Hatalmas Malinauskas-baki után Loki-vereség

Vágólapra másolva!
2010.12.01. 18:49
Címkék
A DVSC végig egyenrangú ellenfele volt az ukrán Metalisztnak az Európa-liga I-csoportjának 5. fordulójában. A magyar bajnok Czvitkovics Péter látványos, sarokkal szerzett góljával még vezetett is a második félidő elején, ám a hazaiak később Bódi Ádám öngóljával egyenlítettek, Malinuskas óriási hibája után pedig a hajrában a győztes gólt is megszerezték – Metaliszt–DVSC 2–1.

Kabát Péter (pirosban) gólpasszt adott Czvitkovicsnak (Fotó: Balázs Bence)
Kabát Péter (pirosban) gólpasszt adott Czvitkovicsnak (Fotó: Balázs Bence)
Kabát Péter (pirosban) gólpasszt adott Czvitkovicsnak (Fotó: Balázs Bence)
Kabát Péter (pirosban) gólpasszt adott Czvitkovicsnak (Fotó: Balázs Bence)
Kabát Péter (pirosban) gólpasszt adott Czvitkovicsnak (Fotó: Balázs Bence)

Herczeg András együttese első pontjaiért indult harcba, és megpróbált revánsot venni az első mérkőzésen, Budapesten elszenvedett 5–0-s, kiütéses vereségért.

A mérkőzés az előzetes jóslatoknál is hidegebb időben, mínusz 12 fokban, kőkeményre fagyott talajon kezdődött,  és az előzetesen jósolt 30 ezer néző helyett az első percekben még meglehetősen foghíjasak voltak a lelátók.

A találkozó első helyzete a DVSC előtt adódhatott volna, de Kabát Péter lesen volt, így a játékvezető lefújta az akciót (Szakály Péter már az üres kapuval állt szemben, de egy védő szorításában mellé gurított, igaz, nem volt jelentősége, hiszen már sípolt a játékvezető).

Tíz perc elteltével a hazaiak birtokolták többet a labdát, és a mezőnyfölény helyzetté is érett: Marko Devics vette át a labdát a bal szélen, két védő szorításában lőtt is, de Malinauskas hárítani tudott.

 MESTERMÉRLEG
Miron Markevics (a Metaliszt  vezetőedzője): – Örülök, hogy nyertünk, hiszen nagyon nehéz volt ilyen irreális talajon játszani. Mi is és a DVSC is remekül helyt álltunk. A hideggel nehezen birkóztak meg brazil játékosaink, mégis azt mondom: minden jó, ha jó a vége – nyertünk, és megvan a továbbjutás!
Herczeg Andárs (a DVSC klubmenedzsere): – Küzdelmes mérkőzést játszottunk a Metaliszttal. A szünet után korán megszereztük a vezetést, de sajnos a hazaiak hamar egyenlíteni tudtak. Két balszerencsés gól megfosztott bennünket a bravúrtól, pedig a nehéz talajon jó eredményt is elérhettünk volna.

A DVSC azonban egyáltalán nem illetődött meg, Devics helyzetére a jobb szélen felfutó Bódi Ádám válaszolt, 13 méterről, éles szögből leadott kísérletét nagyot vetődve ütötte ki a hosszú sarok elől Makszim Sztracev kapus, majd később Czvitkovics Péter is megkínálta egy távoli lövéssel, de a kapuvédő ismét a helyén volt.

A csapatok jó iramot diktáltak a nagy hidegben, a Metaliszt is többször eljutott a Loki kapujáig: Cleiton fölé lőtt, Edmar kísérlete Laczkóról vágódott szögletre, a sarokrúgást követően pedig Malinauskas védte Valjajev lövését.

A meccs legnagyobb lehetősége adódhatott volna Kiss Zoltán előtt a 33. percben, ám nem tudta lövéssel befejezni az akciót: a debreceni középpályás teljesen üresen léphetett ki középen egy remek indítással, ám az egyik hátrafutó hazai védő gyorsabb volt, utolérte – a magyar a tizenhatoson belül elesett, de nem történt szabálytalanság.

Ez a helyzet is mutatta, hogy a hazaiak két középső védője mélységi indításokkal zavarba hozható. A második félidőben ezt ki is használta a Debrecen!

A 48. percben Szakály indította a jobb szélen Kabátot, aki középre játszott, az érkező Czvitkovics pedig sarokkal a Harkiv kapujába továbbította a labdát! 0–1

Sajnos nem sokáig örülhettek a debreceniek a csoportkörben szerzett első idegenbeli Európa-liga-góljuknak, a Metaliszt ugyanis az 52. percben egyenlített. Oleinik 10 méterről, balról leadott lövése a hosszú oldali kapufáról Bódi Ádám lábára, onnan pedig a kapuba pattant – öngól. 1–1

 A DVSC 100. KAPOTT GÓLJA EURÓPÁBAN
Bódi Ádám öngólja jelentette a Debrecen századik kapott gólját az európai kupasorozatokban.

A kapott gólt követően visszaesett a DVSC támadójátéka, sőt Edmar révén a hazaiak veszélyeztettek, de a brazil középpályás nem találta el a kaput, amikor pedig eltalálta, akkor Malinauskas védett.

Összességében elmondhatjuk, a Loki az egyenlítés után is fegyelmezetten futballozott, és bár a Metaliszt többször is eljutott a magyar bajnok tizenhatosáig, ott rendre elfogyott a lendülete. Varga Józsefék jól zárták a területeket, egészen a mérkőzés hajrájáig tartani tudták az eredményt.

A 80. percben az ukrán válogatott csatár, Vorobei elesett a tizenhatoson belül, miután Szakály rátette a vállára a kezét, de a játékvezető nem ítélt büntetőt – tegyük hozzá, Genovában hasonló megmozdulásért tizenegyest ítéltek a Samp javára.

Az utolsó tíz percben debreceni hibák miatt többször veszélybe került a magyar kapu: Varga rossz passzából Cleiton lőhetett kapura, majd az addig jól védő Malinauskas mellényúlt egy balról jövő beadásnak.

A 88. percben Malinuskas újabb hibája már végzetesnek bizonyult: a Loki épphogy megúszott egy ukrán támadást gól nélkül (kapufát lőttek a hazaiak), amikor Oleinik balról, az alapvonalról középre lőtt, ám a labda a kifelé mozduló litván kapusról a gólvonal mögé pattant. Az eredmény a folytatásban már nem változott, 2–1-re nyert a Metaliszt.

A csoport másik meccsén a PSV 2–1-re legyőzte a Sampdoriát, ami azt jelenti, hogy a holland és az ukrán csapat már továbbjutott az Európa-liga I-csoportjából. A DVSC két hét múlva a Samp elleni hazai meccsel fejezi be a sorozatot.


METALISZT HARKIV–DEBRECEN 2–1
   

 

 

 

 AZ ÁLLÁS
1. PSV541010–3+7 13
2. Metaliszt Harkiv53119–4+5 10
3. Sampdoria51224–5–1 5
4. Debrecen50052–13–11 0

A csoport másik mérkőzéséről, a Sampdoria–PSV találkozóról, illetve a G és H-csoportról itt olvashatnak!

Az A, B és C-csoportokról részletesen ide kattintva olvashatnak!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik