A pilótatársak a futam helyett Bianchiról beszélnek

Vágólapra másolva!
2014.10.05. 14:12
null
A baleset helyszíne – az autó a traktor alá gyűrődött (Fotó: Action Images)
A Japán Nagydíjat követően az összes pilóta elmondta, hogy szorít Jules Bianchinak, akit a szuzukai versenyen történt borzalmas balesetét követően súlyos fejsérüléssel a pályához közeli kórházba szállítottak, és műtéti úton távolítottak el nagy vérömlenyt a koponyájából. A pilóták megosztottak azt illetően, hogy megfelelően kezelték-e a versenyt Szuzukában. Egyesek szerint túl veszélyesek voltak a körülmények, de a győztes Lewis Hamilton azt mondta, ennél rosszabb időben is versenyeztek már. Bianchit a miei kórházban megműtötték, nem kellett lélegeztetőgépre kapcsolni, magától lélegzik. A kórház legkorábban hétfőn ad ki részletesebb tájékoztatást a francia pilóta állapotáról.

 

„A 42. körben Adrian Sutil elveszítette uralmát az autója fölött, megpördült és a gumifalnak ütközött a 7. kanyar mellett. A pályabírók kettős sárga zászló lengetésével figyelmeztették a többi pilótát a kanyar előtt. Az autó mentésére jármű hajtott a pályára, hogy biztonságos helyre szállítsa azt. Míg a mentés zajlott, a 17-es rajtszámú autó pilótája, Jules Bianchi elveszítette uralmát járműve fölött, majd beleütközött a mentést végző traktor hátuljába.

Amint a pályabírók jelezték, hogy a pilóta megsérült, orvosi egységek érkeztek a pályára, illetve a pályára hajtott a biztonsági autó. A pilótát kiemelték autójából, elvitték a versenypálya orvosi központjába, majd mentőautóval a Mie városában található kórházba.

A CT-vizsgálat súlyos fejsérülést állapított meg, a pilótát operálják. Ezt követően intenzív osztályra szállítják át a pilótát, ahol folyamatosan figyelemmel kísérik állapotát. Mie városának kórháza ad később, több információ birtokában bővebb tájékoztatást.”

(Az FIA közleménye Jules Bianchi állapotáról a baleset után)

UPDATE: A francia L'Équipe híre szerint (melyben a sportnapilap a Ferrari sajtósára hivatkozik) Bianchi átesett a műtéten, nem kellett lélegeztetőgépre kapcsolni. A BBC megerősítette: az operáció után Bianchi önállóan lélegzik.

 

Lewis Hamilton remek versenyzéssel nyerte meg a Japán Nagydíjat, 10 pontra növelve előnyét a világbajnoki pontversenyben. Az angol egyszer kicsit megcsúszott, ennek ellenére pár körrel később megpróbálta az előzést a célegyenes végén, és sikerrel járt. Hamilton sorozatban három versenyt nyert meg, a Belga Nagydíj utáni 29 pontos hátrányából 10 pontos előnyt faragott.

„Az utolsó kanyarból kijövet kicsit megcsúszott Nico autója, a DRS-nek köszönhetően mellé tudtam kerülni, bíztam a kocsi egyensúlyában, így sikerült az előzés. A verseny azonban nem úgy ért véget, ahogy szerettem volna, imádkozom Jules-ért és a családjáért – mondta Hamilton. – Nem hibáztatom a versenyigazgatót, amiért nem küldte be a biztonsági autót, az ilyen mentések esetén dupla sárgát lengetnek, nagyon le kell lassítani, főleg, ha vizes a pálya. Sokkal nehezebb körülmények között is versenyeztünk már.”

Nico Rosberg a rajt után megőrizte első helyét, de az intermediate gumikon szenvedett, nemcsak Hamiltonnál, hanem Jenson Buttonnál és a két Red Bullnál is lassabb volt.

„Nem tudok a versenyről beszélni, aggódom Jules-ért. Abból, amit hallottam, nagyon rossz a helyzet – mondta Nico Rosberg, aki a sajtótájékoztatón azért kitért a versenyre. – Lewis volt a jobb, megérdemli a győzelmet, számomra kármentés volt ez a futam. Ilyen körülmények között sokkal rosszabb lehetett volna az eredmény, a hétpontnyi veszteség még nem is rossz. Szerintem ugyanúgy volt beállítva a két autó, de Lewis jobban alkalmazkodott a kocsi egyensúlyához, engem jobban zavart a túlkormányozottság.”

A két Mercedes pilóta ezúttal nem egymás miatt volt keserű hangulatban a dobogón (Fotó: Reuters)
A két Mercedes pilóta ezúttal nem egymás miatt volt keserű hangulatban a dobogón (Fotó: Reuters)

Sebastian Vettel ugyan a verseny piros zászlóval történt leintésekor, a 46. körben késői kerékcseréje miatt nem a harmadik helyen állt, mivel a szabályok szerint a 44. kör állása alapján hirdettek végeredményt, a 3. lett az esőben a Mercedes tempóját hozó Red Bull-lal.

„Többször is megmutattuk már, hogy esőben közelebb vagyunk a Mercedeshez, mint száraz pályán, és ma is bizonyítottuk ezt. Persze, most minden másodlagos, Jules-ért szorítunk, hogy mihamarabb rendbe jöjjön. Nagyon nehéz volt vezetni, kíméletlen körülmények között voltunk kint a pályán” – mondta Vettel.

TOVÁBBI NYILATKOZATOK

Adrian Sutil nyilatkozatát ide kattintva olvashatja el.

Daniel Ricciardo (4.): – Most csak Bianchi jár a fejünkben, minden másodlagos. Nyomasztó, hogy ilyen baleset után nem tudjuk, milyen állapotban van a kollégánk. A versenyen a beállításaink nagyon jól beváltak.
Jenson Button (5.): – Az FIA kézben tartotta a történéseket, figyelt ránk. Biztonságos versenyt akarunk, ha intermediate gumikat használunk, akkor már elég jó a pálya. Ez olyan baleset volt, amelyről azt reméltük, sohasem történik meg. A verseny lényegtelen.
Valtteri Bottas (6.): – Nem volt könnyű nap számunkra, az esőben nem olyan jó az autó, mint szárazon, de meglepett, milyen gyorsak a Red Bullok. Remélem, nem olyan súlyos Jules állapota.
Felipe Massa (7.): – Ha már ma volt a futam, túl korán indították el, és túl későn intették le. Aggódom Jules-ért, már öt körrel a biztonsági autó beküldése előtt mondtam, hogy ez így túl veszélyes.
Nico Hülkenberg (8.): – Az utolsó körökig minden rendben volt, nem volt mozgalmas a futamom, de a hatodik voltam, és a végén rosszkor jöttem ki a boxba. Nem tudom, mi történt Jules-lel, de remélem, jól van.
Jean-Éric Vergne (9.): – Nagyon elégedett voltam, de aztán meghallottam, mi történt Jules-lel. Most csak az számít, hogy jobban legyen. Nehéz verseny volt, az utolsó sorból indulva pontot szereztem, ami szép eredmény.
Sergio Pérez (10.): – Az elején nem láttam semmit, csak arra törekedtem, hogy a pályán tartsam az autót. A végén rosszul jöttünk ki a kerékcserékből, de most az a legfontosabb, hogy Jules jobban legyen.
Danyiil Kvjat (11.): – Egy dolog számít, hogy Jules jobban legyen. A verseny nehéz volt, a biztonsági autó kifogott rajtunk, a végén pedig éppen lemaradtam a pontszerzésről.
Kimi Räikkönen (12.): – Rémes hétvége volt, a kezdetektől fogva gondjaim voltak a beállítással. A versenyen jól mentem, de túl hamar kihűltek az intermediate gumik, és nem tudtam tartani a többiek tempóját. Reméljük, mihamarabb jön jó hír Jules-ről.
Esteban Gutiérrez (13.): – Jó döntés volt a verseny leállítása, remélem, Jules hamarosan jobban lesz. Nehéz volt a versenyen ritmusba kerülni, nagy küzdelem volt az egész.
Kevin Magnussen (14.): – Gondjaim voltak a kormánnyal, ezzel el is szálltak a pontszerzési esélyeim. Nagyon rossz, hogy ilyen megtörténhet, reméljük, Jules rendben lesz.
Romain Grosjean (15.): – Mindenekelőtt remélem, nem súlyos Jules sérülése. Nagyon nehéz verseny volt, jó döntés volt két kör után megszakítani, hiszen még az újraindulás után is nehéz volt a kocsit a pályán tartani.
Pastor Maldonado (16.): – Érdekes verseny volt, nehéz volt kitalálni, mikor és hol lehet nyomni a gázt, de voltak jó pillanataink. Imádkozom Jules-ért.
Marcus Ericsson (17.): – Őrült verseny volt, a korai megcsúszásommal semmissé tettem a szombati időmérőm jó eredményét, de visszajöttem. Jobb eredmény volt ebben a versenyben, de elégedettek lehetünk. Remélem, Jules hamarosan jobban lesz.
Max Chilton (18.): – Nincs nyilatkozat.
Kobajasi Kamui (19.): – Először is, remélem, Jules jól van. Ami a versenyemet illeti, jobbat vártam hazai pályán. Jó volt látni a sok nézőt, és Marcus is remek munkát végzett.
Fernando Alonso (feladta): – Az autó egyszerűen kikapcsolt, és leállt. Kár, hogy így alakult, és nem tudtam megmutatni, mit tud a kocsi az esőben. Az egyetlen jó a korai kiesésben, hogy így valószínűleg nem kell hatodik motor a szezonban. Mindannyian jó híreket várunk Jules-ről, remélem, minden rendben lesz.

A VERSENY KÖRRŐL KÖRRE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA ÉRHETI EL!

JAPÁN NAGYDÍJ, A VÉGEREDMÉNY (44 kör, 255.208 km)
1.
Lewis Hamilton
britMercedes1:51:43.021
2. Nico Rosberg német Mercedes 9.180 mp h.
3. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 29.122 mp h.
4. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 38.818 mp h.
5. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 1:07.550 p h.
6. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 1:53.773 p h.
7. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1:55.126 p h.
8. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 1:55.948 p h.
9. Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Renault 2:07.638 p h.
10. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1 kör h.
11. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault 1 kör h.
12. Kimi Räikkönen finn Ferrari 1 kör h.
13. Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari 1 kör h.
14. Kevin Magnussen dán McLaren-Mercedes 1 kör h.
15. Romain Grosjean francia Lotus-Renault 1 kör h.
16. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Renault 1 kör h.
17. Marcus Ericsson svéd Caterham-Renault 1 kör h.
18. Max Chilton brit Marussia-Ferrari 1 kör h.
19. Kobajasi Kamui japán Caterham-Renault 1 kör h.
20. Jules Bianchi* francia Marussia-Ferrari 3 kör h.
21. Adrian Sutil* német Sauber-Ferrari 4 kör h.
*nem ért célba
FELADTA
MEGTETT KÖRÖK
Fernando Alonso spanyol Ferrari 2
Leggyorsabb kör: Hamilton (39. kör) 1:51.600
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Lewis Hamilton 8 12 12 266
2. Nico Rosberg 4 12 13 256
3. Daniel Ricciardo 3 7 13 193
4. Sebastian Vettel 4 12 139
5. Fernando Alonso 2 13 133
6. Valtteri Bottas 4 13 130
7. Jenson Button 1 10 82
8. Nico Hülkenberg 13 76
9. Felipe Massa 1 8 71
10. Sergio Pérez 1 10 46
11. Kimi Räikkönen 10 45
12. Kevin Magnussen 1 9 39
13. Jean-Éric Vergne 6 21
14. Romain Grosjean 2 8
15. Danyiil Kvjat 5 8
16. Jules Bianchi 1 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 522
2. Red Bull-Renault 332
3. Williams-Mercedes 201
4. Ferrari 178
5. Force India-Mercedes 122
6. McLaren-Mercedes 121
7. Toro Rosso-Renault 29
8. Lotus-Renault 8
9. Marussia-Ferrari 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik