Pontra fel! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.10.23. 23:02

Legyünk őszinték, a CSZKA Moszkva vezetőedzője nem árult el nagy újdonságot csapata Ferencváros elleni Európa-liga-mérkőzése előtt. Viktar Hancsarenka ugyanis meghatározónak tartja a Fradi elleni két összecsapást a csoport végeredménye szempontjából. A szakvezető kiemelte, csapata két vereséggel áll a nemzetközi kupasorozatban, ezért a zöld-fehérek elleni meccseket szeretné behúzni. Azért beszélünk meccsekről, mert a két együttes a moszkvai találkozót követően a következő fordulóban a Groupama Arénában méri össze az erejét.

De mi ne az egyébként csapatától korai gólt váró Hancsarenkával foglalkozzunk, hanem a Fradival! Dibusz Dénesék az Espanyol elleni bravúros idegenbeli döntetlent követően hazai pályán 3–0-s vereséget szenvedtek a bolgár Ludogorectől, s ez a zakó még akkor is elgondolkodtató, ha tudjuk, hogy ez a Ludogorec már nem az volt, amelyen a Fradi korábban átrágta magát. A magyar csapat az Újpest 1–0-s legyőzését követően megerősödött önbizalommal léphet pályára – feltéve, hogy a játékosoknak nem jut eszükbe, hogy a lila-fehérek az egyik pontot megérdemelték volna. Mondjuk, ha az orosz együttes fölényben játszana, de a Ferencváros győzelemmel zárná harmadik El-csoportmérkőzését, azt itthon senki sem bánná.

Manapság majdnem valamennyi mérkőzés előtt elhangzik, hogy nagy a teher a futballisták vállán. Magam nehezen értelmezem ennek tartalmát, elvégre a helyzet a következő: legnépszerűbb együttesünk bejutott az El csoportkörébe, a honi labdarúgás erejét figyelembe véve ennél több nemigen volt várható. Értsük úgy, minden mérkőzés ajándék. A futballisták megmutathatják magukat, tudásukat – csak nyerhetnek az El-szerepléssel. Márpedig ha valaki szereti a szakmáját, maximum egészséges drukkot érezzen, ne pedig pluszterhet. Felelősség persze van a labdarúgók vállán, mert a Fradi mellett a magyar futballt is képviselik, leégni nem szabad.

Viktar Hancsarenkát idézve: a Fradi szempontjából is meghatározó a CSZKA elleni két találkozó. Nem elsősorban a továbbjutást illetően, a reális erőviszonyok ismeretében erre kevés az esély. De emlékezzünk: az FTC 1995-ös BL-szereplése során sem volt sansz. Mégis, az utóbbi negyedszázad magyar futball-legendáriumának részét képezik az akkori összecsapások. A jelenlegi El-sorozatban az Espanyol elleni iksszel egy pont már megvan. A többit leginkább a CSZKA elleni meccse(ke)n lehet hozzátenni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik