El: Doll bízik Lanzafaméék tapasztalatában; Koman is érkezik?

Vágólapra másolva!
2018.07.11. 20:06
null
Az utóbbi napokban Varga Roland és Böde Dániel sem volt teljesen egészséges, de vélhetően vállalják a játékot a Maccabi ellen (Fotó: Török Attila)
A Ferencvárost irányító Thomas Doll a szervezett védekezésben és az új érkezők tapasztalatában bízik a Maccabi Tel-Aviv elleni Európa-liga-selejtezős párharc előtt, míg Dibusz Dénes a bizonyítási vágyat emelte ki.

A magyar csapatok közül a Ferencvárosra vár a legnehezebb feladat az Európa-liga selejtezőjében, a zöld-fehéreknek azt a Maccabi Tel-Avivot kellene kiejteniük, amelyik az előző két idényben az El-csoportköréig menetelt, a 2015–2016-os szezonban pedig a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott.

AZ IZRAELIEK NYERNI JÖTTEK

Nem a döntetlenért, vagy a szoros vereségért utazott Budapestre a Maccabi Tel-Aviv, Vladimir Ivics vezetőedző egyértelműen kijelentette: a győzelem a cél.

„Izrael és Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező csapata áll egymással szemben, úgyhogy kiélezett párharcra számítok – mondta a szerdai sajtótájékoztatón az izraeli együttes 41 esztendős szerb szakvezetője. – Az utóbbi két idényben a Maccabi eljutott az Európa-liga csoportköréig, mondhatjuk, hogy a nemzetközi tapasztalatot tekintve előnyben vagyunk, de a kezdő sípszó után ezt a pályán kell érvényre juttatnunk. A felkészülés utáni első tétmeccsen egyébként sem lehet arról beszélni, melyik csapat az esélyesebb. A múltból nem élhetünk meg, nyáron edzőváltás történt, mindössze három hete dolgozom a kerettel. Annyit viszont elárulhatok, hogy a céljaink a mostani idényre sem változtak, ezúttal is szeretnénk bejutni az Európa-liga csoportkörébe. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha minden meccsen a győzelemért lépünk pályára, szóval a Groupama Arénában is nyerni akarunk."

Az izraeliek középpályása, Avi Rikan úgy véli, csapatként kell felülmúlniuk a Ferencvárost.

„Nincs értelme egyénekről beszélni, mert egy-két játékos semlegesítése önmagában nem elég a győzelemhez – mondta a 29 esztendős izraeli középpályás. – Kielemeztük a Ferencváros játékát, tudjuk, hogyan juthatunk a tovább a párharcból, a szakmai stáb alaposan felkészített minket. Ugyanakkor hiba lenne lebecsülni a riválist, mert amit eddig láttunk a Ferencvárosból, az tiszteletet parancsol. A stadion gyönyörű, irigylésre méltó arénában játszhat az együttes. Ezzel szemben a visszavágót sajnos nem a saját stadionunkban rendezik, de ez nem lehet kifogás."

„Papíron az izraeli csapat az esélyesebb, az utóbbi években sokkal sikeresebben kellett volna szerepelnünk a nemzetközi porondon ahhoz, hogy minket tekintsenek favoritnak – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Thomas Doll, a Fradi vezetőedzője. – Ugyanakkor a felkészülésünket nem befolyásolja, hogy melyik csapatot tartják előzetesen erősebbnek, még csak azt sem mondanám, hogy a korábbi évekhez képest kisebb a nyomás rajtunk. Akkor is a csoportkör volt a célunk, ezúttal sincs másként, és ahogy közeledik a kezdő sípszó, úgy válunk egyre izgatottabbá. A rövid nyári szünet után mindig nehéz az újrakezdés, kevesebb, mint egy hónap alatt hét új játékost kellett volna beépíteni, ráadásul többen sérüléssel bajlódtak a felkészülés alatt. Ugyanakkor bízom benne, hogy a két idősebb labdarúgó, Kjartan Finnbogason, valamint Davide Lanzafame érkezésével szerzett rutin és a tapasztalat sokat segít a nemzetközi porondon.”

Ami a csütörtöki mérkőzést illeti, a másfél hónappal ezelőtt megműtött Otigba Kenneth biztosan nem léphet pályára, Amadou Moutari sem bevethető, és a térdsérüléssel bajlódó Sigér Dávidot sem nevezik a meccsre. Bár az utóbbi napokban Varga Roland, valamint Böde Dániel sem volt teljesen egészséges, a két futballista vélhetően vállalja a játékot.

„Felkészültünk az ellenfélből, az utóbbi napok edzésein rengeteget gyakoroltunk azokat a játékhelyzeteket, amelyek döntőek lehetnek a Maccabi ellen – folytatta a német szakvezető. – Az izraeli csapatot a technikás futball jellemzi, képzett játékosok szerepelnek a keretben, az együttes nagyon gyorsan vált védekezésből támadásba, a labdavesztés után pedig hamar visszazár. Vélhetően hullámzik majd a meccs képe, de a mai futballban ritka, amikor az egyik csapat kilencven percen keresztül ráerőlteti az akaratát ellenfelére. Olykor biztosan vissza kell majd húzódnunk, máskor feltoljuk a védelmünket, és megpróbáljuk nyomás alá helyezni az ellenfelet. Majd meglátjuk, hogy melyik időszakban mire lesz szükség.”

Thomas Doll: Ahhoz, hogy favoritnak számítsunk, több siker kellett volna az elmúlt években

Ha a csapat továbbjut, a következő körben talán már a legutóbb a török Adanasportban szereplő, jelenleg szabadon igazolható Koman Vladimirral is számolhat a szakmai stáb – információnk szerint tárgyaltak a labdarúgóval –, ám csütörtökön nem a középpályásra, hanem a Dibusz Dénesre hárulhat kulcsszerep.

„A nemzetközi párharcoknál a továbbjutás egyik kulcsa, hogy hazai pályán ne kapjunk gólt. A támadósorban megvannak azok a labdarúgók, akiktől a gólokat várhatjuk, de legalább ennyire fontos, hogy hátul végig stabilak maradjunk, kilencven percen keresztül koncentráljunk, és ne kövessünk el olyan egyéni hibákat, amelyek az utóbbi idényekben a kiesésünket okozták. Szerencsére remek kapus áll a gólvonalunk előtt, ezért bízom benne, hogy a Maccabi neve mellett egy nagy nulla virít majd az eredményjelzőn a lefújás után.”

Ezzel a forgatókönyvvel Dibusz Dénes is kiegyezne, aki úgy véli, az utóbbi évek keserű kiesései után valamit jóvá tenne a csapat, ha búcsúztatná az esélyesebb Maccabit.

„A lehetséges ellenfelek közül a legnehezebbet kaptuk, első lépésként olyan eredményt kell elérnünk, amely bizakodásra adhat okot a visszavágó előtt – mondta a 27 esztendős kapus. – Néhány hét edzés után nehéz megmondani, pontosan hol tartunk a felkészülésben, de az biztos, hogy az új labdarúgók bizonyítani akarnak, a régi motorosok pedig végre megugrani az akadályt, ami a korábbi években nem sikerült. Ha ez a két érzés jó játékkal, és eredményes futballal párosul, bizakodhatunk. Bár a korábbi években korán búcsúztunk Európától, egyetlen csapattársamon sem látom, hogy emiatt hitehagyottan készülne, épp ellenkezőleg: bizonyítani akarjuk, hogy végre megértünk a nemzetközi porondra.”

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
19.00: Ferencváros
–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik