F1: Hamilton futamgyőzelmet vett el tőlem – Albon

Vágólapra másolva!
2020.07.05. 18:28
null
Albont másodszor forgatta meg Hamilton (Fotó: AFP)
A kaotikus utolsó köröket hozó Formula–1-es idénynyitó Osztrák Nagydíjon Valtteri Bottas diadalmaskodott, ám a futam talán legemlékezetesebb jelenete csapattársa, Lewis Hamilton nevéhez fűződik, amikor a harmadik helyen autózó és a britet éppen megelőző Alexander Albonnak ütközött és megforgatta a thaiföldit. A Red Bull pilótája végül nem fejezte be a versenyt, de úgy érzi a hatszoros világbajnok futamgyőzelmet vett el tőle.

Lewis Hamilton csalódáskeltő hétvégén van túl, hiszen hiába zárt az élen mindhárom szabadedzésen, az időmérőn először kikapott csapattársától, majd a megszerzett második helyétől nem sokkal a verseny startja előtt fosztották meg, miután a Red Bull óvása után újravizsgálták a sárga zászlós incidensét. Az ennek eredményeképp az ötödik pozícióból rajtoló brit aztán hiába kapaszkodott fel a második helyre, és tűnt úgy, versenyben lehet a győzelemért, a 61. körben kiforgatta az őt támadó Alexander Albont, amiért 5 másodperces időbüntetéssel sújtották.

A brit így hiába szelte át másodikként a célvonalat, negyedikként könyvelték el, s 13 pontos hátrányból várhatja a folytatást Spielbergben.

„Nem igazán érzek most sehogy sem. Vége a versenynek, már előretekintek. Nagyon szerencsétlenül jött ki Albonnal a szituáció, el sem hiszem, hogy megint összeütköztünk! – utalt a tavalyi brazíliai esetre, majd azt is elmondta, hogy nem teljesen tartja jogosnak a büntetést. – Én őszintén úgy érzem, hogy versenybaleset volt. De elfogadom azt a büntetést, amit helyesnek gondolnak, és megyek tovább" – tette hozzá a brit, akinek a neve mellé két újabb büntetőpont is íródott, így már 7 ilyen pontja van, vagyis 5 pont választja el az egyfutamos eltiltástól.

33. OSZTRÁK NAGYDÍJ
JÚLIUS 3., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:04.816
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:04.304
JÚLIUS 4., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Hamilton 1:04.130
Időmérő: 1. Bottas 1:02.939
JÚLIUS 5., VASÁRNAP
A verseny (71 kör, 306.452 km):
1. Bottas, 2. Leclerc, 3. Norris
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Július 12., 15.10Stájer Nagydíj
Július 19., 15.10Magyar Nagydíj
Augusztus 2., 16.10
Brit Nagydíj

A versenyt pont nélkül záró Albon már nem volt ilyen megértő és belátó, úgy érzi, ha nincs Hamilton manővere, a futam megnyerésére is esélye lett volna.

„Még egy kicsit friss az élmény, úgyhogy óvatosan kell fogalmaznom, hogy mit mondjak. Úgy érzem, hogy megnyerhettük volna a versenyt. A Mercedesnek jó volt a tempója, de a mi srácaink a stratégiával nagyszerű munkát végeztek. Amikor kiálltam a bokszba kerékcserére, nem igazán tudtam, hogy mit csinálunk, de végül kiderült, hogy a srácok tudták. Tudtam, hogy az újraindulás után az első öt körben lett volna lehetőségem előzni, s jól is ment az autó a versenynek abban a szakaszában” – idézte Albont a SkySports.

Albon és Hamilton a legutóbbi három versenyen már másodszor ütközött egymással, s a thaiföldi húzta a rövidebbet a tavalyi, brazíliai ütközésük után, amely szintén a dobogóért zajlott kettejük között.

„Nem tudom megmondani, hogy melyik eset fáj jobban. Brazíliában inkább 50-50 volt a helyzet, itt viszont én úgy éreztem, megcsináltam az előzést, és már inkább Bottasra koncentráltam. A kontaktus kettőnk között elég későn történt Lewisszal. Persze, tudom, hogy a kívülről történő előzésben mindig van kockázat, de azt is hiszem, hogy elegendő helyet adtam neki” – fogalmazott Albon a futam után.

AZ ÜTKÖZÉS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik