BÖRZÖLI BERNADETT 2020.03.05 14:26 Frissítve: 2020.03.05 15:14

F1: az FIA közleményt adott ki a Ferrari-üggyel kapcsolatban

Szerdán hét Formula–1-es istálló kérte nyílt levélben a Nemzetközi Automobil-szövetséget (FIA), hogy hozza nyilvánosságra a részleteit a Ferrarival kötött bizalmas megállapodásának az istálló 2019-es erőforrásával kapcsolatban. Az eset nagy port kavart, amiről egy nappal később hivatalos közleményt adott ki a szövetség.

Az FIA továbbra sem szeretné nyilvánosságra hozni a Ferrarival kötött megállodása részleteit (Fotó: AFP)

 

Az FIA múlt pénteken jelentette be, hogy lezárta a vizsgálatot a Ferrari 2019-es erőforrásának szabályosságával kapcsolatban. Az olasz istállót az előző idényben gyanúsították meg a riválisok azzal, hogy nem feltétlenül a szabályok betartásával sikerült akkorát előrelépniük a motorteljesítményt illetően. Az FIA végül az utolsó tesztnapon adott ki egy kisebb közleményt, amiben leírta: megállapodást kötöttek az ügyben a Ferrarival, azonban annak részletei a két fél között maradnak.

Természetesen ezzel sikerült kissé magukra haragítaniuk a többi csapatot, és szerdán a Mercedes, a Red Bull, a McLaren, a Renault, a Racing Point, az Alpha Tauri, illetve a Williams is nyílt levélben szólította fel a szövetséget, hogy tisztázza a megállapodás részleteit. Erre az FIA egy nappal később reagált.

„Az átfogó és alapos vizsgálat a 2019-es idény során felvetette annak a gyanúját, hogy a Scuderia Ferrari erőforrása nem feltétlenül felel meg az FIA előírásainak – olvasható a közleményben. A Scuderia Ferrari határozottan cáfolta a gyanút, és ismét kijelentette, hogy az erőforrása a szabályoknak megfelelően készült. Az FIA nem volt teljesen meggyőződve arról, hogy ez így van, de úgy döntött, hogy a további lépések nem feltétlenül vezetnének eredményre, és az ügy összetettsége miatt sem szolgálna egyértelmű bizonyítékkal a szabályszegésre.”

„A hosszas pereskedés elkerülése érdekében, tekintettel annak valószínű kimenetelére, az FIA a szabálykönyv négyes cikkelye szerint eljárva visszatartó erejű megállapodást kötött a Ferrarival az eljárás lezárásáról. Az ilyen típusú megállapodás egy olyan jogi eszköz, amely nélkülözhetetlen minden fegyelmi szervezetben, és sok állami szerv és sportszövetség használja a viták elrendezéséhez. A vitás esetek rendezésének bizalmas kezelése a szabálykönyv negyedik cikkelyének hatodik pontjában szerepel.”

„Az FIA mindent megtesz, ami szükséges ahhoz, hogy megvédje a sportágat és annak szabályrendszerét, illetve a Formula–1-es világbajnokság szabályalkotójaként betöltött szerepét és saját megítélését.”

 

2020.10.25 10:49:13

F1 H. L.

Az izgalmasan induló, ám ellaposodó futamon kettős Mercedes-siker született, Verstappen lett a harmadik.

2020.10.24 13:34:27

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A pálya eleinte nem volt alkalmas a körözésre, de a várakozás sem zökkentette ki a címvédőt.

2020.10.24 10:12:17

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Három edzésből hármat húzott be Bottas Portugáliában • Az edzés végén lengett a piros zászló.

2020.10.23 18:15:03

F1 ZSOLDOS BARNA

Infografikában mutatjuk be a Formula–1 két rekordhalmozó klasszisának pályafutását.

2020.10.23 13:56:35

F1 I. SZ.

Kétszer lengett a piros zászló, nem volt idejük a csapatoknak versenyszimulációra.