F1: Csapatjátékosként viselkedtem, de elmaradt a jutalmam – Sainz

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.02. 19:32
null
Carlos Sainz Jr. sajnálja, hogy jó tempója ellenére lemaradt a spielbergi dobogóról (Fotó: AFP)
Max Verstappen győzelmével és Sergio Pérez harmadik helyével zárta a Red Bull hazai versenyhétvégéjét a Formula–1-es Osztrák Nagydíjon. Bár rövid ideig úgy tűnt, a „vörös bikák" akár pórul járhatnak, amiért nem jöttek kerékcserére a virtuális biztonsági autós fázis alatt, Verstappen egyáltalán nem kételkedett csapata döntésében. A hétvégét megelőzően lázas megbetegedéssel küzdő Pérez reméli, hogy most már jóra fordul a helyzete, miközben Charles Leclerc a Ferrari fejlesztéseit méltatta. Csapattársa, Carlos Sainz Jr. azonban nem volt elragadtatva csapata újabb furcsa döntése miatt.

 

Bár a spielbergi futam egy pontján Max Verstappen kisebb hátrányba került a Ferrarihoz képest, a címvédőnek ez sem jelentett problémát, és mindössze néhány körrel a második kerékcseréjét követően ismét vezette a versenyt. A Red Bull egyébként a többi csapattal ellentétben nem hívta ki versenyzőit, amikor Nico Hülkenberg kiesése miatt „beküldték” a virtuális biztonsági autót, ám Verstappen úgy véli, ennél jobban nem dönthettek volna.

„Úgy döntöttünk, hogy nem állunk ki kerékcserére a VSC-fázis alatt, és maradunk az előre kigondolt stratégiánknál, ami végül helyesnek bizonyult – mondta a kétszeres világbajnok. – Nem koptak el túlzottan a gumik, még teljesen jól működtek. Ez egy jó nap volt, nagyon élveztem, viszont még nem szeretnénk a harmadik világbajnoki címre gondolni, egyszerűen kiélvezem a pillanatot. Szeretem ezt az autót vezetni és a csapattal együtt dolgozni. Egész hétvégén remek munkát végeztünk. A sprinthétvégék mindig hektikusan alakulnak, hiszen rengeteg dolog romolhat el. Ezen a hétvégén szerencsére minden jól alakult, és máris Silverstone-ra koncentrálhatunk.”

Az Azeri Nagydíj óta először, idén második alkalommal ünnepelhetett a dobogón Charles Leclerc. A Ferrari versenyzője köszönetet mondott csapatának, amiért Spielbergben jobb esélyekkel szállhatott harcba az új elemek miatt, ám tisztában van azzal, hogy a Red Bull továbbra is messze előttük jár.

„Pénteken és a mai napon is kihoztuk a legtöbbet magunkból – vélekedik Leclerc. – Tegnap kisebb tempóhiánnyal küzdöttem, viszont jó, hogy ma ismét dobogóra állhattam. A fejlesztések miatt, amikkel készültünk erre a hétvégére, kissé jobban érzem magam, és ez jó jel a jövőt illetően. Nagyszerű munkát végzett a csapat azzal, hogy a vártnál hamarabb elkészült ezekkel a fejlesztésekkel. Ennek ellenére még sok dolgunk van, hiszen Max és Sergio tempója hihetetlen.”

36. OSZTRÁK NAGYDÍJ
JÚNIUS 30., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:05.742
Időmérő: 1. Verstappen 1:04.391
JÚLIUS 1., SZOMBAT
Sprintkvalifikáció: 1. Verstappen 1:04.440
Sprint: 1. Verstappen, 2. Pérez, 3. Sainz
JÚLIUS 2., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Pérez
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Július 9., 16.00
Brit Nagydíj, Silverstone
Július 23., 15.00Magyar Nagydíj, Mogyoród
Július 30., 15.00
Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps

Már pénteken nehéz helyzetbe került Sergio Pérez, akinek zsinórban negyedik alkalommal nem sikerült bejutnia az időmérő harmadik szakaszába. A 15. helyről rajtoló mexikóinak végül jól alakult a versenye, s dobogóra állhatott csapata hazai futamán.

„Ez a hétvége mentálisan és fizikailag is nagyon nehéz volt számomra – mondta Pérez. – Csütörtökön még beteg voltam, szóval nem alakult egyszerűen a hétvégém, viszont sikerült nagyszerűen visszavágnunk. Fantasztikus stratégiával álltunk elő, és elég jó volt a tempónk. Nehezek voltak a körülmények az utóbbi időben, de remélhetőleg változott a helyzet, és már így is marad.”

Hetedikként látta meg a kockás zászlót Lewis Hamilton, aki többek között Lando Norris ellen sem tudott kellően védekezni a spielbergi futamon. Ami a tempót illeti, a Mercedes nem éppen legjobb formáját mutatta, ám a hétszeres világbajnok annyit leszögezett, hogy emögött nem technikai probléma állt.

„Semmi baj sem volt az autóval, jól működött, csak nem volt elég gyors – árulta el Hamilton. – A McLaren és kifejezetten Lando nagyszerű munkát végzett ma, előzetesen nem számítottunk arra, hogy ennyire gyorsak lesznek, ahogyan arra sem, hogy mi viszont ennyire lassúak leszünk. Ez a pálya rávilágított néhány területre, amelyen még dolgoznunk kell. Nem ezek voltak életem legjobb napjai, de nem lepett meg, hogy az autó így viselkedett.”

A Ferrarinál úgy döntöttek, hogy a VSC-fázis alatt egy körön belül hívják ki mindkét versenyzőjüket kerékcserére, ez azonban igen rosszul jött ki a másodikként érkező Carlos Sainz Jr. számára. A spanyol pilóta több versenyzővel szemben is pozíciót veszített, aminek következtében végül lemaradt a spielbergi dobogóról.

„Természetesen frusztrált vagyok a végeredmény miatt, hiszen nagyszerű volt a tempóm a közepes gumikon – vallotta be Sainz. – Csapatjátékosként viselkedtem, de elmaradt a jutalmam. Ez mindig rossz érzés olyankor, amikor gyorsnak érzem magam, szépeket előzök és jól védekezem. A negyedik hely nem az, amire vágytam. A dupla bokszkiállással hat-hét másodpercet és három pozíciót veszítettem, amit utólag kellett visszaszereznem, ezzel viszont elhasználtam az abroncsaimat. A kerékcsere után meg kellett békélnem a helyzetemmel, amiért kár, hiszen jó volt a tempóm.”

FRISSÍTÉS: Az Aston Martin a futamot követően óvást nyújtott be, aminek következtében a sportfelügyelők nagyjából 1200 pályaelhagyásért vizsgáltak meg utólag. Végül nyolc versenyzőt büntettek meg, erről bővebbenitt olvashatnak.

AZ OSZTRÁK NAGYDÍJ HIVATALOS VÉGEREDMÉNYE
1. Max Verstappen holland Red Bull-Honda RBPT 1:25:33.607
2. Charles Leclerc monacói Ferrari 5.155 mp h.
3. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda RBPT 17.188 mp h.
4. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 26.327 mp h.
5. Fernando Alonso spanyol Aston Martin-Mercedes 30.317 mp h.
6. Carlos Sainz Jr.*
spanyol Ferrari 31.377 mp h.
7. George Russell brit Mercedes 48.403 mp h.
8. Lewis Hamilton*
brit Mercedes 49.196 mp h.
9. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 59.043 mp h.
10. Pierre Gasly*
francia Alpine-Renault 1:07.667 p h.
11. Alexander Albon*
thaiföldi Williams-Mercedes 1:19.767 p h.
12. Logan Sargeant amerikai Williams-Mercedes 1 kör h.
13. Csou Kuan-jü kínai Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
14. Esteban Ocon*
francia Alpine-Renault 1 kör h.
15. Valtteri Bottas finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
16. Oscar Piastri ausztrál McLaren-Mercedes 1 kör h.
17. Nyck de Vries*
holland AlphaTauri-Honda RBPT 1 kör h.
18. Kevin Magnussen*
dán Haas-Ferrari 1 kör h.
19. Cunoda Juki*
japán AlphaTauri-Honda RBPT 1 kör h.
*: utólagos időbüntetésekkel
KIESETT

MEGTETT KÖR
Nico Hülkenberg német Haas-Ferrari 12
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK PONT
1. Max Verstappen 7 9 9 4 229
2. Sergio Pérez 2 5 8 2 148
3. Fernando Alonso - 6 9 - 131
4. Lewis Hamilton - 3 9 1 106
5. Carlos Sainz Jr. - 1 8 - 82
6. Charles Leclerc - 2 6 - 72
7. George Russell - 1 7 1 72
8. Lance Stroll - - 6 1 44
9. Esteban Ocon - 1 4 - 31
10. Lando Norris - - 4 - 24
11. Pierre Gasly - - 5 - 16
12. Nico Hülkenberg - - 1 - 9
13. Alexander Albon - - 2 - 7
14. Oscar Piastri - - 2 - 5
15. Valtteri Bottas - - 2 - 5
16. Csou Kuan-jü - - 2 - 4
17. Cunoda Juki - - 2 - 2
18. Kevin Magnussen - - 2 - 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Honda RBPT 377
2. Mercedes 178
3. Aston Martin-Mercedes 175
4. Ferrari 154
5. Alpine-Renault 47
6. McLaren-Mercedes 29
7. Haas-Ferrari 11
8. Alfa Romeo-Ferrari 9
9. Williams-Mercedes 7
10. AlphaTauri-Honda RBPT 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik