nemzetisport.hu 2020.03.12 16:43 Frissítve: 2020.03.13 01:01

F1: tragikomédia Melbourne-ben – törölték az Ausztrál Nagydíjat

Az FIA hosszas találgatás után hivatalosan is bejelentette, törli az F1-es Ausztrál Nagydíj programját.

Többen ellenzik az Ausztrál Nagydíj megrendezését (Fotó: AFP)

 

Mint arról beszámoltunk, a pozitív koronateszt után a McLaren bejelentette, nem indul a melbourne-i idénynyitón, a visszalépést követően természetesen azonnal elindultak a találgatások, mi lesz így a hétvége sorsa, s mindenki az FIA válaszára vált. A szövetség által először kiadott közlemény viszont inkább háborgást váltott ki a rajongók és a helyszínen tartózkodó újságírók körében, és többen arra szorgalmazták a vezetőséget, törölje az ausztrál versenyt.

36. AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MÁRCIUS 13., PÉNTEK
1. szabadedzés:  2.00–3.30
2. szabadedzés: 6.00–7.30
MÁRCIUS 14., SZOMBAT
3. szabadedzés: 4.00–5.00
Időmérő: 7.00–8.00
MÁRCIUS 15., VASÁRNAP
A verseny (58 kör, 307.574 km) rajtja: 6.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Március 22., 16.10Bahreini Nagydíj
Április 5., 9.10Vietnámi Nagydíj
Május 3., 15.10
Holland Nagydíj

Ráadásul a pozitív koronateszt előtt több versenyző is kifejezte a nemtetszését, a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton egyenesen kijelentette, sokkolja, hogy egyáltalán a helyszínen vannak.

A csapatvezetők végül helyi idő szerint éjfél körül kezdtek egyeztetni az FIA-val, s időközben az is kiderült, a négy Haas-alkalmazott tesztje negatív lett. A szövetség végül a csapatokkal való hosszas egyeztetés után úgy tűnt, döntött a versenyhétvége megrendezéséről, azonban hivatalosan nem jelentette be a fejleményeket, s először ellentétes információk jelentek meg a sajtóban.

Az angol Sky Sports azt állította, a riporterüknek az egyik csapatfőnök megerősítette, hogy lesz futam Melbourne-ben. A BBC viszont éppen az ellenkezőjét írta meg, vagyis hogy törlik a versenyhétvégét, mint ahogyan az Autosport is, amely oldalon az volt olvasható, közeli források szerint elmarad az idénynyitó.

A Sky Sports az törölte aztán törölte a hétvége folytatásáról szóló cikkét, vagyis egyre inkább úgy tűnt, hogy nem lesz verseny Melbourne-ben. Az Autosport és egyéb források egyébként arról írták, hogy az FIA úgy döntött: amennyiben a csapatok többsége nem támogatja a futam megrendezését, törlik azt.

Ezt kövezően hosszú órákon keresztül nem érkeztek újabb fejlemények, s bár az FIA részéről sem történt semmi kommunikáció, értesülések szerint helyi idő szerint 7 órától (magyar idő szerint 9 órától) újabb megbeszélést kezdtek, aminek a végén hivatalosan is bejelenthetik a melbourne-i versenyhétvége törlését. A helyszínen tartózkodó újságíróknak azonban azt mondták az illetékesek, hogy amíg nem jelentenek be mást, értelemszerűen megtartják a hétvégi programokat.

Nem mellesleg olyan hírek is napvilágot láttak már, hogy egy-két versenyző máris elhagyta Melbourne-t. Persze az is lehet, hogy csupán a McLaren párosáról van szó, akik az előzetes bejelentés alapján semmiképp nem állnak rajthoz Ausztráliában. A későbbi hírek Kimi Räikkönent és Sebastian Vettelt nevezték meg, bár utóbbi felesége azt írta az Instagram-oldalán, hogy egyedül hagyta el Melbourne-t.

A helyszíni jelentések szerint 5 csapat nem is érkezett meg a nyitásra, a McLarenen kívül a Mercedes, a Ferrari, a Renault, illetve a Red Bull maradt távol. Igaz, a „vörös bikák" nem sokkal később megjelentek a paddockban, azonban az újabb pletykák alapján Max Verstappen is távozott Melbourne-ből, s több gárda is elkezdett pakolni.

Végül alig két órával az első szabadedzés kezdete előtt az FIA úgy döntött, törli az Ausztrál Nagydíj programját.

2020.10.25 10:49:13

F1 H. L.

Az izgalmasan induló, ám ellaposodó futamon kettős Mercedes-siker született, Verstappen lett a harmadik.

2020.10.24 13:34:27

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A pálya eleinte nem volt alkalmas a körözésre, de a várakozás sem zökkentette ki a címvédőt.

2020.10.24 10:12:17

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Három edzésből hármat húzott be Bottas Portugáliában • Az edzés végén lengett a piros zászló.

2020.10.23 18:15:03

F1 ZSOLDOS BARNA

Infografikában mutatjuk be a Formula–1 két rekordhalmozó klasszisának pályafutását.

2020.10.23 13:56:35

F1 I. SZ.

Kétszer lengett a piros zászló, nem volt idejük a csapatoknak versenyszimulációra.