Arculcsapás: kiejtette a Vaduz a Fehérvár FC-t!

A mérkőzésről tudósít: PIETSCH TIBOR (összefoglaló – Vaduz), BACSKAI JÁNOS (percről percre)A mérkőzésről tudósít: PIETSCH TIBOR (összefoglaló – Vaduz), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.08.01. 18:50
null
A vártnál sokkal jobb volt a Vaduz, sokkal gyengébb a Fehérvár FC (Fotó: Székelyhidi Balázs)
Az Európa-liga második selejtezőkörének visszavágóján a Fehérvár FC 2–0-s vereséget szenvedett a liechtensteini FC Vaduz otthonában, és ezzel kiesett a további küzdelmekből.

 

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, VISSZAVÁGÓ
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, VISSZAVÁGÓ
FC Vaduz (liechtensteini)–Fehérvár FC 2–0 (0–0, 1–0, 2–0) – hosszabbítás után
Vaduz, Rheinpark Stadion, 1253 néző. Vezette:Lukjancukas (litván)
Gólszerző: M. Gajics (61. – 11-esből), M. Coulibaly (100.)
Kiállítva: Antoniazzi (106., FC Vaduz)
Továbbjutott:
az FC Vaduz, 2–1-es összesítéssel.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

Túlzás lenne azt állítani, hogy csütörtök délelőtt Vaduz az esti Európa-liga-mérkőzés lázában égett. Ha nem kerül kezünkbe a két helyi lap, és nem szembesülünk azzal, hogy a Liechtensteiner Vaterland, illetve a Volksblatt egyaránt jelentős terjedelmet szentel a Fehérvár FC elleni meccsnek, még azt is gondolhattuk volna, hogy errefelé már mindenkit az augusztus 2. és 25. között rendezendő vaduzi filmfesztivál izgat. Tény, egyik molinó hirdeti a másik után, hogy a főváros immár 24. alkalommal lesz házigazdája a hercegség legnagyobb szabadtéri karneváljának, nem is csodálkoztunk el, amikor a főutca egyik végén a már napokkal ezelőtt felállított méretes vászonba futottunk.

Miután az is kiderült, hogy a képzeletbeli függöny felgördülését követően egy dél-koreai alkotást, az Élősködők című vígjáték-drámát vetítik le elsőként, felvetődött bennünk: a „nulladik” napon csak ne egy tragédia kockái peregjenek le mintegy másfél kilométerrel odébb, a Rheinpark Stadionban. Az FC Vaduz már így is beírta magát a magyar futballtörténelembe azzal, hogy 2006. július 13-án 4–0-ra nyert Újpesten az akkor még UEFA-kupaként futó sorozat első fordulójában, és ezzel fennállása első idegenbeli sikerét aratta a nemzetközi porondon. A visszavágón ugyan 1–0-ra győztek a lilák, az még szépségtapasznak sem volt elegendő.

Az akkori kudarcot a pályán volt kénytelen megélni Kovács Zoltán, aki 2019 augusztusában már a székesfehérvári klub sportigazgatójaként tért vissza a Rheinpark Stadionba. Noha a „korabeli” feljegyzések (lásd még: meccstudósítások) szerint a legkevésbé rajta múlt az Újpest kiesése, amikor percekkel a kezdés előtt meghúzódott a stadion egyik szegletében, arca némi feszültségről árulkodott. No igen, ha nem is beszélt róla, a 13 évvel ezelőtti „csapás” eszébe juthatott. Gyógymódot persze tudtunk erre: a továbbjutást.

A remélt sikerhez vezető útra azzal lépett Marko Nikolics, hogy az első mérkőzést a kispadon indító Pátkai Máténak a kezdő tizenegyben szavazott bizalmat, ami azzal párosult, hogy Anel Hadzic a tartaléksorba került vissza. Más változás nem volt a felcsúti összecsapáshoz képest, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a múlt csütörtökön viselt piros-kék szerelés helyett ezúttal tiszta fehérben lépett pályára a Fehérvár.

Ahogy az várható volt, egyik csapat sem esett a másiknak, az első említésre méltó eseményt az jelentette, hogy Yannick Schmid felrúgta a labdát a nézőtér fölötti tetőre, ahonnan a parkolóba pattant. Igaz, még mindig jobban járt, mintha a másik oldalra bikázza ki, akkor ugyanis vagy a stadion mellett folyó Rajnában, vagy annak túloldalán, Svájcban landolt volna… A 13. percben kevésen múlt, hogy a Vaduz kapujában kössön ki: a fejjel veszélyeztető Juhász Roland alig tévesztett célt.

Ha a mintegy száz magyar drukker nem danolászik a tribünön, csendben csordogált volna a meccs. Noha a hazaiak tisztában voltak azzal, hogy gólt kell szerezniük, nem rohantak fejjel a falnak, a fehérváriak pedig inkább a biztos védekezésre fektették a hangsúlyt, mintsem a támadásokra. Ez egyrészt azért volt sajnálatos, mert ha – Loic Nego vezérletével – mégis meglódultak, rendre zavarba hozták az ellenfél hátsó sorát, másrészt azért, mert nagyon úgy tűnt, hogy egy góllal lerendezhetnék a továbbjutást. S az a gól a félidő hosszabbításában meg is születhetett volna, de Huszti Szabolcs szabadrúgása után épphogy mellé szállt a labda.

Marko Nikolics logikusnak tetsző döntést hozott, amikor a szünetben lecserélte a 21. percben sárga lappal figyelmeztetett, azt követően több szabálytalanságot is elkövető Fiola Attilát, akinek a helyére Loic Nego lépett vissza, míg a beállított Ivan Petrjakra az a feladat várt, hogy a bal szélen minél több veszélyt teremtsen. Jobban is kezdték a második felvonást a fehérváriak, mégis a Vaduz szerzett gólt – jóformán a semmiből. Nego tudniillik teljesen feleslegesen szabálytalankodott a tizenhatoson belül, Milan Gajics pedig köszönte szépen, élt a váratlan eséllyel, és vezetéshez juttatta csapatát.

Az indiszponált Georgi Milanov helyett jött Kovács István, aki legalább némi lendületet hozott a játékba, adódott is egyenlítési lehetőség a magyar csapat előtt, igaz, a nyílttá váló mérkőzésen a liechtensteiniek is növelhették volna előnyüket. A 81. percben Marko Scsepovics tehetett volna pontot a párharc végére, ám hiába hozta magát szépen helyzetbe, telibe trafálta Benjamin Büchelt. A rendes játékidőre ezzel el is lőtte a puskaporát a magyar csapat – következett a hosszabbítás. Mindjárt két hatalmas Vaduz-helyzettel, szerencsére Kovácsik Ádám egyik bravúrt mutatta be a másik után, a 100. percben azonban Mohamed Coulibaly lövése ellen nem volt ellenszere. A Fehérvárnak maradt húsz perce arra, hogy bepréselje a továbbjutást jelentő gólt, és bár a hajrában már emberelőnyben játszva több sansza is nyílt erre, a csúfos bukást nem tudta elkerülni.

A vaduzi tragédia bekövetkezett – kiesett a Fehérvár FC.

A mérkőzésről tudósít: PIETSCH TIBOR (összefoglaló – Vaduz), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik