Történelmi Mercedes-siker – Bottas visszaállt a vb-összetett élére

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.28. 13:31
null
A Mercedes rekordot döntött az újabb kettős sikerrel (Fotó: AFP)
A pole pozícióból induló Valtteri Bottas nyerte meg a Formula–1-es Azeri Nagydíjat, míg Lewis Hamilton a második helyen futott be, így a Mercedes az idei negyedik kettős győzelmét ünnepelhette a negyedik versenyen, amivel rekordot döntött. A harmadik pozícióban Sebastian Vettelt intette le a kockás zászló, a negyedik Max Verstappen, az ötödik pedig Charles Leclerc lett. Kimi Räikkönen is pontot szerzett a bokszutcai rajt után.

 

Napos és meleg idő fogadta a Formula–1 mezőnyét az Azeri Nagydíj versenyén Bakiban, ahol már az indulás előtt bőven átrendeződött a rajtsorrend. Antonio Giovniazzi motorelemcsere miatt kapott 10 rajthelyes büntetést, Pierre Gaslyt már pénteken a bokszutcai indulással sújtották a mérlegelés kihagyása miatt, majd utólag ki is zárták az időmérőről, mint ahogyan Kimi Räikkönen is.

A francia és a finn mellett Robert Kubica is csak a bokszutcából startolhatott, mivel a Williams több beállítást is megváltoztatott az autón, miután a lengyel összetörte azt a kvalifikáció első szakaszában.

Így csak 17 kocsi állhatott fel a rajtrácsra: a két Mercedes Valtteri Bottas, Lewis Hamilton felállásban sorozatban a második alkalommal várhatta az első sorból a piros lámpák kialvását, az „ezüstnyilak" mögött Sebastian Vettel és Max Verstappen következett, míg az időmérőn a Q2-ben az autóját megtörő Charles Leclerc új szett közepeseken a nyolcadik pozícióból támadhatott

Bottas jól rugaszkodott el, ám kanyarokon keresztül kellett védenie a helyét, mivel márkatársa keményen támadta. Végül a finn maradt az élen, míg a mezőny ezúttal baleset nélkül megúszta az azeri startot. Egyedül Kubicát kezdték vizsgálni, aki később bokszutca áthajtásos büntetést is kapott, mert túl korán foglalta el a helyét.

Igaz, Leclerc a rajtnál bukott pár pozíciót, utána remek tempóban kezdte meg a felzárkózást és az élmenők első kerékcseréi után az élre is állt a 13. körben. A monacói egészen a 31. körig vezette a mezőnyt, ugyanis akkor Bottas utolérte a pályán, majd meg is előzte, mint ahogyan két körrel később Hamiton is. A két Mercedes így visszavette az első két helyet, miközben a Ferrari rászólt Leclerc-re, hogy engedje el a mögötte haladó Vettelt.

A monacóit végül a 35. körben hívták ki a bokszba, a ferraris pedig a friss lágyakon a hatodik helyen tért vissza a pályára. Azonban nem maradt sokáig ebben a pozícióban, hiszen hamar megelőzte Pierre Gaslyt, majd megkezdhette a hátránya lefaragását.

Időközben Daniel Ricciardo mérte el a féktávot a 15-ös kanyarban és ahogyan a menekülőutat vette célba eltalálta Danyiil Kvjatot. Az ausztrál aztán neki is tolatott a Toro Rossónak – az eset miatt rövid ideig sárga zászló volt érvényben, miközben egyik pilóta sem tudta folytatni a versenyt. A Renault így idei ötödik kiesését könyvelhette el, Ricciardót vizsgálják is a leintés után.

A 39. körben aztán két újabb versenyzőnek kellett feladnia a futamot: a bokszutcából induló és a hatodik helyen haladó Gasly alatt lelassult a Red Bull, míg Romain Grosjean a garázsba vette az irányt, ahonnan már nem is tért vissza. Az előbbi eset miatt virtuális biztonsági autós szakasz is érvénybe lépett, aminek a 41. körben lett vége.

Az élmenők sorrendje ezt követően már nem változott: Bottas idénybeli második győzelmét szerezte, miközben Hamilton második helye által a Mercedes rekordot döntött. Ugyanis az „ezüstnyilak" a 2019-es kiírás első négy versenyén kettős győzelmet arattak, ilyen teljesítményre korábban pedig egyetlen másik gárda sem volt képes a Formula–1 történetében!

A dobogó alsó fokára még Vettel fért fel, míg a negyedik Verstappen lett a végén újabb kiállást teljesítő Leclerc előtt, aki megfutotta a leggyorsabb kört, így ő kapta meg az ezért járó egy pontot.

A hatodikként Sergio Pérez szelte át a célvonalat, akit a McLaren kettőse Carlos Sainz Jr., Lando Norris sorrendben követett, kilencedikként pedig a másik Racing Pointtal Lance Stroll zárt.

Az utolsó pontszerző helyen eközben a bokszutcából startoló és remek versenyt futó Räikkönen végzett.

Folytatás két hét múlva a Spanyol Nagydíjjal.

AZERI NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1. Valtteri Bottas finn Mercedes
2. Lewis Hamilton brit Mercedes 1.524 mp h.
3. Sebastian Vettel német Ferrari 11.739 mp h.
4. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 17.493 mp h.
5. Charles Leclerc monacói Ferrari 1:09.107 p h.
6. Sergio Pérez mexikói Racing Point-Mercedes 1:16.416 p h.
7. Carlos Sainz spanyol McLaren-Renault 1:23.826 p h.
8. Lando Norris brit McLaren-Renault 1:40.268 p h.
9. Lance Stroll kanadai Racing Point-Mercedes 1:43.816 p h.
10. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
11. Alexander Albon thaiföldi Toro Rosso-Honda 1 kör h.
12. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
13. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1 kör h.
14. Nico Hülkenberg német Renault 1 kör h.
15. George Russell brit Williams-Mercedes 2 kör h.
16. Robert Kubica lengyel Williams-Mercedes 2 kör h.
FELADTÁK megtett körök kiesés oka
Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 38 fék
Pierre Gasly francia Red Bull-Honda 38 váltó
Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Honda 33 baleset
Daniel Ricciardo ausztrál Renault 31 baleset
A VB ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LEGGYORSABB KÖRÖK PONT
1. Valtteri Bottas 2 4 4 1 87
2. Lewis Hamilton 2 4 4 86
3. Sebastian Vettel 2 4 52
4. Max Verstappen 1 4 51
5. Charles Leclerc 1 4 2 47
6. Sergio Pérez 3 13
7. Pierre Gasly 2 1 13
8. Kimi Räikkönen 4 13
9. Lando Norris 2 12
10. Kevin Magnussen 1 8
11. Daniel Ricciardo 1 6
11. Nico Hülkenberg 1 6
11. Carlos Sainz 1 6
14. Lance Stroll 2 4
15. Alexander Albon 2 3
16. Danyiil Kvjat 1 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 173
2. Ferrari 99
3. Red Bull-Honda 64
4. McLaren-Renault 18
5. Racing Point-Mercedes 17
6. Alfa Romeo-Ferrari 13
7. Renault 12
8. Haas-Ferrari 8
9. Toro Rosso-Honda 4
10. Williams-Mercedes 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik