Formula E: Rowlandé az idény utolsó előtti győzelme Berlinben

Vágólapra másolva!
2020.08.12. 20:04
null
Oliver Rowland az első versenyét nyerte Berlinben (Fotó: Twitter)
A pole pozícióból rajtoló Oliver Rowland nyerte meg a Formula E berlini idényzárójának ötödik versenyét. A brit pilóta mögött Robin Frijns és René Rast ért célba. Az előző viadalon a bajnoki címet már bebiztosító António Félix da Costa egy futam végi technikai probléma miatt nem szerzett pontot a szezon utolsó előtti viadalán.

 

Az idény utolsó előtti versenyén Oliver Rowland várhatta az élről a piros lámpák kialvását, míg mellé Robin Frijns parkolhatta le az autóját a rajtrácsra. Ennek a futamnak azonban a mezőny már úgy vágott neki, hogy a szezon legfontosabb kérdése, azaz az idei bajnok kiléte már eldőlt. António Félix da Costa ugyanis az előző versenyen olyan nagyra növelte az előnyét a pontrangsorban, hogy azzal bebiztosította az összetettbeli első helyét.

Rowland jól kapta el a startot, a mezőny második felében azonban többen összeütköztek, ám a biztonsági autót nem kellett a pályára küldeni. A balesetbe többek között Daniel Abt, Sam Bird és Maximilian Günther keveredett bele, akik közül az utóbbi végül hamar fel is adta a versenyt.

Card

Rowland az élen kicsit el tudott húzni a többiektől az első körökben. Amikor azonban a mögötte érkező Frijns és Jani után ő is felvette a támadó módot, az első hármas ismét nagyon közel került egymáshoz. A 11. körben Jean-Éric Vergne kapott bokszutca-áthajtásos büntetést, amiért a DS Techeetah-nál a megengedettnél hidegebbre hűtötték az akkumulátorát. A 12. körben Di Grassi előzte meg Da Costát, ám a két autó összeért, az Audi pedig defektet szenvedett.

Card

A 21. körben André Lotterer jött fel a harmadik pozícióba. Ezen a versenyen az idei bajnok Da Costa csak a középmezőnyben harcolt – a 26. körben ráadásul előbb Sébastien Buemi, majd Alexander Sims is elment mellette, így a portugál visszaesett a 13. helyre. Buemi később feljött a pontszerző helyek közé, miután megelőzte Tom Blomquistot, aki egyébként James Calado helyét vette át az idény utolsó két versenyére.

 

A 30. körben René Rast indított támadást a dobogóra állásért, amikor megpróbált elmenni a harmadik helyen haladó Lotterer mellett. A Porsche versenyzője azonban sikeresen visszaverte az első előzési kísérletet.

Ám Rast nem hagyta magát, egészen az utolsó méterekig támadta Lotterert, s végül sikeresen el is ment mellette, így dobogóra állhatott a berlini ötödik futamon. A győzelem azonban Rowlandé lett, a második helyen pedig Frijns látta meg a kockás zászlót.

Az idény utolsó futamára csütörtökön kerül sor 19 órától.

FORMULA–E
BERLIN, 4. VERSENY

1. Oliver Rowland (brit, Nissan e.dams)
2. Robin Frijns (holland, Virgin)
3. René Rast (német, Audi)
4. André Lotterer (német, Porsche)
5. Alex Lynn (brit, Mahindra)

A bajnokság élmezőnye 10 verseny után: 1. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah) 156 pont*, 2. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 80, 3. Maximilian Günther (német, BMW Andretti) 69, 4. Lucas di Grassi (brazil, Audi) 69, 5. Sébastien Buemi (svájci, Nissan e.dams) 67, 6. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 65 pont
* már biztosan bajnok

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik