H. L. 2020.03.05 12:25 Frissítve: 2020.03.05 14:47

F1: Botrányos az FIA viselkedése – a Red Bull dühös a pénzkiesés miatt

Nem csillapodnak a kedélyek a Nemzetközi Automobil-szövetség és a Ferrari között létrejött megállapodás kapcsán, a hét csapat által közösen benyújtott panasz nyomán a Mercedes az FIA-t jelölte ki bűnbaknak, míg a Red Bull elvesztett dollármilliókról beszél, és botrányt kiált.

A Red Bull szerint hihetetlen, hogy egyáltalán egy ilyen megállapodás születhetett (Fotó: AFP)

 

Az FIA a téli tesztidény utolsó napján a kockás zászló megjelenése előtt tíz perccel osztott meg egy közleményt, amely a 2019-es Ferrari-erőforrás esetleges szabálytalanságát bizonyítandó vizsgálat lezárásaként a csapattal kötött bizalmas megállapodás tényét közölte. A részletek titokban tartása, illetve a Ferrarira kirótt kötelezettségek azt sugallták, a maranellóiak valamilyen szinten vétettek a szabályok ellen, így nem csoda, hogy a riválisok azonnal zúgolódni kezdtek.

Ennek eredményeképp született meg a szerdán hét csapat által kiadott nyílt levél, amelyben arra kötelezik a szövetséget, ossza meg a vizsgálat, illetve a megállapodás részleteit, különben készek jogi útra terelni az ügyet.

Az összefogást kezdeményező Mercedes csapatfőnöke, Toto Wollf az esettel kapcsolatban elmondta, leginkább az FIA-t hibáztatja.

„Az egész ügy egy katyvasz. Nagyon nincs rendben az, amit a Ferrari tett, az azonban még kevésbé, ahogyan az FIA kezelte mindezt. Mindegyik csapat dühös" – jelentette ki, míg a konstruktőri bajnokságban az „ezüstnyilak” és a Ferrari mögött végző Red Bull tanácsadója, Helmut Marko arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügy miatt csapata rengeteg pénztől esett el.

„Két számjegyű dollármilliókat vesztettünk azzal, hogy a második helyett a harmadik helyen végeztünk a konstruktőri bajnokságban. És nemcsak azért, mert több prémiumot kapunk, ha másodikak vagyunk, hanem azért is, mert a szponzori megállapodásaink a teljesítményünkön alapulnak" – magyarázta, majd arra is kitért, a „büntetésként” Ferrarira kirótt kötelezettségek valójában előnyös helyzetbe hozhatják az olaszokat.

„Ha valóban csaltak, a 10-20 millió dollár még kevés is lenne. Ha a Ferrari tényleg segíti az FIA-t a fenntartható üzemanyagok fejlesztésére irányuló kutatásokban, akkor az ott megszerzett tapasztalataikkal előnybe kerülnek a többi csapattal szemben. Botrányos az FIA viselkedése. Valójában utasítanunk kellene a csapatfőnökünket, Christian Hornert arra, hogy pereljen azért a 24 millió dollárért, amit a második hely jelentett volna, ha a Ferrarit megfelelően büntetik. Egészen hihetetlen ez a megállapodás" – tette hozzá.

A csapatok által közösen benyújtott közleményre eddig az FIA és a Ferrari sem reagált. 

FRISSÍTÉS: Az FIA csütörtök délután adott ki hivatalos közelményt, amelyben a szabályokra hivatkozva azt jelentette be, hogy továbbra sem hozza nyilvánosságra a megállapodás részleteit. Erről bővebben itt olvashatnak!

2020.03.30 16:36:19

F1 I. SZ.

F1-ES TOPLISTA. Ez volt Hülkenberg legnagyobb esélye a győzelemre, de a McLaren máig utolsó diadalát aratta.

2020.03.22 22:38:18

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. A hivatalos F1-es online versenyt olyan televíziós társaságok is élőben sugározták, mint a brit Sky Sports.

2020.03.09 18:45:32

F1 ZSOLDOS BARNA

Az 1997-es világbajnok háromcsapatos vb-harcot remél, és kínosnak tartja volt istállója vergődését.

2020.02.27 20:09:06

F1 H. L.

A holland 1 tizedet kapott az egy keverékkel keményebb gumikon • Leclerc 181 kört futott.

2020.02.26 18:46:31

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A címvédő istállónál közel sem a tervek szerint alakult a téli tesztidény utolsó előtti napja.