Partizan-akció – Őri B. Péter jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.08.04. 23:53

„Kupacsapat, kupacsapat jaj de sok van, / ámde olyan, mint a Vidi, az csak egy van” – énekelte a fehérvári B-közép. Azonban nem most csütörtökön, a nagy siker után, már csak azért sem, mert a szurkolói dalárda emígyen folytatta: „Góllövés a tudománya, / Szabó Józsi, Szabó Józsi a királya.” Szabó Józsi, azaz a népszerű „Tyantyi” már rég abbahagyta a futballt, de örökre beírta magát a Fejér megyei klub történetébe. A nagy UEFA-kupa-menetelés idején,1984. november 28-án négy gólt szerzett az előzetesen sokkal erősebbnek vélt – akkor még – jugoszláv Partizan ellen. Pikáns történet: a Videoton a kupautód Európa-liga playoffkörében újra a belgrádi csapattal játszik. Anno a nyolc közé jutásért folyt a párharc, a Videoton a Sóstói Stadionban 5–0-ra nyert, a formalitásnak számító visszavágón pedig 2–0-ra kikapott. Ám még több azonosság színesíti a történetet: a mostani vezetőedző, Marko Nikolics az előző idényben még a belgrádi kispadon ült, Danko Lazovics és Marko Scsepovics pedig néhány évvel ezelőtt volt a szerb együttes csatára.

A közhellyé vált „kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba” mondást futballnyelvre lefordítva jó lenne felülírni, azaz ugyanazt az ellenfelet másodszor is ki lehet ejteni a kupából.

A vezetőedző több mint harminc esztendeje a legendás Kovács Ferenc volt, akinek nemrégiben elhunyt feleségét éppen tegnap búcsúztatták Erzsébeten, s természetesen a régi csapat több játékosa, Horváth Gábor, Szabó és Vadász Imre, továbbá Németh János, a fehérváriak nyolcvanas évekbeli mindenese is velük utazott a Fehérvárról Pestre tartó autóban, s a rádióból tudták meg, melyik csapat lesz az ellenfél. Előzetesen éppen a Partizant szerették volna, hiszen a szerbeket jól ismerik a maiak is, és nem csak Nikolics tréner, illetve Lazovics, Scsepovics labdarúgók miatt. A két csapat tavaly novemberben Felcsúton játszott felkészülési mérkőzést, és a Fejér megyei klub 1–0-ra győzött, a kezdőrúgást – ki nem találnák – Szabó József végezte el. Persze más egy tét nélküli meccs, mint az El-csoportkörért vívandó párharc.

A nyolcvanas évek eleji futball-láz megismétlése nem lesz könnyű, de – s egy újabb párhuzam – akkoriban is nagyon kevesen gondolták, hogy kedvenceik végül a döntőig menetelnek. Ez most még a „felébredünk, s a bilibe lóg a kezünk” kategóriája, ám a három akkori fehérvári futballista talán nem véletlenül kívánta soros ellenfélnek a Partizant...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik