F1: Räikkönen a Ferrarinál folytatja - hivatalos

Vágólapra másolva!
2013.09.11. 14:04
A Ferrari bejelentette, hogy kétéves szerződést kötött Kimi Räikkönennel, aki a következő évtől a távozó Felipe Massát pótolja a spanyol Fernando Alonso csapattársaként.

 

Räikkönent először a Magyar Nagydíj hétvégéjén hozták szóba a Ferrarival, a Bild szerint a Scuderia ajánlatot tett a finn pilótának, aki egyszer sem zárta ki a visszatérés lehetőségét, s elmondta, ha volt is benne keserűség, az évek alatt elmúlt. Miután a Red Bull bejelentette, hogy Daniel Ricciardót szerződteti 2014-re, két lehetőség maradt Räikkönen előtt: marad a Lotusnál vagy aláír a Ferrarihoz (Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke is tett egy nyilatkozatot arról, hogy szerződtetné őt, de ez arra az esetre vonatkozott, ha Jenson Button nem hosszabbít).

Miután Monzában elterjedt a pletyka, hogy napokon belül aláír a Ferrarihoz, és Felipe Massa felajánlotta a szolgálatait a rivális csapatoknak, csak az volt a kérdés, mikor informálják a nagyérdeműt a vált(oz)ásról. Utána minden egybevágott: a Ferrari bejelentését szerdára várta a szaksajtó, Räikkönen pedig hétfőtől számítva éppen két napot adott a Lotusnak ahhoz, hogy megteremtse az anyagi és szakmai feltételeket ahhoz, hogy maradjon.

Ezek nem következtek be, így miután Massa kedd este közölte, hogy az idény végén távozik, már csak a Ferrarira kellett várni. A Scuderia végül szerdán 14 órakor hivatalosan is tudatta a döntését.

„Örömmel üdvözöljük Kimit a Ferrarinál, ahol egykor világbajnok lett. Biztos vagyok benne, hogy nagy elszántsággal veti bele magát a munkába, és áll az új kihívások elé" – mondta Stefano Domenicali csapatfőnök.

„Nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhetek Maranellóba, ahol három fantasztikus és sikeres évet töltöttem. Sok olyan emléket őrzök abból az időszakból, amelyek mindmáig velem élnek, gondolok itt elsősorban a 2007-es vb-címre, amely igazán feledhetetlen volt. Alig várom, hogy újra vezethessem az ágaskodó lóval díszített autót, és találkozzak azokkal az emberekkel, akikkel szoros kapcsolatot alakítottam ki. Várom már a Fernandóval való közös munkát is, akit kiváló pilótának tartok, együtt újra sikeressé tehetjük az istállót" – áll Räikkönen véleménye a Ferrari hivatalos honlapján.

Alonso csak szűkszavúan kommentálta Kimi visszatérését: „Szeretném üdvözölni új útitársamat, akivel nagyon nagy kihívásoknak kell megfelelnünk."

A spanyol Massának is megköszönte a közös időszakot:

„Szeretném megköszönni Massa támogatását, amit nekem és a csapatnak nyújtott az elmúlt évek során. A szezon végén nem lesz könnyű az elválás egy olyan csapattárstól, amilyen ő volt. Végig profin viselkedett és lojális volt az istállóhoz, biztos vagyok benne, hogy a hátralevő versenyeken is mindent meg fog tenni a Scuderiáért."

Räikkönen 2007-től 2009-ig már versenyzett a Ferrarinál
Räikkönen 2007-től 2009-ig már versenyzett a Ferrarinál

Kimi Räikkönen 2007-re a visszavonuló Michael Schumacher helyére szerződött a Ferrarihoz, és első idényében világbajnok lett, úgy, hogy bár megnyerte az idénynyitót, két futammal a szezon vége előtt még 17 pontos hátrányban volt Lewis Hamiltonhoz képest (akkor 10 pont járt egy győzelemért). A 2008-as szezont is erősen kezdte, az első öt futamból négyet dobogón zárt, de a hátralévő 13-ból egyet sem nyert már meg, négyszer kiesett, és a csapaton belül visszacsúszott Felipe Massa mögé.

A 2009-es évadra a Ferrari gyenge autót készített, Räikkönen a kedvét veszítette, s bár győzött a Belga Nagydíjon, a csapat úgy döntött, hogy a nála sokkal alaposabb Fernando Alonsót szerződteti (bár a mérnökök és a szerelők közül sokaknak bejött, hogy a versenyző nem követelőzik náluk, hanem inkább lazán barátkozik). A finn a 2010-es szezonra megkapta a 20 millió eurós fizetését úgy, hogy közben raliversenyeken indult.

Räikkönen a Ferrarihoz visszatérve nemcsak azokkal dolgozhat együtt, akik 2007 és 2009 között is ott voltak Maranellóban, hanem Pat Fryjal, a McLaren korábbi technikai gurujával és James Allisonnal, a Lotustól nemrég szerződtetett műszaki vezetővel is.

A Ferrari legutóbb az 1953-as Olasz Nagydíjon indított két világbajnokot, akkor Nino Farina és Alberto Ascari (az F1 két olasz világbajnoka) ült a Scuderia autóiban. Ascari is megtette azt, amit Räikkönen, azaz távozott a Ferraritól, majd visszatért hozzá. Ugyanezt Mario Andretti, vagy a nem világbajnok klasszisok közül Jacky Ickx, Clay Regazzoni vagy Gerhard Berger is meglépte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik