F1: Senki sem sürget változást Bianchi balesete miatt - Whiting

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.10. 17:37
null
Whiting beszélt a pilótákkal, de senki sem akar azonnali szabályváltozást (Fotó: Reuters)
Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója és Jean Todt, az FIA elnöke pénteken délután sajtótájékoztatót tartott a Formula–1-es Japán Nagydíjon balesetet szenvedett Jules Bianchi ügyében.

Ahogy arról beszámoltunk, Jules Bianchi, a Marussia francia pilótája a Japán Nagydíjon a korábban kicsúszó Adrian Sutil Sauberjét mentő traktornak csapódott. A család hivatalos közleménye szerint Bianchi diffúz axonális, azaz kiterjedt agysérülést szenvedett, állapota kritikus, de stabil.

„Megkaptam a teljes beszámolót Bianchi balesetéről. A vizsgálat megindult, mindent meg fogunk tenni, hogy soha többé ne történhessen hasonló. Tizenöt éves kora óta ismerem Julest, nagyon nehéz ez…” – nyitotta a sajtótájékoztatót Jean Todt, majd Charlie Whiting vette át a szót.

„Jules a videofelvételek alapján láthatóan lelassított, amikor a zászlót lengették, de ez sem volt elég, hogy el tudja kerülni a balesetet. Holnap reggel összeülünk a csapatok vezetőivel és a pilótákkal, és megtárgyaljuk annak a lehetőségét, hogy a sárga zászlós pályaszakaszokon sebességkorlátozást vezessünk be a jövőben. Több ötletünk is van, de egyelőre nem tisztázott, melyik szabálymódosítás lehet a leghasznosabb” – mondta az FIA versenyigazgatója, majd a baleset részleteiről is beszélt.

„A verseny kezdési időpontja nem játszott szerepet a balesetben, a traktor pedig az FIA engedélyével dolgozott. A biztonsági autót szándékosan nem küldtük ki, hiszen a baleset messze a pályától történt, sajnos ilyen esetekben nem tudunk mit tenni a traktorokkal, szükség van rájuk, de a jövőben még óvatosabbak leszünk. A balesetet élőben nem láttuk, ráadásul a Marussia vészjelzője is meghibásodott, de így is csak húsz másodperccel maradtunk le az ütközésről. Leültem beszélni a versenyzőkkel, egyikük sem sürgetett változást, senki sem gondolja úgy, hogy már a hétvégén új szabályokat kellene bevezetni” – tette hozzá Whiting.

„Harminckét percbe telt, mire Bianchival beértünk a kórházba. A helikopter fel tudott volna szállni, de a kórháznál nem tudott landolni, ezért döntöttünk úgy, hogy mentőautóval szállítjuk be a pilótát. Hét perccel volt hosszabb így az út, nem ezen múlt” – mondta az FIA orvosi stábjának szóvivője, Ian Roberts, majd a sajtótájékoztatót Whiting zárta.

„Szóba került a pilótafülkék lezárása is, de nem könnyű olyan anyagot találni, amely megvédi a pilótákat, de nem zavarja a kilátást és a vezetést. Több tervezetet is átnézünk, de azt elmondhatom, minden a szabályok szerint történt a pályán, ennél nem lehetett többet tenni” – mondta Whiting.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik