F1: Hamiltont sokkolja, hogy versenyeznek Ausztráliában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.03.12. 10:53
null
Hamilton nem ért egyet azzal, hogy megrendezik az ausztrál versenyt (Fotó: AFP)
Ausztráliában minden készen áll, hogy elstartoljon a Formula–1 2020-as idénye, ám a hétvége főszereplői közül többen sem értik, miért utaztak el egyáltalán a helyszínre, amikor világszerte elhalasztják vagy törlik a különböző rendezvényeket és sporteseményeket a koronavírus miatt.

 

Mint arról beszámoltunk, a Haas két csapattagja, illetve egy Mclaren-alkalmazott volt kénytelen önkéntes karanténba vonulni szerdán, miután a koronavírusra jellemző tüneteket mutattak. Azóta az amerikai gárda további két embere különítette el magát, vagyis már legalább öt személy lehet érintett.

36. AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MÁRCIUS 13., PÉNTEK
1. szabadedzés: 2.00–3.30
2. szabadedzés: 6.00–7.30
MÁRCIUS 14., SZOMBAT
3. szabadedzés: 4.00–5.00
Időmérő: 7.00–8.00
MÁRCIUS 15., VASÁRNAP
A verseny (58 kör, 307.574 km) rajtja: 6.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Március 22., 16.10Bahreini Nagydíj
Április 5., 9.10Vietnámi Nagydíj
Május 3., 15.10
Holland Nagydíj

Míg mindenki a teszteredményekre vár s már több mint 12 000 aláírásnál tart az idénynyitó, Ausztrál Nagydíj törléséért kezdeményezett petíció, lezajlott a szokásos csütörtöki sajtótájékoztató Melbourne-ben. A résztvevők között volt Sebastian Vettel és a címvédő Lewis Hamilton is, ám míg előbbi bízik az FIA-ban és FOM-ban, hogy megteszik a szükséges óvintézkedéseket, utóbbit sokkolta, hogy a Formula–1 egyáltalán elutazott Ausztráliába.

„Nagyon-nagyon meglepő, hogy egyáltalán itt vagyunk – jelentette ki Hamilton. – Nagyszerű, hogy vannak versenyek, de nekem sokkoló, hogy most itt ülünk ebben a teremben. Már ma is rengeteg rajongó látogatott ki, miközben a jelek szerint a világ többi része reagál, még ha kissé későn is. Donald Trump lezárta a határokat Európa előtt az Egyesült Államokba, az NBA-t is felfüggesztették,az F1 mégis megy tovább."

„Ahogy reggel a paddockban sétáltam, láttam Jackie Stewartot, fittnek és egészségesnek tűnt, és még sok más idősebb embert is – utalt a leginkább veszélyeztetett korcsoportra. – A helyzet nagyon aggasztja az itteni embereket és engem is. A pénz az úr. Őszintén nem tudom – utóbbi mondatával már arra a kérdésre reagált, hogy az F1 miért járt el másképp, mint sok más sorozat és sportág.

„Nem érzem úgy, hogy félnem kellene a véleményem kinyilvánítása miatt. A tény az, hogy itt vagyunk, és csak arra kérhetem az embereket, hogy legyenek elővigyázatosak. Remélem, mindenkinél van kézfertőtlenítő, és hogy a szurkolók is óvatosak lesznek. Látom, minden úgy megy, mint egy normális napon, azonban nem érzem úgy, hogy az lenne. Nagyon bízom benne, hogy a szurkolók biztonságban vannak, és fertőzés nélkül megússzuk a hétvégét" – tette hozzá.

A hatszoros világbajnokhoz hasonlóan Kimi Räikkönen sem biztos abban, hogy jó döntés megrendezni a melbourne-i futamot, és elmondta, ha rajtuk múlt volna, most nem lennének itt.

„Nem tudom, helyes-e, hogy itt vagyunk. Talán nem. De ez nem rajtunk múlik, nem mi hozzuk a döntést. Ha a csapatok dönthettek volna, nagy valószínűséggel most nem lennénk itt. Úgy hallottam, néhányan megbetegedtek, azonban senki sem tudja, pontosan mi a helyzet. Meglátjuk, mi történik" – magyarázta a mezőny rangidős versenyzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik