Button: „Hihetetlen, hogy a megszűnés széléről a pole pozícióig jutottunk”

Vágólapra másolva!
2009.03.28. 14:31
Az elmúlt évek eredményeinek tükrében több mint szokatlan az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésének végeredménye. A története első versenyén részt vevő Brawn GP autói indulnak az első sorból – a csapat háza táján érthetően elégedettek az eredménnyel. Ezzel szemben a Ferrari és a McLaren csalódást keltően teljesít.
Button egyelőre maga mögött hagyja a mezőnyt
Fotó: Reuters
Button egyelőre maga mögött hagyja a mezőnyt
Button egyelőre maga mögött hagyja a mezőnyt
Fotó: Reuters
Button egyelőre maga mögött hagyja a mezőnyt

Amit már a szezon előtti tesztek eredményeit figyelemmel kísérve is sejteni lehetett, teljesen nyilvánvalóvá vált magyar idő szerint reggel nyolc órára: a Brawn GP autók nagyon gyorsak.

A tavaly még Hondaként versenyző istállóból március 6-án megalakult Brawn GP versenyautói ugyanis dominálták a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj szombati időmérő edzését, így Jenson Button és Rubens Barrichello indulhat vasárnap az első sorból.

Vannak, akik arra gyanakodnak, hogy a Brawn autók gyorsasága a kevés üzemanyagnak köszönhető – őket el kell szomorítanunk, elég, ha megnézik a mellékelt táblázatot. Buttonék valóban gyorsak.

„Fantasztikus, hogy az első versenyünkön pole pozíciót értünk el – kezdte az időmérő utáni értékelését az angol pilóta. – Az elmúlt négy hónap nagyon kemény volt számunkra. Volt, amikor még azt sem tudtuk, hogy egyáltalán lesz-e csapat, most pedig megszereztük az első rajtkockát – hihetetlen, hogy eljutottunk ide.”

Button mellett a második helyet megszerző Rubens Barrichello is elégedetten nyilatkozott: „Szerettem volna megszerezni a pole-t, de a harmadik etapban kicsit alulkormányozott volt az autó, így nem sikerült. Azonban mindkét versenygépünk elöl van, ez nagy esély a holnapi futamon. Nagyon jó az autónk, és nagyon örülök, hogy ismét a mezőny elején versenyezhetek.”

Persze ami öröm az egyik oldalon, bánat a másikon – a 7. és 9. helyet megszerző, de a két Toyota büntetése miatt a 6. és 7. helyről rajtoló Ferrari háza táján már korántsem ennyire elégedettek.
„Úgy gondoltuk, nagyon nehéz lesz bekerülni a legjobb ötbe, és ez így is volt. Csalódás az eddigi teljesítményünk, de mostantól a holnapi versenyre kell koncentrálnunk, ami nagyon kemény futam lesz.”

A McLaren-Mercedes még a Scuderia eredményét is alulmúlta: Heikki Kovalainen és Lewis Hamilton bejutott ugyan a Q2-be, de ott az utolsó két helyet szerezte meg. A sportfelügyelő bizottság időmérő utáni döntése értelmében a finn feljebb került a 12. helyre, de a regnáló világbajnokot hátrasorolták a 18. pozícióba – mivel a McLaren kicserélte az angol meghibásodott váltóját.

„Az eredmény miatt kénytelen leszek támadó szellemben versenyezni – vicces lesz előrejutni a mezőny végéről. Gratulálok Jensonnak és a Brawn GP-csapat minden tagjának, nagyszerű munkát végeztek eddig, és nagy reményekkel várhatják a holnapi futamot” – hangzott Lewis Hamilton értékelése.

Nos, a világbajnoknak igaza van, már ami a Brawn GP holnapi reményeit illeti. Sőt Felipe Massa még ennél is tovább ment: „ha a Brawn GP-k így folytatják, akkor már az idény közepére eldől a világbajnoki cím sorsa”.

AUSZTRÁL NAGYDÍJ

A MÓDOSÍTOTT RAJTSORREND
1. Button Brawn-Mercedes
2. Barrichello Brawn-Mercedes
3. Vettel Red Bull-Renault
4. Kubica BMW-Sauber
5. Rosberg Williams-Toyota
6. Massa Ferrari
7. Räikkönen Ferrari
8. Webber Red Bull-Renault
9. Heidfeld BMW-Sauber
10. Alonso Renault
11. Nakadzsima Williams-Toyota
12. Kovalainen McLaren-Mercedes
13. Buemi Toro Rosso-Ferrari
14. Piquet Renault
15. Fisichella Force India-Mercedes
16. Sutil Force India-Mercedes
17. Bourdais Toro Rosso-Ferrari
18. Hamilton McLaren-Mercedes
19. Glock Toyota
20. Trulli Toyota

A VERSENYAUTÓK SÚLYA

Jenson Button 664.5kg
Rubens Barrichello 666.5kg
Sebastien Vettel 657kg
Robert Kubica 650kg
Nico Rosberg 657kg
Felipe Massa 654kg
Kimi Räikkönen 655.5kg
Mark Webber 662kg
Nick Heidfeld 691.5kg
Fernando Alonso 680.7kg
Nakadzsima Kazuki 685.3kg
Heikki Kovalainen 690.6kg
Sebastien Buemi 675.5kg
Nelson Piquet 694.1kg
Giancarlo Fisichella 689kg
Adrian Sutil 684.5kg
Sebastien Bourdais 662.5kg
Lewis Hamilton 655kg
Timo Glock 670kg
Jarno Trulli 660kg
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik