Fehérvár: nem biztonságos az új stadion, Felcsúton játsszák az El-selejtezőt

Vágólapra másolva!
2019.06.28. 10:58
null
Biztonsági okokból nem a Mol Aréna Sóstóban kezdi meg Európa-liga-szereplését a Fehérvár (Fotó: Török Attila)
A Mol Fehérvár FC hivatalos honlapján tudatta, hogy a Mol Aréna Sóstóban biztonsági okokból nem tudják megrendezni az Európa-liga első selejtezőjét, így az FK Zeta elleni párharc hazai mérkőzését a felcsúti Pancho Arénában játsszák. Alább a klub közleményét tartalmi változtatás nélkül közöljük.

 

BAKTÉRIUM AZ IVÓVÍZHÁLÓZAT EGY RÉSZÉBEN
„A szokásos rutinellenőrzéskor derült ki, hogy a Mol Aréna Sóstó ivóvízhálózatának egy részében egy baktérium (Pseudomonas aeruginosa) jelenlétét mutatták ki a mérések – írja a szekesfehervar.hu.A létesítmény minden engedéllyel rendelkezik, az üzemeltető a hatóságokkal egyeztetve – a folyamatos üzemelés mellett – a szükséges intézkedéseket haladéktalanul elindította, és a tisztításhoz szükséges eszközöket – köztük az egészségügyi tanúsítvánnyal rendelkező szűrőberendezéseket – beüzemelte.”

„Amint a vizsgálatok baktérium-jelenlétet (Pseudomonas aeruginosa) mutattak a Mol Aréna Sóstó vízhálózatában, a létesítmény üzemeltetője, a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. azonnal intézkedési tervet állított össze a helyzet megoldására, amit az illetékes hatóság jóváhagyott. Ez alapján elindították a teljes hálózat fertőtlenítését, külső forrásból – ballonos és üveges formában – biztosítják a kollégák és látogatók számára a vizet, illetve kézfertőtlenítő berendezéseket is kihelyeztek. Ezen túl a szakemberek által javasolt műszaki eszközök – köztük a fertőtlenítőszert folyamatosan adagoló berendezések, illetve az egészségügyi tanúsítvánnyal rendelkező szűrők – beszerelésre kerültek” – teszi hozzá az oldal, amely kiemeli, hogy a lelátókon nincs ennek nyoma.

„A baktérium a főépület vízhálózatában van jelen, a stadion többi részében – a lelátókon, a Sóstó Látogatóközpontban – nincs! A szurkolókat, látogatókat semmiféle veszély nem fenyegeti. Az óvintézkedések mellett így a rendezvények megtartására alkalmas a létesítmény. Labdarúgó-mérkőzések rendezésére az öltözőblokk kivételével – ahol szintén folyamatban van a helyzet megoldása – alkalmas a stadion, és várhatóan az öltözők használhatósága is biztosított lehet az első tervezett hazai mérkőzés időpontjáig” – olvasható az oldalon.

Székesfehérvár Önkormányzata hozzáteszi, hogy az intézkedésekről minden bérlőt tájékoztatták, és a látogatóktól, szurkolóktól és játékosoktól is elnézést kérnek.

„Természetesen a fertőzés okát a szakemberek és a hatóságok vizsgálják.”

„A Fehérvár F.C. Kft., mint a mérkőzésekért, és az azon résztvevőkért teljes körűen felelős rendező, a rendelkezésre álló információk alapján nem látja garantáltnak a biztonságos mérkőzésrendezés körülményeit Sóstón.

Ahogyan azt a Székesfehérvár Önkormányzata által a mai napon kiadott közlemény is elismeri, a főépületben található öltözőblokkok nem használhatóak rendeltetésszerűen, így az üzemszerű és kockázatmentes működés nem biztosított a sportolók, a szakmai stábok, a játékvezetők és a mérkőzés szervezésében résztvevő egyéb szereplők részére sem. A közlemény továbbá úgy fogalmaz »az öltözők használhatósága is biztosított lehet az első tervezett hazai mérkőzés időpontjáig« tehát pillanatnyilag nincsen garancia arra, hogy a probléma valóban megnyugtatóan megoldásra kerül.

Tekintettel arra, hogy klubunkat a józan ész és a felelősségtudat mellett az UEFA szabályzatai is kötelezik, nem vállalhatunk sem a lebonyolítást veszélyeztető, sem egészségügyi kockázatot, így a felcsúti Pancho Aréna került kijelölésre az Európa-liga 1. (illetve továbbjutás esetén a 2.) selejtezőkörének otthon adó stadionként.

Megértjük szurkolóink érzéseit, klubunk is csalódott, hogy egyelőre nem játszhatunk nemzetközi mérkőzést új otthonunkban, ugyanakkor a lehetséges rendezési és egészségügyi kockázatokat felmérve nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne átgondolt, felelős döntés szülessen. Bízunk benne, hogy a fennálló helyzet a lehető legrövidebb idő alatt rendeződik, így mielőbb újra Székesfehérváron szurkolhatunk a csapatnak! A kényelmetlenségért elnézésüket kérjük.”

A Fehérvár az első selejtezőkörben az FK Zetával találkozik, a párharc első mérkőzését július 10-én rendezik Montenegróban, a visszavágóra egy héttel később kerül sor Felcsúton. A továbbjutó a második fordulóban a Breidablik (izlandi)–FC Vaduz (liechtensteini) összecsapás győztesével játszik.

EURÓPA-LIGA 2019–2020
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ

1. MÉRKŐZÉSEK
19.00: Debreceni VSC (magyar)–Kukësi (albán)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
20.30: FK Zeta (montenegrói)–Mol Fehérvár (magyar)
Podgorica, Stadion Pod Goricom (a visszavágóra július 18-án, Felcsúton kerül sor).
21.00: Budapest Honvéd (magyar)–Zalgiris Vilnius (litván)
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
20.30: FC DAC1904 (Dunaszerdahely, szlovákiai)–KS Cracovia (lengyel)
Dunaszerdahely, Mol Aréna
Az első mérkőzéseket július 11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik