Lauda: Mindig is csak az egocentrikus köcsögök nyerhettek vébét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.13. 11:46
null
Hamilton nem kímélte Rosberget Kínában, a német besokallt – Lauda szerint van kiút (Fotó: AFP)
Nico Rosberget már nemcsak a sajtó, a Mercedes-istálló vezetői is kritizálták a Kínai Nagydíj hétvégéjén, de Niki Lauda amondó, a vasárnapi futamot Lewis Hamilton mögött a második helyen záró német pilóta kikecmereg a slamasztikából – ezt azonban segítség nélkül, egyedül kell megtennie.

A Malajziai Nagydíjat követően David Coulthard azt írta a The Telegraphban megjelent cikkében, hogy Nico Rosberg nagyon rossz irányba indult el az idén, és ha így folytatja, nem lesz esélye rá, hogy visszavágjon Lewis Hamiltonnak a tavaly elvesztett vb-csatáért. Ám miután az egészet arra fűzte fel, hogy a rajtrácson Rosberg kikosarazta őt mint a BBC riporterét, és nem állt szóba vele, azt is hihettük, hogy csupán egy sértődött szakíró bosszújáról van szó.

A német pilóta azonban több „öngólt rúgott” a Kínai Nagydíjon, ami arra utal, hogy Coulthardnak igaza van, Rosberg valóban visszalépett egy szintet – vagy nem tudott akkorát előrelépni, mint Hamilton. (Jegyezzük meg, tavaly azért Hamilton Ausztráliában és Kanadában történt kiesése nagy szerepet játszott abban, hogy szorossá vált a vb-csata.)

Rosberg a verseny utáni sajtótájékoztatón azzal vádolta Hamiltont, hogy szándékosan lassított, hogy esélyt adjon Sebastian Vettelnek a második hely megszerzésére. A vádaskodásán kívül is több, az elbizonytalanodására utaló megnyilvánulása volt. A verseny előtt azt mondta, nem tetszik neki a Mercedes különböző stratégiákra való törekvése. Erre az erősödő Ferrari miatt lenne szükség, a kétféle stratégia ugyanis nagyobb esélyt jelentene a rivális legyőzésére, ugyanakkor a rosszabb taktikát kapó második helyezése nagy veszélybe kerülhet.

„Természetesen nem tetszik az ötlet. Ezzel mesterséges adalékot tesznek a győzelemért folyó csatánkba, és többé nem egyenlőek az esélyek – mondta Rosberg. – De a Mercedesnél versenyzünk, ezért azt tesszük, ami a Mercedesnek a legjobb.”

A KONSTRUKTŐR-VB ÁLLÁSA
1. Mercedes 119
2. Ferrari 79
3. Williams-Mercedes 48
4. Sauber-Ferrari 19
5. Red Bull-Renault 13
6. Toro Rosso-Renault 12
7. Force India-Mercedes 7
8. Lotus-Mercedes 6

A másik téma Hamilton szerződéshosszabbítása volt, amire mondhatta volna azt is, hogy semmi köze hozzá, ehelyett a pénzzel kezdett foglalkozni.

„Lewis sok pénzt ér, de én biztosan nem adnék neki kétszázmillió dollárt” – mondta Rosberg, akit már nemcsak a brit sajtó kritizál, hanem a Mercedes-istálló vezetősége is.

„Szemmel látható, hogy Nico lemaradt Lewistól. Erről csak ő tehet, és ezt csak ő hozhatja helyre. Nem tudom, mit mondhatnék neki erről. Fogalmam sincs, mi az oka annak, hogy rosszabbul vezet, mint régebben. Neki kell tudnia, mit kell tennie, és ezen a krízisen egyedül kell túljutnia” – mondta Niki Lauda, aki szerint Lewis Hamilton versenyzésében nem lehetett kifogásolnivalót találni.

„Egyértelmű, mi történt. Lewis volt a leggyorsabb az időmérőn, a versenyt a rajttól a célig irányította, nincs sok értelme a hisztizésnek – mondta a háromszoros világbajnok osztrák. – Lewis önző a pályán, vagy ahogy mondani szoktam, egocentrikus köcsög, de a világbajnoki címet csak ilyen hozzáállással lehet megnyerni, ez mindig is így volt. Ellenkező esetben Nico is ezt tette volna, de most ő került meleg helyzetbe, nem csoda, hogy sz.r van a palacsintában. Ilyen a versenyzés, ez erről szól. Ne aggódjanak, ha kell, Nico is tud mocskos lenni, nem csak Lewis harapós.”

Lauda – aki szerint Fernando Alonso azért nem maradt a Ferrariban, mert egocentrikussága nem illett a maranellói hangulathoz – szerint annyira nem kell aggódni Rosberg miatt, össze fogja szedni magát.

„Fáj, persze, hogy fáj, én sem éreztem jól magam, amikor Alain Prost legyőzött. Ám Nico képes hamar talpra állni, jó is, hogy azonnal jön a Bahreini Nagydíj, és a fecsegés gyorsan abbamarad, az autóban bizonyíthatnak. Össze kell szednie magát az időmérőkön. Itt már majdnem sikerült, és ha meglesz, nagyon gyorsan véget ér ez a helyzet” – mondta Lauda.

Rosberg a Mercedes csapatfotózásán sem mosolygott (Fotó: Action Images)
Rosberg a Mercedes csapatfotózásán sem mosolygott (Fotó: Action Images)

Toto Wolff csapatfőnök elmondta, hogy a versenyt követő csapatértekezleten sikerült elsimítani a két pilóta közötti ellentéteket.

„Jó hangulatban telt az értekezlet, mindkét versenyzőnk hozzáállása tetszett, arról beszéltünk, hogy nem hibáztunk – mondta Wolff. – Nem hiszem, hogy Lewisnak az volt a célja, hogy felhozza Vettelt Nicóra. Tisztáztuk a helyzetet, fogalma sem volt arról, mekkora a Ferrari hátránya, csak arra figyelt, hogy a saját gumijait kímélje. Mi láttuk, hogy Nico szorult helyzetbe kerül, és ha valami folytán Lewis kiesik, a győzelmünk forgott kockán, de ő nem tudhatott erről. Közel voltunk a valós veszélyhez, ha kellett volna, szóltunk volna neki, hogy gyorsítson."

KÍNAI NAGYDÍJ, A VÉGEREDMÉNY (56 KÖR, 305.066 KM)
1.Lewis Hamilton
brit
Mercedes
1:39:42.008
2. Nico Rosberg német Mercedes 0.714 mp h.
3. Sebastian Vettel német Ferrari 2.988 mp h.
4. Kimi Räikkönen finn Ferrari 3.835 mp h.
5. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 8.544 mp h.
6. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 9.885 mp h.
7. Romain Grosjean francia Lotus-Mercedes 19.008 mp h.
8. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari 22.625 mp h.
9. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 32.117 mp h.
10. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 1 kör h.
11. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1 kör h.
12. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda 1 kör h.
13.
Carlos Sainz Jr.
spanyol
Toro Rosso-Renault
1 kör h.
14. Jenson Button* brit McLaren-Honda 1 kör h.
15. Will Stevens brit Manor-Ferrari 2 kör h.
16. Roberto Merhi* spanyol Manor-Ferrari 2 kör h.
17. Max Verstappen holland Toro Rosso-Renault 4 kör h.**
*időbüntetést kapott, **nem ért célba
FELADTA
megtett körök
Pastor Maldonado venezuelai
Lotus-Mercedes
49
Danyiil Kvjat orosz Red Bull-Renault 15
Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 9
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Lewis Hamilton 2 3 3 68
2. Sebastian Vettel 1 3 3 55
3. Nico Rosberg 3 3 51
4. Felipe Massa 3 30
5. Kimi Räikkönen 2 24
6. Valtteri Bottas 2 18
7. Felipe Nasr 2 14
8. Daniel Ricciardo 3 11
9. Nico Hülkenberg 1 6
9. Max Verstappen 1 6
9. Romain Grosjean 1 6
12. Carlos Sainz Jr. 2 6
13. Marcus Ericsson 2 5
14. Danyiil Kvjat 1 2
15. Sergio Pérez 1 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik