Gulácsiék taroltak, sokkoló vereséget szenvedett a PSV

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.19. 21:18
null
Jonathan Soriano, a Salzburg spanyolja idénybeli negyedik tripláját ünnepli (Fotó: Reuters)
Gulácsi Péter csapata, a Salzburg 4–0-ra legyőzte a svéd Elfsborgot a labdarúgó Európa-liga csoportkörének nyitó játéknapján. A csütörtöki első etapban hazai pályán kapott ki a PSV és a Standard, a Frankfurt simán megverte a Bordeaux-t, míg a Paulo Sousa irányította Maccabi Tel-Aviv azért bukott el két pontot, mert a 95. percben tizenegyest hibázott.

 

B-CSOPORT
PSV (holland)–Ludogorec (bolgár) 0–2

Gól nélküli első félidő után sokk Eindhovenben: előbb a szlovén légiós, Roman Bezjak lőtt harminc méterről a hazai kapuba, profitálva Jeroen Zoet kapus kifutásából és rossz felszabadításából, majd a Ludogorec nemrégiben igazolt holland légiósa, Virgil Misidjan ünnepelte meg góllal a hazatérését – saját kapufás lövése után terelte be a kipattanót.

Dinamo Zagreb (horvát)–Csornomorec (ukrán) 1–2
A chilei Junior Fernándes a saját lövése után kipattanó labdát gyömöszölte be a Csornomorec kapujába, a szünetben vezetett a Dinamo Zagreb, csakhogy Olekszij Antonov és Franck Dja Djedje egy-egy fejesével fordítottak az ukránok, és meg is nyerték a meccset. Az odesszaiak kiválóak idegenben, a legutóbbi öt tétmeccsükből négyet megnyertek vendégként, az ötödiken pedig továbbjutással felérő vereséget szenvedtek.

C-CSOPORT
Salzburg (osztrák)–Elfsborg (svéd) 4–0

Gulácsi Péter csapata, a Salzburg a brazil Alan főszereplésével már az első félidőben kétgólos előnyt szerzett. A brazil felső sarkos gólt lőtt a játékrész derekán, majd a szünet előtti percekben tizenegyest harcolt ki, amelyet az osztrákok három mérkőzés óta „csendben lévő" gólvágója, Jonathan Soriano váltott gólra. S a spanyol kapitány, ha már megtörte a jeget, lőtt még két gólt, elkönyvelve idénybeli negyedik (!) mesterhármasát. Gulácsi minden feladatát elvégezte, az Európa-ligában 270 perce véd kapott gól nélkül.
Standard (belga)–Esbjerg (dán) 1–2
A csoport másik mérkőzésén a belga bajnokságot hét forduló után százszázalékos teljesítménnyel vezető Standard hátrányba került, de úgy tűnt, az éppen becserélt Geoffrey Mujangi Bia lövésével legalább egy pontot megkaparint. Nem így történt, mert a győzelemért indított támadások közepette egy kontrát futni hagyott a 95. percben, és a norvég Mushaga Bakenga megszerezte a meglepő vendéggyőzelmet jelentő gólt.

D-CSOPORT
Maribor (szlovén)–Rubin Kazany (orosz) 2–5

Bár az első félidő közepén két gyors találattal elhúztak a vendégek, a Maribor a 35. percben szépítő góljával még visszahozta az esélyeket. A 69. percben Roman Eremenko újra kétgólosra növelte a Rubin előnyét, de a hazaiak öt percre rá ismét szépíteni tudtak Nusmir Fajic góljával. A hajrá végül a vendégeknek sikerült jobban, José Salamón Rondom és Alekszandr Rjazancev is betalált, így a Rubin idegenben nyert három góllal.
Zulte Waregem (belga)–Wigan (angol) 0–0
Az eseménytelen első félidő után a második játékrész sem sikeredett gólerősre, de legalább már aktivizálták magukat a csapatok. A hazaiak tettek többet a győzelem érdekében, tízszer próbálkoztak kapura lövéssel, ám az angolok taktikusan és fegyelmezetten futballoztak, így végül mindkét csapatnak meg kellett elégednie a döntetlennel.

E-CSOPORT
Fiorentina (olasz)–Pacos Ferreira (portugál) 3–0

A várakozásokkal ellentétben nem alakult ki nagy hazai fölény az első játékrészben – közel azonos volt a labdabirtoklás is –, mégis sikerült megszereznie a vezetést a Fiorentinának Gonzalo Rodríguez 30. percben szerzett találatával. A második félidőben már kijött a két csapat közötti valós különbség, a 67. percben előbb Ryder Matos – a csereként beálló brazil futballistának ez volt az első labdaérintése a Fiorentina mezében tétmérkőzésen –, majd tíz percre rá Giuseppe Rossi is eredményes volt.
Pandurii (román)–Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán) 0–1
A vendégek egyértelműen aktívabban kezdték a találkozót, bár a fölény csak a 38. percben érett góllá, ekkor Ruszlan Rotany talált be a hazaiak kapujába. A folytatásban a vendégek kétszer annyit lőttek kapura, mint a Pandurii játékosai, és bár újabb gól nem született, a Dnipro megérdemelten vitte el a három pontot Romániából.

F-CSOPORT
Eintracht Frankfurt (német)–Bordeaux (francia) 3–0

A Frankfurt már a 4. percben megszerezte a vezetést a remek formában levő Václav Kadlec találatával (a 22 éves cseh csatár a legutóbbi 8 lövéséből már negyedszer talált be utóbbi négy tétmérkőzésén), a 16. percben pedig Marco Russ megduplázta a hazaiak előnyét. A Bordeaux a kezdeti sokkból aztán magához tért, helyzeteket is kialakított, ám a második félidő elején újabb gólt kapott, majd nem sokkal később az argentin Lucas Orban kiállítása miatt tíz főre fogyatkozott. Érdekes módon az Eintracht emberhátrányban már nem talált be, így maradt a 3–0.
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–APOEL (ciprusi)
0–0
A két csapat finoman fogalmazva nem kápráztatta el a közönséget, a hazaiak kétszer, a vendégek egyszer találták el a kaput. Mégis kis híján drámai véget ért a mérkőzés, ugyanis a Paulo Sousa által irányított Maccabi – amely az UEFA döntésének köszönhetően a zöld asztalnál jutott a csoportkörbe – a 95. percben büntetőt végezhetett el, ám Jicaki lövését kivédte a spanyol Pardo, megmentve egy pontot az APOEL-nek.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT

St. Gallen (svájci)–Kubany Krasznodar (orosz) 2–0
St. Gallen, Arena St. Gallen. Vezette: Gil (lengyel)
Gólszerző: Martic (56.), Nushi (76.)
Kiállítva: Kaboré (Kubany – 93.)

Valencia (spanyol)–Swansea (walesi) 0–3
Valencia, Mestalla. Vezette: Gumienny (belga)
Gólszerző: Bony (14.), Michu (58.), De Guzman (62.)
Kiállítva: Rami (Valencia – 10.)

B-CSOPORT
Dinamo Zagreb (horvát)–Csornomorec Odessza (ukrán) 1–2
Zágráb, Maksimir. Vezette: Göcek (török)
Gólszerző: Fernándes (43.), ill. Antonov (62.), Dja Djedje (65.)

PSV (holland)–Ludogorec Razgrad (bolgár) 0–2
Eindhoven, PSV Stadion. Vezette: Kruzliak (szlovák)
Gólszerző: Bezjak (60.), Misidjan (74.)

C-CSOPORT
Salzburg (osztrák)–Elfsborg (svéd) 4–0
Salzburg, Red Bull Arena. Vezette: Trattu (ciprusi)
Gólszerző: Alan (36.), Soriano (44., 69., 79.)

Standard Liege (belga)–Esbjerg (dán) 1–2
Liege, Stade Maurice Dufrasne. Vezette: Mazeika (litván)
Gólszerző: Mujangi Bia (73.), ill. Van Buren (63.), Bakenga (95.)

D-CSOPORT
Maribor (szlovén)–Rubin Kazany (orosz) 2–5
Maribor, Stadion Ljudski. Vezette: Van Boekel (holland)
Gólszerző: Milec (35.), Fajic (73.), ill. Gökdeniz Karadeniz (23.), Marcano (27.), R. Eremenko (69.), Rondón (90.), Rjazancev (93.)

Zulte Waregem (belga)–Wigan (angol) 0–0
Bruges, Jan Breydelstadion. Vezette: Borski (lengyel)

E-CSOPORT
Fiorentina (olasz)–Pacos Ferreira (portugál) 3–0
Firenze, Stadio Artemio Franchi. Vezette: Blom (holland)
Gólszerző: Gonzalo Rodríguez (30.), Ryder (67.), G. Rossi (76.)

Pandurii (román)–Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán) 0–1
Kolozsvár, Cluj Arena. Vezette: Kever (svájci)
Gólszerző: Rotany (38.)

F-CSOPORT
Eintracht Frankfurt (német)–Bordeaux (francia) 3–0
Frankfurt, Frankfurt Stadion. Vezette: Marriner (angol)
Gólszerző: V. Kadlec (4.), Russ (16.), Djakpa (52.)
Kiállítva: Orban (Bordeaux – 62.)

Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–APOEL Nicosia (ciprusi) 0–0
Tel-Aviv, Bloomfield Stadion. Vezette: Carlos Gómez (spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik