Döntetlent harcolt ki a Leipzig a Zenit ellen, Gulácsiék negyeddöntősök!

Vágólapra másolva!
2018.03.15. 18:56
null
Zabolotnij próbálja bevenni Gulácsi kapuját – ezt a párbajt végül a magyar kapus nyerte (Fotó: AFP)
Bejutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó Európa-ligában a német RB Leipzig, amely ugyan elhibázott egy büntetőt, de 1–1-et ért el Szentpéterváron az orosz Zenit ellen. Ezzel a Sevilla után a Lipcse a második csapat, amely döntetlent tudott kiharcolni El-mérkőzésen a Zenit otthonában – az orosz együttes 19 mérkőzéséből 17-et megnyert a saját stadionjában. Gulácsi Péter, a Leipzig magyar válogatott kapusa végigvédte a találkozót.

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Zenit (orosz)–RB Leipzig (német) 1–1 (Driussi 45+1., ill. Augustin 22.)
Továbbjutott: az RB Leipzig, 3–2-es összesítéssel.

Azzal kezdődött, hogy Alekszandr Kokorin sírva jött le a pályáról. A Zenit 48-szoros orosz válogatott kulcsembere a meccs legelején szenvedett térdsérülést, és le kellett jönnie – lehet, hogy nemcsak a nyolcaddöntős találkozót, hanem a világbajnoki reményeit is siratta a szbornajába tavaly októberben visszahívott támadó.

ELSŐKÉNT AZ ATLÉTICO JUTOTT BE A NYOLC KÖZÉ
A kora esti találkozókon az Atlético Madrid, a Lazio, illetve az Olympique Marseille is kiharcolta a továbbjutást – ezen mérkőzések összefoglalóját itt olvashatják el!

Aztán azzal folytatódott, hogy... nem sok minden történt. Nem volt ritmusa a mérkőzésnek, a Zenit vérszegény támadásait a Leipzig simán hárította, és ahogy telt az idő, a németek egyre jobban lábra kaptak.

A 22. percben ennek gól lett a jutalma egy hosszas labdajáratás végén: Timo Werner passzolt a védők mögé, Jean-Kévin Augustin védőjével a nyakán lefordult egy gyors mozdulattal, majd váratlanul, laposan ellőtte a labdát, amely a hálóban kötött ki (0–1).

Percekkel később Leandro Paredes egy remek szabadrúgással a lécet találta el (Gulácsi Péter hiába repült), de ettől függetlenül a Zenit akcióból helyzetet sem tudott kialakítani 35 percig. A félidő vége viszont a hazaiaké volt: Anton Zabolotnij és Emiliano Rigoni lövését egyaránt Gulácsi hárította – amikor pedig már azt hitte az RBL, hogy megússza az első félidőt, jött a Zenit-gól.

A bal oldalon a csapatkapitány Domenico Criscito „lopakodott fel”, miután remek keresztpasszt kapott Matías Kranevittertől, és precízen ívelt át a hosszúra, ahol az emberét megelőző Sebastián Driussi a kapuba lőtt (1–1). Gulácsinak nem volt esélye, a Zenit lélektanilag nagyon fontos pillanatban ért el gólt.

A szünetben a vendégek cseréltek, a sárga lapos csapatkapitány, Willi Orban lejött, Ibrahima Konaté váltotta – ezáltal egy 18 és egy 19 éves középhátvéddel folytatta a Leipzig! Meg ziccerrel: Timo Werner és Emil Forsberg kuszálta össze a hazai védelmet, utóbbi viszont 6 méterről a blokkba lőtt.

A Zenit elsősorban Criscito megindulásai után veszélyeztetett, illetve egyszer sikerrel kontrázta le az előremerészkedő vendégeket, ám Driussi remek passzát Zabolotnij rettentő ügyetlenül vette át, így maga hárította el a ziccert... A hajrára fordulva Driussi kezezésért egy ízben tizenegyest reklamált – nem kapta meg a büntetőt, nem úgy a Leipzig a 81. percben. Naby Keita pazar ütempasszal indította Timo Wernert, akinek Miha Mevlja összerúgta a lábát – egyértelmű tizenegyes, más kérdés, hogy a sértett Werner középre tartó lövését Andrej Lunyov hárította. Kimaradt a meccslabda!

Majdnem nagyon gyorsan megbűnhődött a kihagyott tizenegyesért a Leipzig, ám a 85. percben Criscito a kapu mellé fejelte Paredes kapu elé ívelt szabadrúgását. Fogyott az idő és a hazai türelem, gól pedig már nem esett, hiába voltak mindkét kapu előtt helyzetek: az RB Leipzig kibírta a nyomást, és 3–2-es összesítéssel bejutott a negyeddöntőbe!

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Lokomotiv Moszkva (orosz)–Atlético Madrid (spanyol) 1–5 (Rybus 20., ill. Á. Correa 16., Saúl 47., F. Torres 65., 70., Griezmann 85.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, kettős győzelemmel, 8–1-es összesítéssel.
Dinamo Kijev (ukrán)–Lazio (olasz) 0–2 (Lucas Leiva 23., De Vrij 83.)
Továbbjutott: a Lazio, 4–2-es összesítéssel
Zenit (orosz)–RB Leipzig (német) 1–1 (Driussi 45+1., ill. Augustin 22.)
Továbbjutott: az RB Leipzig, 3–2-es összesítéssel
Athletic Bilbao (spanyol)–Olympique Marseille (francia) 1–2 (I. Williams 74., ill. Payet 38. – 11-esből, Ocampos 52.)
Továbbjutott: a Marseille, kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel
Viktoria Plzen (cseh)–Sporting CP (portugál) 2–1 (Bakos 6., 65., ill. Battaglia 105+2.) – hosszabbítás után
Továbbjutott: a Sporting CP, 3–2-es összesítéssel
Olympique Lyon (francia)–CSZKA Moszkva (orosz) 2–3 (Cornet 58., Díaz 71., ill. Golovin 39., Musa 60., Wernbloom 65.)
Továbbjutott: a CSZKA Moszkva, 3–3-mal, idegenben szerzett több góllal
Red Bull Salzburg (osztrák)–Borussia Dortmund (német) 0–0
Továbbjutott: a Red Bull Salzburg, 2–1-es összesítéssel
Arsenal (angol)–AC Milan (olasz) 3–1 (Welbeck 39., 86. – az elsőt 11-esből, G. Xhaka 71., ill. Calhanoglu 36.)
Továbbjutott:
az Arsenal, kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik