A Ferrari egyvalamiben már megelőzte a riválisait

Vágólapra másolva!
2011.01.28. 10:40
null
A Ferrari világbajnoki címeket vár a Maranellóban bemutatott autótól (Fotók: Ferrari)
Címkék
Pénteken Maranellóban leleplezték a Ferrari idei Formula–1-es gépét, az F150-est, amellyel a tavalyi szezonhoz hasonlóan 2011-ben is a spanyol Fernando Alonso és a brazil Felipe Massa száll harcba a világbajnoki pontokért. Az autót, ha az időjárás engedi, Alonso már péntek délután kipróbálja a csapat fioranói tesztpályáján. 

A helyszínen 13 ország több mint száz újságírója, valamint internetezők milliói előtt bemutatott Ferrarin – a szigorú szabályozásnak betudhatóan – nincsenek meghökkentő megoldások, de ahogy az ilyenkor szokás, a csapatok az idény rajtjáig hátralévő másfél hónapban szinte teljesen átalakítják négykerekűjüket. Az első légterelő például egy az egyben a tavalyi volt – az alkatrész kapcsán főleg azóta nagy a titkolózás, hogy a 2009-es idény előtt megnövelték a méretét.

A csapattagok nyilatkozatai és a bemutatóról készült képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

Az autót elsőként Alonso tesztelheti
Az autót elsőként Alonso tesztelheti

A legfőbb újdonságok az előző idény gépéhez, az F10-hez képest az új szabályokból erednek, de ez az istállók mindegyikére vonatkozik. A Bridgestone helyett a Pirelli szállítja a gumikat, többé nem lehet dupla diffúzort és F-csatornát használni, mint ahogy az úgynevezett cápauszonyok is eltűnnek az autók tetejéről. Van viszont energia-átalakító rendszer (KERS).

Az autóról Fernando Alonso és Felipe Massa rántotta le a leplet, a spanyol és a brazil feladata lesz, hogy a konstruktőri vb-n tavaly elért harmadik helyen javítson a 20 futamos szezon során.

Az  olasz zászló az évfordulóra utal
Az olasz zászló az évfordulóra utal

A Scuderia három tesztpilótát alkalmaz, az olasz Giancarlo Fisichellát, a spanyol Marc Genét, illetve a francia Jules Bianchit, aki a fiatal vonalat képviseli.

Az F150 elnevezés az egységes Olaszország 1861-es létrejöttének 150. évfordulójára utal, a maranellóiak gesztusát a héten nyílt levelében Giorgio Napolitano olasz elnök is megköszönte. Az autó külsején is látszik a hazafias megoldás, a hátsó légterelő az olasz nemzeti lobogó színeire lett festve.

A festés másik új eleme a Ferrari vadonatúj logója, amelyet az autó oldalára, a motorházra ragasztottak fel.

A TESZTEK MENETRENDJE 
Február 1–3. Valencia
Február 10–13. Jerez
Február 18–21. Barcelona
Március 3–6. Szahír

Az autót elsőként Fernando Alonso próbálhatja ki: 2005 és 2006 világbajnoka – megfelelő időjárási körülmények között – már péntek délután kigurul vele a Ferrari fioranói tesztpályájára, ahol az F150 megteszi az első kilométereit. Szombaton Massa is beülhet a volán mögé, de az igazi gyakorlás a jövő héten kezdődik el Valenciában, az első kollektív tréningen.

A spanyolországi Ricardo Tormo-pályán kedden és szerdán Alonso, csütörtökön Massa ül majd a vörös gépben.

A CSAPATBEMUTATÓK IDŐPONTJAI ÉS HELYSZÍNEI
Ferrari Január 28. Maranello
Renault Január 31. Valencia
Sauber Január 31. Valencia
Lotus
Január 31.
internet/Valencia
Mercedes Február 1. Valencia
Red Bull Február 1. Valencia
Toro Rosso Február 1. Valencia
Williams Február 1. Valencia
McLaren Február 4. Berlin
Virgin
Február 7.
London
Force India Február 10. Jerez
Hispania Március 3.Szahír
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik