H. K. 2020.02.26 12:46 Frissítve: 2020.02.26 13:09

F1: több futamot is elhalaszthatnak a koronavírus miatt

Német sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy a koronavírus miatt a Kínai Nagydíj mellett további futamokat is el kell majd halasztania a Nemzetközi Automobil-szövetségnek (FIA).

Több futam sorsa is bizonytalan a koronavírus miatt (Fotó: AFP)

 

Az FIA azt már korábban tudatta, hogy az április 19-i hétvégén nem rendezik meg a világbajnokság idei 4. futamát, a Kínai Nagydíjat, most viszont a Bild arról számolt be, hogy több további verseny hasonló sorsra juthat – mint a portál cikkében olvasható, a március 22-i Bahreini Nagydíj, valamint az április 5-re bejegyzett Vietnámi Nagydíj is elmaradhat, sőt, a német lap úgy tudja, hogy egyelőre még az idénynyitó Ausztrál Nagydíj megrendezése is bizonytalan.

A bahreini futam kapcsán a németek arról írnak, hogy az országban kedden törölték az összes, a Nemzetközi Reptérre beérkező járatot, illetve az országba érkezőket sem engedik be elővigyázatosságból, s ha a korlátozást nem oldják fel, az a verseny kapcsán is kérdőjeleket vet fel – a Bild a problémát azzal magyarázza, hogy a március 15-i Ausztrál Nagydíj után a csapatok általában a Szingapúrból vagy Dubaiból szoktak az országba érkezni, így amennyiben a korlátozás érvényben marad addig, abban az esetben az istállókat is érintené.

A németek szerint az április 5-i, Vietnámi Nagydíj sokkal nagyobb veszélyben van. A helyzet a cikk szerint „abszurd”, s a kormány határozata alapján senkit sem szabad beengedni, aki valamelyik fertőzött országból érkezett – mivel Olaszországban a friss adatok szerint már 300-nál is több embernél fedezték fel a betegséget, ez azt jelentené, hogy érintett lenne az abroncsokat gyártó Pirelli, a Ferrari teljes személyzete, mint ahogy az egész Alpha Tauri csapaté is, melynek székhelye az olasz Faenza városban található.

A Bild megjegyzi: noha a vietnámi kormány elmondása szerint teljes mértékig kontrollálja az eseményeket, a kölni RTL tévétársaság már jelezte, inkább nem adja a helyszínről a futamot, helyette interneten közvetít majd Kölnből.

Egyelőre az idénynyitó Ausztrál Nagydíj is kérdőjeles, igaz, a futam szervezői azt mondták, hogy a hétvége eseményeit minden bizonnyal megtartják, de még vizsgálják a biztonsági kockázatokat, ha pedig ezeket túl nagynak találják, akkor lefújják az eseményt. A Bild úgy tudja, hogy a jelenleg is zajló barcelonai tesztek előtt csúcstalálkozót tartottak a melbourne-i verseny kapcsán, és jelenleg valószínűtlennek tűnik, hogy az a nagydíj elmarad.

„Bahreinben és Vietnámban viszont a halasztás esélye sokkal nagyobb” – zárja cikkét a portál.

A nemzetközi sportsajtó a koronavírus miatt az Olasz Nagydíj sorsát is bizonytalannak látja, a verseny helyszínéül szolgáló Monza ugyanis épp Lombardia tartományban található, amely jelenleg a legfertőzöttebb régiója az országnak.

Noha ezek egyelőre csak feltételezések, a következő hetekben nem árt figyelemmel kísérni, hogyan határoz a Nemzetközi Automobil-szövetség.

2020.03.22 22:38:18

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. A hivatalos F1-es online versenyt olyan televíziós társaságok is élőben sugározták, mint a brit Sky Sports.

2020.03.09 18:45:32

F1 ZSOLDOS BARNA

Az 1997-es világbajnok háromcsapatos vb-harcot remél, és kínosnak tartja volt istállója vergődését.

2020.02.27 20:09:06

F1 H. L.

A holland 1 tizedet kapott az egy keverékkel keményebb gumikon • Leclerc 181 kört futott.

2020.02.26 18:46:31

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A címvédő istállónál közel sem a tervek szerint alakult a téli tesztidény utolsó előtti napja.

2020.02.25 19:32:16

F1 H. L.

Az utolsó pillanatokban Verstappen és Kvjat alatt egyszerre állt le az autó a harmadik szektorban.