El: Sok jóra nem számíthat a Fehérvár – Bölöni László

V. GY.V. GY.
Vágólapra másolva!
2020.10.01. 08:15
null
Bölöni László, a Standard Liege egykori szakvezetője (Fotó: Szabó Miklós)
A Mol Fehérvár FC csütörtök este a Standard Liege vendégeként lép pályára az Európa-liga playoffkörében, a tét a főtáblára jutás. A találkozó előtt a belga csapat korábbi trénerét, Bölöni Lászlót kérdeztük az esélyekről.

– Csaknem tizenegy esztendeje már, hogy két évig irányította a belga Standard Liege edzéseit. Azóta sok minden történt a világ futballjában, de vajon változott-e a liege-i együttes?
– Edzői pályafutásom egyik legsikeresebb korszakaként emlékezem a Liege-ben töltött évekre – mondta megkeresésünkre a marosvásárhelyi születésű, 67 esztendős Bölöni László, aki belga bajnoki címet (2009) és két belga Szuperkupa-győzelmet (2008, 2009) ünnepelt a Standard vezetőedzőjeként. – Akkoriban a csapat pariban volt a legjobb belga együttesekkel, az Anderlechttel, valamint az FC Bruges-zsel is, ma már azonban csak a nagyok után következik.

– Mi lehet ennek az oka?
– Úgy tudom, fogyogat a tulajdonos pénze, és hogy ne legyen nagyobb baj, maga mellé vett egy pénzestársat, aki hamarosan átveheti az irányítást. Ez a bizonytalanság érezhető a csapat játékán. Az együttes hét forduló után csupán a negyedik helyen áll a bajnokságban, de senki ne gondolja, hogy könnyű ellenfélnek számít. A Standard ugyanis a belga labdarúgásra jellemző erényekkel büszkélkedhet: erőszakos, gyors, technikás, a párharcokat kedvelő – és általában azokat meg is nyerő – játékosok alkotják a keretet. Így aztán sok jóra nem számíthatnak a fehérváriak.

– Milyen mérkőzést vár az El-csoportkörbe jutásért?
– Egészen biztos, hogy a hazai pályán futballozó belgák irányítják a játékot. Ám ahogy azt már a korábbi nyilatkozataimban is hangoztattam: a labdabirtoklási fölény annyit ér, mint amikor a bálban egy fiú egész este udvarol egy lánynak, aztán hajnalban mégis a haverja kíséri haza.

– Ezek szerint nem esélytelen a Mol Fehérvár?
– A hasonlattal csupán azt szeretném jelezni, hogy a futballban, főleg egy meccsen, minden megtörténhet. Még az is, hogy bár a hazai pálya miatt a Standard az esélyesebb, van egy kis remény.

– Van-e még olyan játékos a mostani keretben, akivel annak idején együtt dolgozott?
– Már csupán egy, mégpedig a marokkói válogatott középpályás Mehdi Carcela. Ám nem tudom miért, az utóbbi időben kevesebb lehetőséget kapott. Pedig remek, megbízható labdarúgó, ott a helye a pályán.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, PLAYOFFKÖR (4. FORDULÓ)

NEM BAJNOKI ÁG
20.00: Standard Liege (belga)–MOL FEHÉRVÁR FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik