El: varázslatos Akinfejev; balszerencsés CSZKA; mit sem érő első pont – lapszemle

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2019.11.08. 08:32
null
Míg a két csapat első mérkőzése után szidták, most éltetik Igor Akinfejevet az orosz sajtóban (Fotó: Szabó Miklós)
Az orosz sajtó egy része örül, hogy a CSZKA végre pontot szerzett az Európa-liga 2019–2020-as kiírásában, a többség azonban megjegyzi, a budapesti döntetlen sem ér sokat a moszkvai csapatnak, amelynek „csak matematikai és hihetetlen körülmények között" lehet esélye az egyenes kieséses szakaszba jutni. Míg a moszkvai meccs után többen szidták, ezúttal mindenhol elismerően beszélnek a rutinos kapus, Igor Akinfejev teljesítményéről (több helyen a ferencvárosi Dibusz Dénes védéseit is megemlítik), miközben bűnbaknak leginkább a hosszú hetek óta gólképtelen, a Groupama Arénában is több helyzetet elpuskázó Fjodor Csalovot kiáltják ki.

 

A sport24.ru (Szport) beszámolójában kiemeli, bár szörnyű helyzetből, pont nélkül és 1–8-as gólkülönbséggel várhatta a Ferencváros elleni mérkőzést, a CSZKA teljes első keretével utazott Budapestre és nem engedte el az Európa-ligát, a találkozón azonban nem tudott dominálni.

„Egyórányi játék után az FTC-nek minden esélye megvolt arra, hogy üres kézzel küldje vissza Moszkvába a CSZKA-t. Háromszor is a védőknek kellett blokkolni, majd jött Igor Akinfejev pontmentő, szenzációs védése. Igor még egyszer, Zubkov szabadrúgásánál, megmentette a rendkívül kellemetlen csapástól a csapatát. A végjátékban Tokmac Nguen lőtt éles szögből kapufát, de ezt leszámítva Akinfejev mindent kontroll alatt tartott.” A sportportál hozzáteszi, az egy pont nem segíti ki a moszkvaiakat. „A hadi csapat ezzel ugyanúgy a csoport utolsó helyén áll, a továbbjutásra pedig csak matematikai esélye maradt. Itt az idő a bajnokságra koncentrálni inkább” – olvasható a végkövetkeztetés.

Pozitív eredményt ért el a CSZKA az Európa-liga 4. fordulójában, 0–0-s mérkőzést játszva a budapesti Ferencvárossal” – kezdi tudósítását a Kommerszant. A lap kiemeli mindkét kapus teljesítményét, emellett megjegyzi, hogy a meccsen több olyan periódus is akadt, amikor a párharcok és a kemény ütközések domináltak a futball szépsége és a helyzetek helyett.

A második félidő elején a CSZKA-nak akadt egy gyilkos pillanata Fjodor Csalovnak és Jaka Bijolnak köszönhetően, de elhibázták. Bár nem született gól, a második félidő nyitott játékot hozott. (…) A CSZKA az első pontját szerezte az El-ben, de ez kevés ahhoz, hogy joga legyen az egyenes kieséses szakaszra. A hadsereg csapata formálisan még megelőzheti a Ludogorecet és a Ferencvárost, de ehhez hihetetlen körülmények kellenekfogalmaz a lap, amely a csereként beálló Kirill Nababkin hat perc alatt begyűjtött két sárga lapján is bosszankodik egy sort.

Végre megvan az első pont! A »hadsereg« Budapesten, a Ferencváros otthonában szerezte meg. Viktar Hancsarenkának viszont minden bizonnyal nem tetszik a végeredmény kezdi beszámolóját az egyik legnagyobb orosz lap, a Komszomolszkaja Pravda. – A rajongók, akik elutaztak a mérkőzésre, valamint azok, akik a tévében vagy az interneten követték, azt remélték a gyenge első félidő után, hogy Hancsarenka megtalálja a megfelelő szavakat, és a második félidőben egy új CSZKA lép be a pályára. Azonban csalódniuk kellett. A moszkvaiak aktívabbak voltak ugyan, de gólt szerezni nem tudtak. Sőt, hiába próbált cserékkel frissíteni Hancsarenka a CSZKA játékán, végül Igor Akinfejev varázsa kellett, hogy megmentse a csapatot. Ezt leszámítva ezen az estén a szerencse nem volt a Hancsarenka-csapat oldalán. Hiába a pont, ez az eredmény pont annyit ér, mint egy vereség”teszi hozzá a újság.

Budapesten jól játszott, de Csalov extravagáns megoldása megfosztotta a CSZKA-t a győzelemtől emeli ki tudósítása ajánlójában a Szovjetszkij Szport, amely a mérkőzés előtti szurkolói összecsapásoknak is szentel egy nem feltétlen objektív bekezdést. – A mérkőzés előtti hangulatotbeárnyékoltaa helyi drukkerek viselkedése, rátámadtaka hadsereg csapatának szurkolóira. A vendégszurkolók segítségére gyalogos és lovas rendőrök érkeztek, ők kísérték a metrótól az arénáig az ezt követően, a mérkőzés 90 perce alatt a stadion többi részét túlkiabáló moszkvaiakat.” A találkozót ők is viszonylag kiegyenlítettnek írják le, majd az utolsó bekezdésben Csalovra is rátérnek: „A büntetőterület közepéről nem tudta eltalálni rendesen a labdát, így már kilenc mérkőzés óta gólképtelen.” Bár az továbbra is jó kérdés, hogy mi volt ebben az extravagáns…

A Ferencváros–CSZKA mérkőzéssel a Krasznodar–Trabzonsport (3–1) összecsapásnál jóval szűkszavúbban foglalkozó Szport-Ekszpressz még kevésbé ítéli meg pozitívan a Budapesten történteket. Kiemeli, hogy bár az első keret utazott el Moszkvából, a kezdőcsapatban nyolc 17 és 22 év közti labdarúgó kapott helyet az oroszoknál. „Mindannyian azt szeretnénk, ha az egyik vezető klubunk a nemzetközi kupában mindenféle probléma nélkül elbánna a magyarokkal. Ám lehet, hogy kellő türelemmel ezekből a mai, fiatal férfiakból olyan csapat formálódik, amely a korábbiaknál is erősebb lesz. És akkor a mostani eredmények is érthetőbbek lesznek írja a lap szerzője.

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
H-CSOPORT
Ferencváros–CSZKA Moszkva (orosz) 0
–0
Budapest,
Groupama Aréna, 18 153 néző. Vezette: Sztavrev (északmacedón)
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Botka, Blazic, Civic – Ihnatenko, Haratin, Skvarka (Varga R., 84.) – Zubkov, Nguen (Frimpong, 90.) – Boli (Isael, 81.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
CSZKA Moszkva: Akinfejev – Karpov, Gyivejev, Magnússon (Nababkin, 81.) – M. Fernandes, Vlasic, Ahmetov (Bistrovic, 58.), Obljakov, Bijol (Kucsajev, 63.) – Csalov, Sigurdsson. Vezetőedző: Viktar Hancsarenka
Kiállítva: Nababkin (92.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Espanyol 4 3 1 10–1 +9 10
2. Ludogorec 4 2 2 8–8 0 6
3. FERENCVÁROS 4 1 2 1 2–4 –2 5
4. CSZKA Moszkva 4 1 3 1–8 –7 1

A TOVÁBBI MENETREND
5. forduló: november 28.
18.55:
Ferencváros–Espanyol (spanyol)
18.55: CSZKA Moszkva (orosz)–Ludogorec (bolgár)
6. forduló: december 12.
21.00:
Ludogorec (bolgár)–Ferencváros
21.00: Espanyol (spanyol)–CSZKA Moszkva (orosz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik