ZOMBORI ANDRÁS, SOMOGYI ZSOLT (riport), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (közvetítés), TOKICS MÁTÉ, DÓCS ÁKOS (videó) 2019.07.11 20:46 Frissítve: 2019.07.12 09:23

Lehetett volna közte négy is, de a Honvéd így is nagyot lépett a 2. kör felé

A Budapest Honvéd a hajrában tizenegyest hibázva, majd a 92. percben egy szöglet utáni kavarodásból gólt kapva 3–1-es sikert ért el a litván Zalgiris Vilnius ellen a labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörében, a párharc első meccsén. Így kétgólos előnyre tett szert a jövő heti visszavágó előtt.

 

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotók: Balogh László)

 

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS

BUDAPEST HONVÉD–ZALGIRIS (litván) 3–1 (1–0)

Budapest, Illovszky Rudolf Stadion, 3622 néző. Vezette: Marhefka (szlovák)
HONVÉD: Lefkovics – Batik, Kamber, Lovric – Kovács N., Gazdag, Hefler, Banó-Szabó (Kálnoki Kis, 83.), Kukoc (Uzoma, 74.) – Moutari, N’Gog (Cipf, 70.). Vezetőedző: Giuseppe Sannino
ZALGIRIS: Berkovec – Mikoliunas (Uzela, 72.), Bolha, Tomics, Slijngard – Vorobjovas, Víctor Pérez (Simkus, 88.) – Baravykas (Vareika, 67.), Kis, Pau Morer – Antal. Vezetőedző: Marek Zub
Gólszerző: Banó-Szabó (32.), N'Gog (55.), Gazdag (68. – 11-esből), ill. Uzela (92.)
MESTERMÉRLEG
Giuseppe Sannino:
– Nagyon sokat dolgoztunk a felkészülés alatt, megérdemelten nyertünk a bajnoki ritmusban játszó ellenfél ellen. Kezdésnek jó volt, ez a meccs is bizonyította, hogy jó úton járunk. Sajnos a sérülés benne van a pakliban, néhány játékos fáradt lábakkal érkezett a meccsre. Az ellenfél gólja miatt nyílt a továbbjutás, de bízom benne, hogy a visszavágó után is mi örülhetünk. 

A MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSE ITT ÉRHETŐ EL! 

Akár azt is mondhatnánk, nem változott semmi: a Budapest Honvédnak csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, 2018. július 11-én, ezúttal is az Európa-liga első selejtezőkörében volt „jelenése”. Csakhogy… A kispesti klubnak már nem George F. Hemingway a tulajdonosa, a vezetőedzőt nem Supka Attilának hívják, s a játékoskeretnek már nem tagja Gróf Dávid, Holender Filip és Danilo sem, pedig ők valamennyien rengeteget tettek azért, hogy a Honvéd ismét kiléphessen a nemzetközi porondra.

Szóval, átalakult a Honvéd játékoskerete, ugyanakkor az olasz vezetőedző, Giuseppe Sannino helyzetét nem könnyítette meg, hogy Mohamed Mezgrani az ausztriai edzőtáborozás során keresztszalag-szakadást szenvedett, s Nagy Gergő húzódás miatt nem tudta vállalni a játékot. Az újonnan érkezettek közül a kapus Lefkovits Robi és a támadó Amadou Moutari került be a kezdő tizenegybe, de az első perctől a pályán tartózkodott a 20 éves Kovács Nikolasz is, aki a Magyar Futballakadémián nevelkedett, s a tavaszt az NB II-es Balmazújvárosnál töltötte.

Az első nagyobb lehetőség a vendégek előtt adódott, Rolandas Baravykas lövése után a labda a bal kapufa tövén csattant. Jól látható volt, hogy a Zalgiris játékban van, Litvániában ugyanis már a 17. fordulónál tart a bajnokság, és nyilván az is építette a vendégek önbizalmát, hogy a legutóbbi öt bajnokijukat kivétel nélkül megnyerték. A Honvéd előtt az első játékrész közepén adódott az első viszonylag nagy lehetőség, és bár David N'Gog remek ütempasszt adott Gazdag Dánielnek, a középpályás, ha csak néhány centiméterrel is, de a kapu torkában lekésett az átadásról. A litván csapat a széleken többször is a kispesti védelem mögé tudott kerülni, s bizony megfigyelhető volt, ennek nem egyszer a hazai labdarúgók rossz helyezkedése az oka. Szerencsére Lefkovits Robi a helyén volt akkor is, amikor Liviu Antal kapura perdítette a labdát, és nem sokkal később már a Honvédnál volt az előny. Tegyük hozzá, ehhez az is kellett, hogy a vendégek védője, Klemen Bolha Gazdag Dániel beadása után rosszul találja el a labdát, Banó-Szabó Bence pedig nem tette meg azt a szívességet, hogy elhibázza az ajándékba kapott lehetőséget.

Zalgiris-helyzettel indult a második félidő, szerencsére Tomislav Kis fejesénél Lefkovits „olvasta a játékot”, és védeni tudott. Olyan játékhelyzet után duplázta meg a Honvéd az előnyét, amelyből a bajnokságban is többször volt már eredményes: Djordje Kamber nagy partdobása után N'Gog érkezett a hosszú oldalon, és bevetődve a kapuba fejelte a labdát. És még nem volt vége… Gazdag Dániel pazar labdaátvétellel hozta helyzetbe magát. Saulius Mikoliunas csak szabálytalanul tudta megállítani, a játékvezető büntetőt ítélt. A hajrában a Zalgiris lécet rúgott, Gazdag Dániel pedig büntetőt hibázott, és a végén mégiscsak összejött a szépítés a riválisnak.

Nagy kár érte…

A MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSE ITT ÉRHETŐ EL! 

2020.08.06 20:52:25

Európa-liga K. T. I.

A görög csapat az első 20 percet átaludta, utána viszont már hiába rohamozott a Molineux-ban, kiesett.

2020.08.06 18:38:16

Európa-liga BACSKAI JÁNOS, BORBÉLY LÁSZLÓ

Nem volt veszélyes az ellenfél kapujára a Roma, a Leverkusen odahaza is megverte skót ellenfelét.

2020.08.05 19:44:27

Európa-liga M. G.

A milánóiakat kicsit meglepő és nagyot küzdő Getafe a hajrában büntetőt hibázott, alulmaradt.

2020.08.05 14:54:11

Európa-liga T. D.

Az 5–0-s első meccs után nagyon visszafogottan futballoztak a „vörös ördögök”, de ennyi is elég volt.

2020.05.11 21:36:11

Európa-liga SOMOGYI ZSOLT

Hat Gera-gól az El-idényben – azóta nem lépett pályára magyar futballista európai kupadöntőben.