A BATE ismét borsot tört a Vidi orra alá

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2018.09.20. 18:45
Nem indult jól a csoportkör a Vidi FC számára, a fehérvári csapat az Üllői úton 2–0-ra kikapott a magyarok mumusának számító BATE Boriszovtól. A mérkőzés krónikájához tartozik még, hogy a ráadás pillanataiban a vendégek részéről kiállították Alekszandr Filipovicsot. A csoport másik meccsén a Chelsea egy korai Willian-góllal nyert a PAOK otthonában.
A fehérváriakat ismét megtréfálta a BATE Boriszov (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A fehérváriakat ismét megtréfálta a BATE Boriszov (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK


EURÓPA-LIGA

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
L-CSOPORT
Vidi FC (magyar)–BATE Boriszov (fehérorosz) 0–2
Budapest, Üllői út, 14 726 néző. Vezette: Kristoffersen (dán)
Vidi FC: Tujvel – Fiola (Hodzic, 64.), Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, A. Hadzic, Nikolov (Berecz, 78.) – Kovács I., M. Scsepovics, Milanov (Hangya, 76.). Vezetőedző: Marko Nikolics
BATE: Scserbickij – Poljakov, Milunovics, Filipenko, Filipovics – Ivanics (Gorgyejcsuk, 67.), D. Baga, Jablonszkij, Dragun, Sztaszevics (Vologyko, 88.) – Touminen (Szkavis, 65.). Vezetőedző: Alekszej Baga
Gólszerző: Tuominen (27.), Filipenko (85.)
Kiállítva: Filipovics (94.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

Öt év, kilenc hónap és tizenhárom nap. Pontosan ennyi idő telt el azóta, hogy a Vidi legutóbb csoportmérkőzést játszott a nemzetközi porondon. Akkor (is) az Európa-ligában szerepelt, igaz, nem az L, hanem a G jelű négyesben.

Utolsó fellépése Lisszabonban volt – 2012. december 7-én 2–1-es vereséget szenvedett a Sporting otthonában. A 81. percben még 1–1-re álló csapat tagjai közül néhányan anekdotázhattak arról a mérkőzésről 2018. szeptember 20-án, útban az „ünnepi alkalomra” való tekintettel piros-kékbe boruló ferencvárosi stadion felé. Portugáliában ugyanis Tomás Tujvel védte a fehérváriak kapuját, Vinícius és Kovács István a mezőnyben jeleskedett, ők hárman – csakúgy, mint a hat esztendeje is a kerethez tartozó, ám a lisszaboni összecsapást kihagyó Stopira – kezdőként kaptak lehetőséget Marko Nikolicstól.

Hogy Tomás Tujvel pályára léphessen, ahhoz kellett Kovácsik Ádám szombati sérülése is – a Felcsúton agyrázkódást szenvedő kapus nézőként felbukkant az Üllői úton, a szája felett jókora sebtapasz jelezte, hogy az ellenféllel való ütközés nyomait a mai napig magán viseli. Huszti Szabolcs pedig az AEK elleni kiállításának következményeit: a középpályás ezzel a meccsel töltötte le eltiltását. Helyette (vagy a visszavonulását bejelentő Danko Lazovics helyett…) a szeptember 3-án szerződtetett Georgi Milanov jutott szóhoz, s egyhamar világossá vált, hogy a bolgár légiós elsősorban támadófeladatot kapott a szakmai stábtól.

Először mégsem ő, hanem Kovács István veszélyeztette a BATE kapuját, ám a középpályás 5. percben eleresztett lövését követően a labda a kapufa mellett süvített el. A csütörtök kora esti pesti dugónak is betudható, hogy már ment a meccs, amikor újabb és újabb szurkolók foglalták el helyüket a lelátón. A pályán, mondhatni, egyirányú volt a forgalom: ha nem is szögezte kapujához ellenfelét a Vidi, jóval többet támadott.

A fehéroroszok a játék-, illetve a nézőtéren is a biztonságra helyezték a hangsúlyt – a VIP-páholy szélén „külön őrző” vigyázott küldöttségük három legfontosabb tagjára. A 27. percben nem ártott volna figyelni Jasse Tuominenre is. A finn csatár az északiak nyugalmával használta ki a fehérvári védők bizonytalanságát, és jóformán a semmiből vezetéshez juttatta a vendégeket – a Vidi úgy került hátrányba, hogy szemernyivel nem volt rosszabb az ellenfelénél. Jellemző, hogy a szünet előtt három esélye is nyílt az egyenlítésre, de két Kovács István-lövés között egy Stopira-fejes is célt tévesztett. Habár a második Kovács-kísérletnél a 22 éves Gyenyisz Scserbickij eddigi pályafutása talán legnagyobb bravúrjával rukkolt elő.

Az egyenlő erők harca a térfélcsere után is folytatódni látszott. Előnye tudatában a BATE kivárásra játszott, és bár a házigazda szorongatott, helyzetig nem jutott. Foghatnánk ezt Huszti Szabolcs vagy Danko Lazovics hiányára, de ne tegyük, hiszen az első félidőben kiderült: a Vidi nélkülük is ki tud alakítani gólszerzési lehetőséget.

A 64. percnél tovább nem várt Marko Nikolics, és Armin Hodzic beállításával átállította csapatát kétcsatáros játékra. Ebben az időszakban azért arra is fény derült, hogy a fehérorosz együttest nem véletlenül jegyzik magasabban, mint a magyart, a szünet után alaposan feljavuló BATE többször is egyről a kettőre juthatott volna, miközben igazán veszélyes helyzet továbbra sem alakult ki a vendégek kapuja előtt. Becsülettel tette a dolgát a Vidi, ám pontatlanul és kissé bátortalanul futballozott (főleg az AEK elleni párharchoz képest), úgy tűnt, senki sem mer kockáztatni.

A fehéroroszok sem vállaltak fel különösebb rizikót, de ők hozták, amit tudnak: az egyszerű, de a maga módján nagyszerű focit. A 85. percben Jegor Filipenko fejesével pontot is tettek a mérkőzés végére – fájó leírni: megérdemelten nyertek. A piros-kékeknek október 4-én, a Chelsea otthonában következik a folytatás. Az sem lesz könnyebb, sőt.

De legalább már csak 14 napot kell várni az újabb csoportmeccsre – nem 2113-at.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN

PAOK (görög)–Chelsea (angol) 0–1 (Willian 7.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik