyzet ebben a csapatrészben. Baros 2004-ben ugyebár Eb-gólkirály lett, ám azóta sem találja önmagát (igaz, a válogatottban még mindig sokkal gólerősebb, mint klubcsapataiban), “Dino” Koller fölött pedig eljártak az évek, hiszen nemrégiben betöltötte a 35-öt. Az ezirányú gondokat alighanem a nemrégiben befutott, 21 esztendős Martin Fenin oldhatja meg, mellette a veterán Marek Kulic és Juhász Roland csapattársa, Stanislav Vlcek lehet kerettag az osztrák-svájci kontinenstornán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik