Alonso: Ha Dennis mond valamit, kérdezzenek rá még egyszer!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.28. 17:47
null
Az idény végén Nem Hamilton, hanem Rosberg mosolyog (Fotó: Action Images)
Fernando Alonso nem érti, miért mondja azt Ron Dennis, hogy akár ki is hagyhatja a 2016-os szezont, ha a téli teszteken nem tetszik neki az új McLaren-Honda. Mark Webber el tudja képzelni, hogy spanyol cimborája így tesz. Alonso szerint ha valakit jobb munkára kell ösztönözni, az nem ő, hanem a Honda.

Nico Rosberg szerint nem sokat ér, hogy zsinórban hatodszor is az első helyről indulhat.

„Nagyon örülök, hogy így ér véget a szezon, jó lenne ezt a lendületet átmenteni a következő szezonra is, de ez nem ilyen egyszerű, így nem is lehet ez a célom. Ez nem feltámadás, ez fejlődés, egyszerűen mostanában gyorsabb vagyok Lewisnál. Remélem, jövőre is erős leszek" – mondta a német pilóta, aki tavaly itt vesztette el a világbajnoki reményeit.

Lewis Hamilton megint arról beszélt, amiről már a hét közepén is, azaz hogy az autót nem olyan kényelmes vezetni, mint a Szingapúri Nagydíj előtt.

„A szezon elején sokkal jobb volt – mondta az angol. – A hétvége elején próbáltunk változtatni, de nem segített, itt sem megy olyan jól a vezetés. Nico nagyon gyors, semmit sem tehettem, hogy megelőzzem. A pole pozíciók száma semmit sem jelent, csak az, hogy ki nyerte a vébét, és ki nyert meg több versenyt."

Az időmérő nagy vesztese Sebastian Vettel volt, a Ferrari németje az időmérő első szakaszában kiesett, mert a keményebb gumikon futott gyors köre nem volt elég a továbbjutáshoz – pedig kiment egy szuperlágy gumis gyors körre is, el is kezdte, de lassított, mert azt hitte, nincs szüksége még egy eredményre.

„Nagyon egyszerű: azt hittük, elég az első köröm a továbbjutáshoz, és tévedtünk. Elszámoltuk, és kiestem. Kis hiba volt súlyos következményekkel – mondta Vettel, aki abban bízik, lehet ebből még jó versenye. – Lehet itt előzni, elég gyors vagyok ahhoz, hogy felzárkózzak, elég hosszú a verseny."

Nem a német volt az egyetlen világbajnok, aki kiesett az első szakaszban, de Fernando Alonsónak nem arról kellett beszélnie, miért nem lehetett ott a folytatásban – ezt nagyjából megszoktuk a McLarentől az idén.

Az időmérő előtt a BBC szakértőjeként dolgozó Eddie Jordan azt mondta, Ron Dennis McLaren-főnök szerint Alonso kihagyhatja a 2016-os szezont, ha a téli teszteken úgy érzi, nem lépett előre a McLaren-Honda. Az Abu-Dzabiban szintén a BBC-nél szakértő Mark Webber, Alonso jó barátja, megerősítette Jordan szavait.

„Simán el tudom képzelni Fernandóról, hogy három tesztnap után megállapítsa, mire jó az autó, és ha nem érzi jónak, lelépjen" – mondta Webber.

Ron Dennis szerint bármi megtörténhet: „Mindenre nyitott vagyok, de azt tudom, hogy Fernando a McLarentől vonul vissza. Hogy mi lesz közben? Lehet szó kihagyott szezonról is – mondta Dennis. – A Japán Nagydíj nagyon megterhelő volt mindannyiunk számára, de túl vagyunk rajta. Akármi is lesz, vannak vészmegoldásaink, a világ legjobb versenyzői közül kettő a mienk, de vannak további remek pilótáink. Ha eljön az ideje, döntünk, de jelen állás szerint Alonso és Button lesz a két versenyzőnk."

Alonso nem érti Ron Dennis nyilatkozatát az egy év kihagyásról (Fotó: AFP)
Alonso nem érti Ron Dennis nyilatkozatát az egy év kihagyásról (Fotó: AFP)

Fernando Alonso, aki defekt miatt már az Abu-dzabi Nagydíj időmérőjének első szakaszában kiesett, értetlenül állt Dennis nyilatkozata előtt.

„Jövőre is itt leszek a rajtrácson. Nem beszéltem erről Ronnal, nem tudom, mi igaz ebből, azt hiszem, nehéz úgy reagálni, hogy nem tudom pontosan, mi volt a szándéka, mit akart mondani – magyarázta Alonso. – Azt hiszem, ha Ron mond valamit, kérdezzenek rá még egyszer, mit is akart ezzel mondani. Nem hiszem, hogy engem fenyeget ezzel, ha valakit jobb munkára kell ösztönözni, az a Honda. Bízzunk benne, hogy jó munkát végez a télen, és a teszteken egy versenyképesebb autóba ülhetünk bele."

TOVÁBBI NYILATKOZATOK

IDŐMÉRŐS PÁRHARCOK
A csapatokon belüli időmérős párharcok
(csak azok az időmérők számítanak, amelyeken mindkét pilóta mért kört futott)
Mercedes: Hamilton–Rosberg 12–7
Ferrari: Vettel–Räikkönen 15–4
Williams: Bottas–Massa 11–7
Red Bull: Ricciardo–Kvjat 12–7
Force India: Hülkenberg–Pérez 11–8
Lotus: Grosjean–Maldonado 17–2
Toro Rosso: Sainz Jr.–Verstappen 9–7
Sauber: Nasr–Ericsson 10–9
McLaren: Button–Alonso 8–7
Manor Marussia: Stevens–Merhi 9–3, Rossi–Stevens 3–2

Kimi Räikkönen (3.): – Az autó az egész hétvégén jól megy, de a jó rajthely nem jelent automatikusan jó eredményt a versenyen. Követtem már el hibát az első rajtsorban is, mindenesetre nem nehezíti meg a versenyemet, hogy a harmadik helyről rajtolok.
Sergio Pérez (4.):
– Örülök, az egész hétvége remekül alakul, büszkék lehetünk erre a rajthelyre. A versenyen az lesz a feladatom, hogy a gyorsabb autókat magam mögött tartsam, de az sem kizárható, hogy feljebb jövök a rajtnál. Kár, hogy vége lesz az idénynek, nagyon élvezem mostanában a versenyeket.
Daniel Ricciardo (5.):
– Körről körre gyorsabb voltam, nem panaszkodhatom. A versenyen a Williamseket magam mögött kell tartanom, és valahogy meg kell előznöm Pérezt. Ezen a pályán sokat segítenek a DRS-zónák.
Valtteri Bottas (6.):
– Ennél jobb eredményt vártunk, az autó is jónak tűnik, de egy körön nem elég gyors. Abban bízom, hogy a versenyen a Force Indiával, a Red Bull-lal és talán a Ferrarival is versenyben leszünk.
Nico Hülkenberg (7.):
– Jó időmérőt zárt a csapat, úgy érzem, előrébb végezhettem volna. Furcsa, de csalódott vagyok a hetedik rajthellyel. Az egyenesekben gyorsak vagyunk, az autó stabil a kanyarokban, jó eredményt érhetünk el.
Felipe Massa (8.):
– Nem volt rossz a köröm, de nagyon szoros az élmezőny, egy tizeddel két helyet nyerhettem volna. Versenytávon jobbak vagyunk, izgalmas és hosszú versenyt várok.
Danyiil Kvjat (9.):
– A harmadik szabadedzést gyakorlatilag kihagytam, s bár azt reméltem, ennek nem lesz hatása az estére, az autó nem ment jól az időmérőn. A versenytempóm jó lehet.
Carlos Sainz Jr. (10.):
– Megnyertem a csapaton belüli időmérős párharcot, ami jó érzés, de a 10–9 azt mutatja, hogy nagyon kevés döntött, éppen kinek volt jobb napja. Nem lesz könnyű előrébb verekedni magam, hátulról ráadásul jön még Vettel is, nehéz lesz pontot szerezni.
Max Verstappen (11.):
– Nem volt rossz időmérőm, az utolsó köröm nem sikerült tökéletesen. A felvezető körömben az utolsó szektorban el kellett engednem Massát, mert ő gyors körön volt, ettől a tempóvesztéstől a gumik kihűltek, a mért köröm első kanyarját elrontottam, és elég időt vesztettem ahhoz, hogy ne jussak tovább.
Jenson Button (12.):
– Változtattunk az autón péntek óta, és nagyon bevált. Mindkét szakaszban jó kört mentem, jó lett volna az első tízbe kerülni, de a 12. hely a realitás.
Pastor Maldonado (13.):
– Itt szükség lenne leszorító erőre, de az év végére kicsit elfogytunk ezen a téren. A 13. rajthely nem annyira rossz.
Felipe Nasr (14.):
– Nem értem, miért esett vissza az autó teljesítménye az első és a második szakasz között, nem ideális a rajthely, de megpróbáljuk megvédeni a konstruktőri 8. helyünket és a 13. helyet az egyéniben.
Romain Grosjean (15.):
– Ez már nagyon az év vége, úgy érzem, a váltóm már háromszor körbejárta a földet. Mindent megteszek a versenyen, megkérem a srácokat, tekerjék fel a motort, hadd élvezzem ezt az utolsó versenyt.
Marcus Ericsson (18.):
– Nehéz a hétvége, nem tudjuk úgy beállítani az autót, hogy jól érezzem magam benne. Az időmérőn már úgy éreztem, alakul valami,m de aztán elromlott az autó. A verseny csak jobb lehet.
Will Stevens (19.):
– Jó olyan pályán menni, amelyen már versenyeztem az F1-ben, ez az egyik legjobb hétvégém. Úgy érzem, ura vagyok a helyzetnek.
Roberto Merhi (20.):
– Nem érzem a fékeket ezen a hétvégén, az első körömben el is fékeztem magam. A második körben feltartottak, nem sikerült jól az időmérő.

ABU-DZABI NAGYDÍJ, AZ IDŐMÉRŐ VÉGEREDMÉNYE
1. Nico Rosberg német Mercedes 1:40.237 átlag: 199.471 km/ó
2. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:40.614 0.377 mp h.
3. Kimi Räikkönen finn Ferrari 1:41.051 0.814
4. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1:41.184 0.947
5. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 1:41.444 1.207
6. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 1:41.656 1.419
7. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 1:41.686 1.449
8. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1:41.759 1.522
9. Danyiil Kvjat orosz Red Bull-Renault 1:41.933 1.696
10. Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Renault 1:42.708 2.471
11. Max Verstappen holland Toro Rosso-Renault 1:42.521
12. Jenson Button brit McLaren-Honda 1:42.668
13. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Mercedes 1:42.807
14. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari 1:43.614
15. Romain Grosjean francia Lotus-Mercedes idő nélkül
16. Sebastian Vettel német Ferrari 1:42.941
17. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda 1:43.187
18. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 1:43.838
19. Will Stevens brit Marussia-Ferrari 1:46.297
20. Roberto Merhi spanyol Marussia-Ferrari 1:47.434

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik