A DVSC ikszelt Albániában, jöhet a Torino elleni párharc

BERECZKY ATTILA (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)BERECZKY ATTILA (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.07.18. 19:50
null
Nagy csatában ikszelt, így továbbjutott a DVSC Albániában (Fotó: Halmai Balázs/dvsc.hu)
A labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörében, a párharc visszavágóján a Debreceni VSC 1–1-es döntetlent játszott az albán Kukësi otthonában, így 4–1-es összesítéssel továbbjutott a második körbe, amelyben az olasz élvonalbeli Torinóval találkozik.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. KÖR, VISSZAVÁGÓ

KUKËSI (albán)–DEBRECENI VSC 1–1 (1–0)
Elbasan,
Elbasan Aréna, 1000 néző. Vezette: Todorov (bolgár)
Kukësi: Frashëri – Kitanovszki, Cuculi (Lulaj, 61.), Teqja, Rrumbullaku – Limaj (Musta, 73.), Ethemi (Cyrbja, 84.), Musolli, Rroca – Shkurtaj, Rama. Vezetőedző: Ernest Gjoka
DVSC: Nagy S. – Kusnyír, Szatmári Cs., Pávkovics, Ferenczi J. – Tőzsér – Szécsi M., Haris (Damásdi, 90.), Varga K., Trujics (Csősz, 83.) – Zsóri (Garba, 66.). Vezetőedző: Herczeg András
Gólszerző: Ethemi (17.), ill. Szatmári Cs. (58.)
Továbbjutott: a DVSC, 4–1-es összesítéssel

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Meg lehet-e nyugodni háromgólos előny birtokában a visszavágó előtt? Herczeg András szerint semmiképpen, a debreceniek rutinos mestere hivatalos és magánbeszélgetés alkalmával is hangsúlyozta, botorság lenne azt hinni, a DVSC számára a visszavágó csak formaság, a csapat az Európa-liga második selejtezőkörében érezheti magát.

Az hamar kiderült, hogy a hegyektől körülölelt, festői környezetben felépített Elbasan Arénában szó sem lesz pokoli hangulatról. Az FK Kukësi stadionjában ugyanis nem lehet európai kupameccset rendezni, így otthonátólszáznyolcvankilométerre, albérletben fogadta a Lokit az albán ezüstérmes. Kukësből jó kétszázan érkeztek – ők külön lelátórészen foglaltak helyet –, Elbasan lakóit pedig nem hozta lázba az El-visszavágó, mintegy hétszázan ücsörögtek viszonylagos csendben a főtribünön, ehhez jött a száz magyar szurkoló, s így alakult ki a hivatalos nézőszám. Ehhez hozzáadhatnánk a környező házak erkélyeiről „potyázó” kéttucatnyi embert, de ők, ugye, nem voltak a stadion kapuin belül...

Herczeg András egy helyen változtatott múlt heti kezdőcsapatán, Takács Tamás helyett Zsóri Dániel lett a csúcsék. A Debrecen óvatosan kezdte a visszavágót, a Kukësi pedig nem tűnt veszélyesnek, mígnem az ötödik percben Rama a semmiből helyzetbe került, szerencsére néhány centit tévesztett. Na, erre felhördült a főtribün jobbára aktívan dohányzó népe, a Kukësből érkező drukkerek meg extázis közeli állapotba kerültek. Öt perccel később Nikola Trujics lőtt nem sokkal a bal alsó sarok mellé ígéretes támadás lezárásaként, nem meglepő, hogy ez a szituáció a Magyarországról ékező szurkolók amúgy sem csekély lelkesedését fokozta. Két veszélyes helyről elvégzett hazai szabadrúgás okozott némi izgalmat, aztán ezzel el is telt a kritikusnak tartott első negyedóra. Mielőtt azonban nagyobbat fújhattunk volna, elég voltnémikihagyás a debreceni hátsó alakzatban, az ezt kihasználó Valon Ethemi pedig megszerezte a vezetést az FK Kukësinek (1–0). Albán lelkesedés, debreceni ijedtség jellemezte a következő perceket. Tőzsér Dániel szabadrúgása után nagyot változhatott volna a kép, ám a debreceni csapatkapitány remek lövése után a lécről pattant ki a labda.

A debreceni szurkolók Elbasanba is elkísérték a kedvenceiket (Fotó: Halmai Balázs/dvsc.hu)
A debreceni szurkolók Elbasanba is elkísérték a kedvenceiket (Fotó: Halmai Balázs/dvsc.hu)

A Loki helyzete mintha megijesztette volna a vendéglátókat, bő tíz percig kicsit óvatosabban futballoztak. Aztán a 35. percben a Kukësi talán legképzettebb labdarúgója, EduartRroca kapáslövése szívbajt hozott ránk, ám a labda jóval Nagy Sándor kapuja fölött hagyta el a pálya területét. Az első félidő hosszabbításában aztán már védenie is kellett a DVSC kárpátaljai születésű kapusának. Majd az albánok gólszerzőjekerültismétziccerbe, el is gurította a labdát a jobb alsó sarok felé, áma magyar csapat kapusavalahogy tovább nyújtózkodott, mint ami reálisan elvárható lett volna, és védett.

A gyengére sikerült első negyvenöt perc után abban bízhattunk, hogy ugyanaz a forgatókönyv érvényesül, mint az első mérkőzésen a Nagyerdei Stadionban. Akkor a szünet erőre kapó piros-fehér együttes kiütötte ellenfelét, most éppen az ott szerzett háromgólos előnynek köszönhetően erre nem is volt szükség, egy aprócska debreceni gól is biztos továbbjutást érhetett.

Az hamar látszott, hogy a Loki játéka javult a pihenő után, s az áhított magyar találatra sem kellett sokat várni. Nikola Trujics balról érkező beadását alaposan benézte a Kukësikapusa, a labda éppen Szatmári Csaba elé került, aki köszönte szépen a lehetőséget, és egyenlített (1–1). Ezzel pedig valóban eldőlt a továbbjutás, tudták ezt az albán klub labdarúgói is, akik azért becsületből mentek előre, hogy legalább győzelemmel búcsúzzanak Európától. Hogy ez nem jött össze, az nagyrészt Nagy Sándornak köszönhető, aki ráadásként bemutatott még néhány bravúrt,így az utolsó percekben már kilencszáz albán hallgatta az egyre nagyobb hangerővel zúgó Loki-nótákat.

A DVSC megérdemelten jutott az Európa-liga második selejtezőkörébe, amelyben a Torino lesz az ellenfele!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította: Bereczky Attila (Elbasan)

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
1. MÉRKŐZÉS – JÚLIUS 24., SZERDA
20.00: Ferencváros–Valletta FC
Budapest, Groupama Aréna
VISSZAVÁGÓ – JÚLIUS 30., KEDD
20.00: Valletta FC–Ferencváros
Ta'Qali, Centenary Stadion
EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
1. MÉRKŐZÉS – JÚLIUS 25., CSÜTÖRTÖK
18.55: Budapest Honvéd–Universitatea Craiova
Győr, ETO Park
20.00: Mol Fehérvár–Vaduz
Felcsút, Pancho Aréna
21.00: Torino–DVSC
Alessandria, Giuseppe Moccagatta Stadion
VISSZAVÁGÓ – AUGUSZTUS 1., CSÜTÖRTÖK
18.15: Universitatea Craiova–Budapest Honvéd
Craiova, Ion Oblemenco Stadion
18.30: DVSC–Torino
Debrecen, Nagyerdei Stadion
19.00: Vaduz–Mol Fehérvár
Vaduz, Rheinpark Stadion

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik