A Fradi most magabiztos játékkal hozta a „kötelezőt”

PÓR KÁROLY (JELGAVA)PÓR KÁROLY (JELGAVA)
Vágólapra másolva!
2017.07.06. 17:18
A labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörében a hazai pályán kétgólos előnyt szerző Ferencváros a lett Jelgava vendégeként Priskin Tamás góljával 1–0-ra nyert, így kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel továbbjutott a második körbe.

A Ferencváros a jelgavai arénában is nyerni tudott
A Ferencváros a jelgavai arénában is nyerni tudott
A Ferencváros a jelgavai arénában is nyerni tudott
A Ferencváros a jelgavai arénában is nyerni tudott
A Ferencváros a jelgavai arénában is nyerni tudott

A Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll szerdán, a jelgavai Európa-liga-selejtezőt megelőző utolsó edzésen egy pillanatra félbeszakította az egymás közötti játékot. Magából kikelve, nagy lendülettel bement a pályára elmagyarázni a jobb oldali beadásból éppen gólt kapó társaságnak, hogy ilyen szintű figyelmetlenség nem fér bele a védekezésbe. A szakember az összpontosítás fontosságát hangsúlyozta.

FIATAL A PORONDON

A mérkőzés 75. percében a Ferencvárosban Botka Endre helyére csereként pályára lépett a 19. életévét július 2-án betöltő Csernik Kornél. Így tehát 2005 után, az akkor 18 esztendősen játszó Laczkó Zsoltot követően ő az első ferencvárosi futballista , aki 20 évesnél fiatalabb korában szerepelt nemzetközi kupamérkőzésen.

A szakvezetői intelmek láthatóan jót tettek a csapatnak, a visszavágón ugyanis a Ferencváros már a mérkőzés elején megpróbálta magához ragadni a kezdeményezést. Fernando Gorriarán és Amadou Moutari révén pedig lövésre is futotta az erőből, az első próbálkozás kevéssel fölé ment, a második pedig szögletre pattant. Eközben a zöld-fehérek meglehetősen fegyelmezetten zárták le a széleket, s csírájában fojtották el a hazai ellentámadásokat.

A Jelgava csak beívelésekből, oldalszabadrúgásból és szögletből tudott némi veszélyt jelenteni Dibusz Dénes kapujára. Igaz, Rafael Ledesma rafinált szabadrúgása egy pillanatra talán a szívbajt hozta a ferencvárosiakra, de a beadásra számító Dibusz Dénes azért odaért, s menteni tudott. Nem sokkal később a kapufa mentett a másik oldalon, amikor Bőle Lukács másodszor tudott a védelem mögé kerülni, s beadása egy hazai lábról kis híján a kapuban kötött ki.

Fél óra után egy portugál, Valdo Alhinho mutatta meg, milyen is a messze földön híres jelgavai agresszivitás, amikor talppal rácsúszott Varga Roland lábára. A sárga lap nem maradt el, és bár egy pillanatra kikeltek magukból a vendégek, Gera Zoltánék a folytatásban szerencsére megőrizték higgadtságukat, és igyekeztek továbbra is irányítani a játékot.

Még a szünet előtt meglett a Fradi okos futballjának jutalma: Varga Roland tört be ellentmondást nem tűrően a tizenhatoson belülre, és habár lövése kipattant a hazai kapusról, Priskin Tamás gondoskodott a befejezésről – így megszerezte első gólját a Ferencvárosban.


Thomas Doll a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az európai kupameccseken keménység terén is fel kell venni az ellenfelekkel a küzdelmet, mert azok teljesen más stílusban futballoznak, mint az NB I-es csapatok. Ráadásul egy pillanatra sem lehet lazsálni, végig a legjobb teljesítményt kell nyújtani.

Ezeknek a követelményeknek is megfelelt az FTC, mert egy szabálytalanság miatt meg nem adott gólnál, illetve egy kapu fölé szálló fejesnél, majd egy ugyancsak túl magas szabadrúgásnál többre nem futotta a Jelgava erejéből a második félidőben sem. A hazaiak ugyan fokozták a tempót a meccs hajrájában, s egyre több támadást vezettek, nem sokra mentek vele. Ráadásul a Fradi sem adta fel teljesen a támadások lehetőségét, egy meg nem adott gólt Amadou Moutari neve mellé is feljegyezhettünk.

A Ferencvárosra nagyon is érvényes a megállapítás, hogy erre a játékra lehet építeni. Főként akkor, ha az új szerzemények, mint például a második félidőben beálló portugál Rui Pedro, felveszik a ritmust, vagy a szintén csereként szerepet kapó Csernik Kornél beérik, s ezzel tovább gyarapodnak a szakmai stáb változtatási lehetőségei.

Az biztos, hogy a folytatásban a Jelgavánál nehezebb ellenfél, a dán Midtjylland vár a zöld-fehérekre az Európa-ligában. De most az előző évvel ellentétben az első körös, írhatnánk, „kötelező" továbbjutást legalább magabiztos játékkal teljesítette a kupagyőztes.

EURÓPA-LIGA
1. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
Jelgava (lett)–Ferencváros 0–1 (Priskin 37.)

Továbbjutott: a Ferencváros, kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik