Stopira fejesével győzte le a Fehérvár a Vaduzt

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 19:54
A labdarúgó Európa-liga második selejtezőkörében, a párharc első felvonásán a Mol Fehérvár Stopira korai fejes góljával 1–0-ra legyőzte a sokat szabálytalankodó, de a kapura is veszélyes Vaduzt, és nehéz visszavágóra számíthat egy hét múlva Liechtensteinben.
Stopira gólja döntött az első mérkőzésen (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Stopira gólja döntött az első mérkőzésen (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Mol Fehérvár–Vaduz (liechtensteini) 1–0 (1–0)
Felcsút,
Pancho Aréna, 2224 néző. Vezette: Steen (norvég)
Mol Fehérvár:
Kovácsik – Fiola, Elek Á. (Pátkai, a szünetben), Juhász R., Stopira – Nikolov – Nego, A. Hadzic – Huszti (Petrjak, 57.), M. Scsepovics (Futács, 87.), Milanov. Vezetőedző: Marko Nikolics
Vaduz: Büchel – Sülüngöz, Schmid, Simani – Dom, Prokopic (Gajic, 71.), Wieser, Antoniazzi (Göppel, 84.) – Schwizer, Cicek – Sutter (Coulibaly, 66.). Vezetőedző: Mario Frick
Gólszerző: Stopira (5.)

„Csapatunk célja, hogy az Európa-ligában a főtáblára jusson.”

Ez a mondat is elhangzott a műsorközlő szájából a mérkőzés előtt. Hogy a székesfehérvári kötődésű szpíker bizakodott, érthető: az első selejtezőkörben a montenegrói FK Zetán könnyedén túllépő piros-kékekre az FC Vaduz várt a második fordulóban. Márpedig a liechtensteini együttes leküzdése nem tűnt lehetetlen feladatnak, jóllehet Marko Nikolics előzetesen nem győzte hangsúlyozni: senki se becsülje le a svájci másodosztályban szereplő gárdát. Ugyanakkor megkockáztatjuk, amikor másfél órával a kezdést megelőzően a szerb szakember az oldalvonal mellett előbb elmorzsolt egy imát, majd vetett három keresztet, nem azért fordult az égiekhez, hogy csapata minél kisebb különbségű vereséggel ússza meg a meccset.

Írhatnánk, hogy némi meglepetésre Huszti Szabolcs bekerült Pátkai Máté helyett a kezdő tizenegybe, de a támadó középpályás bevetését mindennek lehet nevezni, csak meglepetésnek nem. Az ötödik percben bizonyította is, hogy a pályán van a helye: szögletből mértani pontossággal ívelte Stopira fejére a labdát, és már vezetett is a Mol Fehérvár FC (1–0). A zöld-foki-szigeteki légiós gólöröméről érdemes szót ejteni: a kedden Barcelonában megműtött, féléves kihagyásra kényszerű védőtárs, Vinícius mezét a magasba emelve ünnepelt.

A Huszti-gólpasszt Huszti-gól követhette volna a 20. percben, ám a Podgoricában mesteri szabadrúgásgólt szerző játékos kísérlete elhalt a sorfalban. A két esemény között eltelt negyedórában kiderült, valóban nem rossz csapat a Vaduz. Sokat futó labdarúgói megbecsülték a labdát, olykor tetszetősen járatták, sőt nem egyszer eljutottak a hazai kapu előterébe. Az első félidő végéhez közeledve meg kellett állapítanunk, a liechtensteini együttes egyenrangú ellenféllé vált, volt olyan időszak, amikor többet birtokolta a labdát. A 41. percben éppenséggel Tunahan Cicek pöckölte el Elek Ákos mellett a 16-oson belül, majd – kettejük ütközése után – jókorát esett. Maradjunk annyiban, gyanús körülmények között... Kai Erik Steen szerencsére nem látott okot arra, hogy a sípjába fújjon, meglehet, hazájában, Norvégiában még keményebb párharcokhoz szokott.

Marko Nikolics érezte, hogy a jó kezdést követően némi zavar támadt a gépezetben, be is hozta Pátkai Mátét a második játékrészre, a lecserélt Elek Ákos helyére Fiola Attila húzódott be a védelem tengelyébe, míg a jobbhátvéd szerepkörét Loic Nego vette át. Nem ezzel magyarázható, de a második félidőt majdnem úgy indította a Fehérvár, mint az elsőt, csakhogy Stopira ezúttal néhány centit tévedett. Egyórányi játék után közelebb járt a duplázáshoz, ám Benjamin Büchel résen volt, és kipiszkálta a bal felső sarokba tartó labdát. A 68. percben még nagyobbat védett, amikor Marko Scsepovics lövését oldalra ütötte – a kipattanót Georgi Milanov igyekezett a kapuba továbbítani, az ő próbálkozása azonban elakadt egy védőben.

Nem tudta növelni előnyét a magyar csapat, és ez bizony azzal járt, hogy innen-onnan felhangzott a füttyszó. Ráadásul a Vaduz a hajrában nemegyszer a szívbajt hozta a nézőkre, Fiola Attila önfeláldozó mentése és Kovácsik Ádám védése is kellett ahhoz, hogy a piros-kékek megőrizzék előnyüket. A 91. percben aztán egyről kettőre juthattak volna, ám Ivan Petrjak elpuskázta a meccs talán legnagyobb helyzetét.

Visszavágó jövő csütörtökön – a látottak alapján nem ígérkezik könnyűnek.

A MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA.

TÁMADÓ ÉRKEZHET
Könnyen előfordulhat, hogy napokon belül támadóval bővül a Mol Fehérvár FC kerete. Lapunk tudniillik úgy értesült, hogy Balogh Norbert csatlakozhat a piros-kékekhez. A 23 esztendős játékos az előző idényben még a Serie B-ben szereplő Palermo kötelekébe tartozik – kölcsönben a ciprusi APOEL-ben futballozott –, de miután az Olasz Labdarúgó-szövetség visszasorolta a nevezését későn beadó szicíliai csapatot a negyedik vonalba, szabadon igazolhatóvá válik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik