Mercedes-belháború - helyszíni jelentés a frontvonalról

ZSOLDOS BARNA (SPA-FRANCORCHAMPS)ZSOLDOS BARNA (SPA-FRANCORCHAMPS)
Vágólapra másolva!
2014.08.25. 12:52
null
Meddig tart a mosolyszünet? Hamilton a brit sajtót használja, Rosberg egyre csökönyösebb (Fotó: Action Images)
Az elkerülhetetlen bekövetkezett, a Mercedesnél valóban kitört a háború, ám mielőtt az innen-onnan kiszivárgó, átláthatatlan nyilatkozat- és idézethalmazok káoszában egymás torkának ugranának Nico Rosberg és Lewis Hamilton rajongói, érdemes megnézni, hogyan is alakult pontosan a német csapat „szomorú vasárnapja". Zsoldos Barna helyszíni beszámolója.

A koccanást, majd a szurkolói füttyszóval megzavart dobogós ceremóniát mindenki láthatta a tévében, a valóban izgalmas események azonban csak ezután vették kezdetüket a helyszínen.

Rosberg sajtósa, a mindig jó kedélyű és vidám Georg Nolte ezúttal láthatóan feszült hangulatban kísérte fel pilótáját az FIA hivatalos sajtótájékoztatójára, ahol nem is történt meglepetés, a brit újságírók azonnal nekiestek a vb-éllovasnak. Noha Rosberg bevörösödött szemein látszott, hogy ő is volt már kellemesebb hangulatban, válaszaiból nem tűnt úgy, hogy különösebb düh dolgozna benne – a Nemzeti Sport kérdésére is tisztességesen kifejtette, hogy ugyanolyan építő jellegű csapatmegbeszélésre számít, mint a Magyar Nagydíj után.

SZAVAZÁS

Mit gondol Rosberg és Hamilton belgiumi ütközéséről?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A gondok ott kezdődtek, hogy eközben Niki Lauda és Toto Wolff a leintés utáni tévés nyilatkozatokban azonnal nekiálltak olyan szavakkal dobálózni, mint „elfogadhatatlan", „hülyeség", „megengedhetetlen", így mindnyájan tökéletesen tudtuk, hosszú este vár ránk. Igazából meg is lepődtünk kissé, hogy kiesését követően Hamilton önmagához képest milyen visszafogottan nyilatkozott a tévéstáboknak, hogy aztán mintegy másfél órával később robbanjon a bomba.

Ehhez két tényezőre volt szükség: Rosberg meglepően pökhendi stílusára a nagyjából öt órakor tartott csapatértekezleten, valamint a brit újságírók hisztériakeltésére félórával később.

Tudni érdemes, hogy a Mercedes a futamok után Hamilton sajtótájékoztatójáról a teljes nemzetközi médiát kitiltja, vagyis azon csak a tejben-vajban fürösztött brit média vehet részt, így míg a „pórnép" a motorhome földszintjén Rosberget, addig ezzel egy időben a kiváltságosok az első emeleten Hamiltont faggathatták – ezért is nem tudott reagálni a német listavezető csapattársa szavaira.

Az angol ugye megpróbálta szó szerint idézni a csapatértekezleten kifakadó Rosberget, aki viszont az ott elhangzottakról hallgatott, mint a sír.

És itt jön a képbe Toto Wolff, aki az írott médiának még az értekezlet előtt, a tévéstáboknak azonban már hazafelé indulva, a megbeszélés és Hamilton kifakadása után nyilatkozott.

Ekkor hangzott el tőle, hogy a brit pilóta által idézett mondatok „nagyjából helytállóak", csakhogy azonnal hozzátette azt is, ezt finoman szólva sem csak úgy lehet értelmezni, ahogy versenyzője tette, sőt. Az osztrák főnök szerint az, hogy valaki egy elkerülhető koccanás során csak azért is tartja a saját ívét, messze nem nevezhető szándékos balesetokozásnak, és józanul belegondolva ez igaz is.

Igen, az esetért egyértelműen Rosberg a felelős, aki feleslegesen keménykedett a pályán, majd a szemtanúk szerint a csapatértekezleten is túl támadó volt a stílusa, ám FIA-vizsgálattal, pontlevonással meg más extrém büntetésekkel fenyegetőzni már tényleg a nonszensz hisztériakeltés kategóriája.

Persze mint tudjuk, a brit média épp ebben a legkiválóbb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik