Formula E: Da Costa győzött, és növelte előnyét az összetettben

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.08.05. 19:59
null
Da Costa újabb lépést tett a bajnoki cím felé (Fotó: Twitter)
António Félix da Costa rajt-cél győzelmével vette kezdetét a Formula E idényzáró versenydömpingje Berlinben. A portugál versenyző mögött André Lotterer és Sam Bird látta meg a kockás zászlót a nyitó futamon. Da Costa az idénybéli második győzelmével egyértelműen a bajnoki cím első számú esélyesévé lépett elő.

 

Szerdán vette kezdetét Berlinben a Formula E igencsak sűrű bajnoki hajrája, amely során kilenc nap alatt hat versenyt rendeznek a német fővárosban, hogy eldőljön, ki lesz a 2019–2020-as idény bajnoka.

A felborult menetrend miatt egy nap rendezik a szabadedzéseket, az időmérőt és a versenyt is. Az első forduló kvalifikációján António Félix da Costa, Sébastien Buemi, Jean-Éric Vergne, Nyck de Vries, André Lotterer és Jérome d'Ambrosio végzett az első hat helyen, így ők szállhattak harcba a super pole-ért.

A rajtelsőség végül a bajnoki éllovas Da Costáé lett. Mellőle Vergne, a második sorból pedig Lotterer és Buemi várhatta a piros lámpák kialvását. A DS Techeetah versenyzői jól kapták el a rajtot, és közvetlenül mögöttük sem történt változás az első kanyarokban.

Az első körök után rögtön több versenyzőt megbüntettek – az amúgy is rajtbüntetéssel induló Oliver Rowlandet, illetve James Caladót is időbüntetéssel sújtották a sportfelügyelők. A kilencedik körben Robin Frijns futama ért véget, miután a holland pilóta találkozott a fallal, mely következtében eltört a felfüggesztés az autóján, s az első szárny is lerepült róla több darabban.


Mivel Frijns nem jutott el a bokszutcáig az igencsak sérült négykerekűvel, a pályára kellett küldeni a biztonsági autót. Miután a mezőny három körig követte azt, folytatódhatott a versenyzés. Da Costa az újraindításkor is résen volt, így továbbra sem történt változás az élen.

Kicsit hátrébb azonban Sam Bird ment el Jérome d'Ambrosio mellett, ezzel pedig feljött a hatodik pozícióba. A 15. körben az élmezőnyből elsőként Buemi szerette volna felvenni a támadó módot, azonban ez nem sikerült neki, sőt, amikor visszatért az ideális ívre, majdnem összeütközött d'Ambrosióval.


A 23. körben Felipe Massa is kiszállt a versenyből, miután kisodródott a pályáról, s az autóját a gumifal állította meg. Ezúttal nem kellett beküldeni a biztonsági autót, viszont teljes pályás sárga zászlós korlátozás lépett érvénybe.

Szűk tíz perccel a futam vége előtt a DS Techeetah párosa akadt össze majdnem az élen, de végül Da Costa megtartotta a vezetést. Kicsivel később azonban négyes csata alakult ki a második helyért, amelyet végül Vergne elveszített Birddel szemben. A brit pilóta ezután felvette a támadó módot, hogy megpróbálja elkapni az élen haladó Da Costát – igaz, a portugálnak a Fanboost „jött a segítségére”.

Vergne az utolsó körökben több pozíciót is veszített, amit Evans is elmondhatott magáról, ám az ő esetében ezt a látványos megpördülése okozta. Az utolsó körre Da Costa töltöttsége már csak 2 százalékon állt, ami végül le is ment nullára, mire átszelte a célvonalat, s szezonbéli második győzelmet aratta.

A portugál mögött végül Lotterer ért célba, aki az utolsó körben megelőzte a harmadik helyen végző Birdöt. Újabb győzelmével Da Costa 40 pontosra növelte az előnyét Evansszel szemben a bajnoki pontversenyben.

FORMULA–E
BERLIN, 1. VERSENY

1. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah)
2. André Lotterer (német, Porsche)
3. Sam Bird (brit, Virgin)
4. Nyck de Vries (holland, Mercedes)
5. Jérome d'Ambrosio (belga, Mahindra)

A bajnokság élmezőnye 6 verseny után: 1. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah) 96 pont, 2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 56, 3. Maximilian Günther (német, BMW Andretti) 48, 4. Alexander Sims (brit, BMW Andretti) 47, 5. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 46, 6. Sam Bird (brit, Virgin) 44

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik