F1: nem jönnek a várt eredmények – bajban a Ferrari?

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.01.26. 13:04
null
Binotto felfedte, teljesen átszabják a 2019-es gépet (Fotó: AFP)
A Ferrari alapjaiban változtatja meg a tavalyi konstrukcióját, így egy merőben új autóval készül nekivágni a 2020-as idénynek. Sajtóhírek szerint azonban a mérnökök eddig nem a remélt eredményeket kapták, így a maranellóiak akár nagy bajba is kerülhetnek.

 

Az olasz istálló egy évvel ezelőtt többek között egy a Mercedesétől teljesen eltérő első szárnykoncepcióval kezdte meg az évet, aminek eredményeképp bár autója rendkívül gyors volt az egyenesekben, a leszorítóerő hiánya miatt a versenyzők nehezen tudták a megfelelő működési tartományba hozni az abroncsokat, s az ebből adódó gumikezelési problémák nyomán csak bizonyos pályákon tudták eredményre is váltani az előnyüket, illetve kihasználni a motorerőt.

A Ferrari végül újabb évet fejezett be a konstruktőri tabella második helyén, az olaszok nyeretlenségi szériája így már 2008 óta íródik, hiszen azóta nem tudták elhódítani egyik címet sem.

A hírek szerint az újabb sikertelen idény után a gárda úgy határozott, alapjaiban szabja át a 2019-es autóját, és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ezúttal nagyobb leszorítóerő álljon a rendelkezésére. A pletykák szerint azonban a változtatások eddig nem hozták a remélt eredményeket, s az Auto Bild információ szerint a mérnökök egyelőre azt sem tudják, mi lehet ennek az oka.

Idejük viszont még van, főleg, ha valóban azt az utat választják, mint egy évvel ezelőtt a Mercedes is. A németek ugyanis egy olyan alapautóval vágtak neki az első teszthétnek, amellyel nem állt szándékukban versenyezni, így több idejük maradt annak a konstrukciónak a fejlesztésére, amelyet ténylegesen akartak használni a továbbiakban.

Igaz, ezúttal kevesebb tesztlehetőség áll a csapatok rendelkezésére, hiszen a kétszer négynapos teszt helyett ezúttal összesen 6 napot gyakorolhatnak, így a kockázat is nagyobb. Nem mellesleg a Ferrarit az is hátráltathatja, hogy új szimulátora a hírek alapján a tervezettnél csak később készül el, így egyelőre a régebbire kell hagyatkoznia.

„Az a célunk, hogy jóval nagyobb legyen az idei autónk leszorítóereje. Ez persze azt eredményezi, hogy nagyobb lesz a légellenállás is, szóval nem számítunk arra, hogy akkora előnyünk lesz az egyenesekben, mint eddig – bocsátotta előre a csapatfőnök, Mattia Binotto, majd azt is elárulta, hogy sokat változtatnak az erőforrásukon is, ami azt vetíti előre, a 2020-as gép alapjaiban fog eltérni az elődjétől.

A Ferrari február 11-én leplezi le az új konstrukcióját a Romolo Valli városi színházban.

2020-AS CSAPATBEMUTATÓK
CSAPAT
DÁTUMBEMUTATÓ
MERCEDESFebruár 14.
FERRARIFebruár 11.
RED BULL?
MCLARENFebruár 13.
RENAULTFebruár 12.
ALPHA TAURIFebruár 14.
RACING POINT F1Február 17.
ALFA ROMEO
Február 19.
HAAS?
WILLIAMS?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik