A pesti éjszaka titkai – interjú Valtteri Bottasszal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.30. 10:23
null
Valtteri Bottas szurkolótábora érezhetően megnőtt a futamgyőzelmei után (Fotó: Meder István)
Élete első futamgyőzelme után Valtteri Bottas a pesti éjszakában mulatott, ám a finn nem csupán ezert szereti hazánkat. Rengeteg magyar és finn rajongója szinte hazai környezetet teremt neki a Hungaroringen, ahol hasonló bravúrt kellene bemutatnia, mint Mika Häkkinennek 2000-ben.

Három hónapon belül már másodszor üdvözölhetjük Magyarországon – szinte hazajár hozzánk.

– Valóban, Magyarország kezd olyan lenni, mint a második otthonom – mondta Valtteri Bottas magyar újságírók kis csoportjának a Mercedes Budaörsön építendő szalonjának alapkőletételén szombat este. – Mindig szívesen jövök ide, és örülök, hogy a májusi parádé után újra itt lehetek. Gyakori vendég vagyok, már a juniorszériák kapcsán is többször jöttem. Rendre nagy támogatást kapok a helyiektől és attól a sok finn szurkolótól, aki évről évre eljön Magyarországra.

32. MAGYAR NAGYDÍJ
JÚLIUS 28., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Ricciardo 1:18.486
2. szabadedzés: 1. Ricciardo 1:18.455
JÚLIUS 29., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Vettel 1:17.017
pole: Vettel 1:16.276, 2. Räikkönen 1:16.444
JÚLIUS 30., VASÁRNAP
14.00: a verseny (70 kör, 306.630 km) rajtja
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 27., 14.00: Belga Nagydíj
Szeptember 3., 14.00: Olasz Nagydíj
Szeptember 17., 14.00: Szingapúri Nagydíj

A májusi Nagy futamot a szocsi győzelme másnapján rendezték. Volt egy kis buli is Budapesten?

– Igen. A legjobb barátaim közül néhányan eljöttek Magyarországra, és a bemutató után velük ünnepeltem.

– Erről elárulna részleteket?

– Sajnos nem tehetem… Csak annyit mondhatok, hogy több helyen voltunk, és nagyon jól mulattunk. Egyébként most ismét ideérkezik néhány barátom, és azt tervezem, hogy vasárnap együtt lazítunk.

A világbajnok csapatnál versenyezve, futamgyőztessé előlépve több szurkolója is lett?

– Igen, úgy érzem, egyre többen támogatnak, én pedig egyre több erőt tudok meríteni ebből. Nagyon jó a tudat, hogy vannak, akik értem szorítanak a futamokon.

A versenyzők többségéhez hasonlóan kedveli a kerékpározást. De egy idő után nem zavaró a visszafogott tempó?

– Igen, biciklivel valóban jóval lassabban lehet haladni, az erőnlétemnek viszont nagyon jót tesz a futással, az úszással és az edzőtermi munkával kiegészítve. Korábban jégkorongoztam is, sőt hobbiból még ma is játszom a barátaimmal. A sport egyébként abban is segít, hogy egészséges maradjak, és az autóban ülve folyamatosan fenn tudjam tartani a koncentrációmat. Az elmúlt években nagyon megkedveltem a sportlövészetet, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy jobb versenyző legyek.

Tudja használni a hadseregben szerzett tapasztalatait is?

– Nem, akkor nem lőttünk sokat, szóval kifejezetten a sportlövészettel kezdtem foglalkozni. Szeretem, mert jó móka és a reflexeket is javítja.

Felesége válogatott úszó volt. Hol és milyen körülmények között találkozott egymással egy úszó és egy autóversenyző?

– Egy tévéshow-ban ismerkedtünk meg 2010-ben, mindketten vendégek voltunk, és utána kezdtünk találkozgatni.

Egykori élsportolóként a felesége jobban elfogadja, hogy ön is nagyon elfoglalt és sokat kell utaznia?

– Igen, számomra ezért is ő a tökéletes. Emilia szintén nagyon elfoglalt, megérti és pontosan tudja, milyen erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy egy sportoló csúcsteljesítményt nyújtson. Én is ugyanezt éltem át mellette, amikor kis túlzással folyamatosan edzett. Annyira elfoglalt, hektikus életet élek, hogy számomra nagyon fontos a stabil családi háttér. Százszázalékos támogatást kapok tőle, ami nagyon megkönnyíti a helyzetemet.

És az úszóvébét is együtt követik?

– Sajnos túl elfoglalt voltam az utóbbi időszakban… De egyébként próbálok képben lenni, szóval figyelgetem a híreket. A feleségem Budapesten is gyakran versenyzett, tehát érdekel, mi zajlik most a magyar fővárosban.

Korábban említette, ismer is magyar úszókat.

– Tudok Hosszú Katinkáról és a Verrasztó testvérekről, de személyesen nem ismerem őket.

Ön egyébként el tudná képzelni magát más sportban?

– Nem is tudom. Kiskorom óta a versenyzés világában élek, mindig is az F1 lebegett a szemem előtt, tehát nem is gondolkodtam máson.

A Formula–1 olyan, mint amilyennek gyermekként megálmodta?

– Többé-kevésbé igen. Természetesen rengeteget változott azóta, hogy gyerekkoromban elkezdtem ábrándozni róla, de összességében szerencsésnek érzem magam, mert beteljesült az álmom. Talán egy kicsit több pályán kívüli elfoglaltsággal jár, mint gondoltam, de ez nem tragédia.

Ön is említette, milyen sokat utaznak az F1-es pilóták. Mivel üti el az idejét egy-egy hosszabb úton?

– Az idény elején filmeket szoktam nézni, de elég hamar végigérek azokon, amelyek a télen jöttek ki. Egyébként pedig a csapattól is elég sok „házi feladatot” kapunk, ezekkel szoktam még foglalkozni, illetve zenét hallgatok.

Versenyzőként mennyire kell odafigyelnie a táplálkozásra?

– Ügyelnem kell rá, de az évek során hozzászokik az ember, és érzi, miből mennyit ehet. Szigorúan be kell tartanunk az előírt diétát, de arra is oda kell figyelnünk, nehogy túl sok súlyt veszítsünk, mert az autó vezetéséhez fittnek kell lennünk. Ráadásul ha az ember fizikailag legyengül, könnyebben meg is betegszik, szóval meg kell találni az egyensúlyt.

Első mercedeses évében máris két győzelmet ünnepelhetett. Mondhatjuk, hogy teljesítette a szezonra kitűzött célját?

– Korántsem! Sokkal-sokkal többet szeretnék elérni. A célom az, hogy versenyről versenyre javuljak, és tényleg úgy érzem, hogy a legjobb még csak most következik. A lehető legtöbb futamot meg akarom nyerni, és mivel még mindig részese vagyok a világbajnoki harcnak, a vébétrófea megszerzéséért is mindent megteszek. A lemaradásom kevesebb, mint huszonöt pont az éllovashoz képest, vagyis akár egyetlen győzelemmel is ledolgozható. A szezon hátralevő részében még kétszázötvenet szerezhetek, tehát tényleg úgy érzem, nyílt a küzdelem. Csapatváltás után mindig el kell telnie egy kis időnek, míg beilleszkedik az ember, ezért is mondtam, hogy nagyon várom már az idény második felét.

A GP3-ban már nyert a Hungaroringen, most végre az F1-ben is győztes autót vezethet. Mire számít vasárnap?

– Nagyon szeretném megnyerni a Magyar Nagydíjat. Persze az nem jött jól, hogy a Ferrari kisajátította az első sort, de a harmadik helyről indulva is lehet esélyem. Egyáltalán nem katasztrófa a második sor, mert elég hosszú szakasz vezet az első kanyarig, úgyhogy bármi megtörténhet.

Emlékszik még Mika Häkkinen 2000-es futamára?

– Sajnos nem…

Annyit segítek, hogy ő is a harmadik helyről indult.

– És nyert?

Bizony!

– Na, ezt a forgatókönyvet én is elfogadnám, remélem, sikerül lemásolnom őt. A rajtoknál az ember mindig vállal némi kockázatot, de persze senki sem akarja, hogy a versenye már az első kanyarban véget érjen. A Hungaroringen viszont nehéz előzni, vagyis a nagyon kevés lehetőség közül a rajt lehet az egyik.

A futam után aztán jön a nyári szünet. Mik a tervei?

– Itt maradok a verseny utáni teszten, aztán két olyan hét vár rám, amikor semmiféle kötelezettségem nincs. Kiélvezem, hogy nem kell elutaznom sehová, így végig otthon leszek Finnországban. Nagyon szeretek hazatérni, mert egyre ritkábban van rá lehetőségem. A szülővárosom egy tó mellett fekszik, szóval azt tervezem, hogy szaunázom, kiülök a partra, kinyitok egy üveg sört, és élvezem a családdal és a barátokkal töltött időt. Semmiképp sem szeretnék utazni, mert tavaly elmentem a riói olimpiára, megnéztük Las Vegast, és ez kicsit fárasztó volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik