HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.09.22 17:43 Frissítve: 2017.09.22 21:13

F1: Massa tudja legjobban, mit érzett Vettel Szingapúrban

Sebastian Vettel szingapúri balesete a világbajnoki címébe kerülhet – véli Felipe Massa, aki kilenc évvel ezelőtt szintén a Ferrari pilótájaként csatázott Lewis Hamiltonnal a vb-trófeáért, és szintén Szingapúrban veszített rendkívül fontos (sőt, a végelszámolásnál döntőnek bizonyuló) pontokat, miközben meg is nyerhette volna a futamot.

HIRDETÉS
Massa úgy véli, 2008-ban nagyrészt a szingapúri események miatt veszítette el a világbajnokságot – így jár most Vettel is? (Fotó: AFP)

Felipe Massa 2008-ban az élről rajtolva vezetett a Szingapúri Nagydíjon, amikor a Renault előre megtervezett forgatókönyve szerint Nelsinho Piquet a falnak csapta autóját, hogy a korábban kereket cserélő és tankoló Fernando Alonso nyerő helyzetbe kerüljön.

A francia csapat terve részben azért valósult meg, mert a Ferrari a kialakult káoszban a bokszban csúnyán elrontotta Massa tankolását, emlékezetes kép, hogy a brazil magával rántotta a teljes tankolótömlőt, és végighúzta maga mögött a bokszutcán. Mire leszedték a kocsijáról, minden esélyét elveszítette a győzelemre, és a szezon drámai végjátékában ezek a pontok is hiányoztak a vb-címéhez.

A brazil maga is elmondta, karrierje legrémesebb pillanata volt a 2008-as szingapúri tankolás, még a 2009-es Magyar Nagydíj időmérőjén történt baleseténél is jobban megviseli, ha visszagondol rá, hiszen a szezon hajrájában vesztett kulcsfontosságú vb-pontokat.

Massa a motorsport.com-nak írt cikkében Vettel esetét kissé a sajátjához is hasonlítja.

„Még emlékszem arra, ami 2008-ban Szingapúrban történt. Karrierem egyik legbalszerencsésebb versenye volt, sohasem felejtem el, mekkora súlya volt abban a szezonban – írta Massa. – Egy F1-es szezonnak rengeteg kis epizódja van, néha nem annyira jelentősek, máskor viszont ezek jelentik a különbséget a világbajnoki cím és a második hely között.”

A brazil szerint különbséget jelent, hogy Vettel önmaga tehetett a balszerencséjéről.

„Szerintem Vettel túlságosan erőszakos volt, azzal idézte elő a karambolt, hogy a pozícióját védte. Max Verstappen még fiatal, de erről nem ő tehetett – vélekedett Massa. – Amikor a világbajnokság ilyen fontos szakaszában járunk, és Sebastian a világbajnoki címért küzd, nagyon összetett lesz minden. Azt hittem, egyedül Lewisra figyel majd, hiszen ő a fő riválisa.”

Tény, ahogy 2008-ban, most is Hamilton húzott hatalmas hasznot a Szingapúrban történtekből.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.16 12:31:33

F1 nemzetisport.hu

A brit szezonbeli 7., pályafutása 69. sikerét érte el • Pérezt, Szirotkint és Grosjeant is megbüntették.

2018.09.15 13:35:56

F1 nemzetisport.hu

Gyorsult a Red Bull, Verstappen a 2. • Vettel nem tudta felülmúlni Hamilton idejét, és csak a 3. lett.

2018.09.15 10:51:33

F1 nemzetisport.hu

A második Räikkönen is három tizedet kapott a csapattársától • Verstappen végig panaszkodott.

2018.09.14 12:45:48

F1 nemzetisport.hu

A Red Bull tempója eltűnt • A Williamsen füstöltek a fékek • A Ferrari németje nehéz helyzetbe hozta magát.

2018.09.14 08:20:47

F1 nemzetisport.hu

A „vörös bikák” egyelőre a Ferrarival vívnak, ám a Mercedes az elérhető legkeményebb gumin teljesítette a legjobb körét.

HIRDETÉS
HIRDETÉS