El: öt földrész és 23 ország játékosai a Leverkusen–Fradin!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.02.24. 15:06
null
Idén ismét Magyarországra látogat a Leverkusen (Fotó: NS-archív)
Igazi futball-világtalálkozót rendeznek majd a labdarúgó Európa-liga-nyolcaddöntőben a Bayer Leverkusen–Ferencváros párharcban. A két csapatban öt földrész és 23 ország játékosai lesznek érdekeltek a márciusi mérkőzéseken.

A Ferencváros labdarúgócsapatával most már nem először fordul elő a nemzetközi porondon, hogy ugyanazt az ellenfelet két egymást követő idényben is kisorsolják mellé. Az FTC-re ugyanis a Bayer Leverkusen vár az Európa-liga nyolcaddöntőjében, amellyel a sorozat 2021–2022-es kiírásának csoportkörében is megmérkőzhetett –akkor idegenben, még Peter Stöger vezetőedzővel a kispadon 2–1-es vereséget szenvedett, itthon viszont a továbbjutás szempontjából már tét nélküli meccsen 1–0-ra győzött. A Leverkusen azt a csoportot meg is nyerte a Betis, a Celtic és a Fradi előtt, majd a nyolcaddöntőben, az Atalantával szemben két vereséggel, 4–2-es összesítésben búcsúzott.

A Ferencváros a mostani El-nyolcaddöntőben a Leverkusen ellen lemérheti, mennyit fejlődött az előző idényben vívott párharc óta. Ahogy az FTC-nél, úgy a német csapatnál is több változás volt a keretben a 2021-es meccsekhez képest. A Leverkusentől távozott például a 2020–2021-es évad házi gólkirálya, a múlt nyáron Frankfurtba igazoló argentin Lucas Alario, ám a Fradi ellen a németországi találkozón gólt szerző két játékos, az argentin Exequiel Palacios és a 70 millió eurójával a Bayer legértékesebb futballistájának számító Florian Wirtz jelenleg is tagja a keretnek, mindketten játszottak is csütörtökön a Monaco ellen a rájátszásos körben, utóbbi gólt is szerzett. A Fradiból Németországban Ryan Mmaee talált be a Leverkusennek, ő most is ott van a keretben, viszont a visszavágón eredményes Aissa Laidouni azóta ugye már az Union Berlinhez szerződött. A német klub becsült keretértéke a legutóbbi találkozás óta 359.75 millióról 416.35 millióra emelkedett, köszönhetően például a Chelsea-től nyáron kölcsönvett, 25 millió eurós, angol válogatott Callum Hudson-Odoi érkezésének. A Ferencváros becsült értéke (43.75) közel tizede a Bayerének.

2021, FERENCVÁROS–LEVERKUSEN 1–0

A Leverkusen ebben az idényben ősszel a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt, öt ponttal zárt a B-csoportban, a Porto és az FC Bruges mögött a 3. helyen. Nem akárkit, az Atlético Madridot tudta megelőzni, miután hazai pályán 2–0-ra győzött a spanyol csapat ellen, idegenben pedig 2–2-re végzett vele. Így került át az Európa-ligába, melynek rájátszásos körében az éppen a Fradi csoportjából 2. helyen továbbjutó Monacót verte ki, 5–5-ös összesítés mellett, 11-esekkel 3–2-re (érdekesség, hogy a Monaco és a Leverkusen is idegenben tudott győzni abban a párharcban).

Az UEFA-kupa-győztes (1987–1988), egyszeres Német Kupa-győztes (1992–1993), korábbi BL-döntős (2002) Leverkusen a Bundesliga jelenlegi idényében nem remekel, 21 fordulót követően 27 ponttal csak a 10. helyen áll. A csapatot október óta a játékosként legendásnak számító, BL-győztes, Európa- és világbajnok spanyol Xabi Alonso irányítja, aki 18 tétmérkőzésen nyolcszor győzött eddig a gyógyszergyáriakkal, hét vereség mellett. Továbbra is a keret tagja, de ebben az idényben 20 találkozón még csak négy gólnál jár a 2021-es Eb cseh gólkirálya, az ősszel sérüléssel is bajlódó Patrik Schick. A házi góllövőlistát az 50 millió euróra taksált francia válogatott szélső, a 29 tétmeccsen 10 gólt szerző Moussa Diaby vezeti a védő létére a bajnokságban már ötször eredményes holland Jeremie Frimpong előtt.

A Leverkusen El-keretében angol, argentin, cseh, Burkina Fasó-i, chilei, ecuadori, elefántcsontparti, finn, francia, holland, iráni és osztrák labdarúgót is találhatunk. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a Fradi El-keretében is van a holland mellett amerikai, bosnyák, brazil, dán, marokkói, nigériai, norvég, ghánai és mali légiós is, akkor megállapíthatjuk: igazi futball-világtalálkozó lesz a Leverkusen és a Fradi csatája. Összesen öt kontinens és 23 ország (Magyarországgal és Németországgal együtt) játékosai lesznek érdekeltek a párharcban – egy spanyol (Xabi Alonso) és egy orosz vezetőedző (Sztanyiszlav Csercseszov) irányítása mellett.

A Leverkusen magyar csapattal a Fradin kívül egyszer találkozott az európai porondon:a Kispest-Honvédot 1994 őszén kettős győzelemmel, 7–0-s összesítéssel búcsúztatta. Magyar együttes némettel legutóbb az őszi szezonban találkozott, amikor a Mol Fehérvár a Köln vendégeként 2–1-re győzött, itthon viszont 3–0-ra kikapott az Európa-konferencialiga selejtezőjében.

A Leverkusen otthona a 30 ezer néző befogadására alkalmas, 1956-ban épített, 2009-ben felújított BayArena.A Ferencváros a Leverkusen elleni hazai meccsét március 16-án a Puskás Arénában rendezi.

Wirtz a kulcs – melyik taktikát választja Xabi Alonso a Fradi ellen?
Bár a korábbi klasszis spanyol középpályás vezetőedzőként már 18 meccse irányítja a Leverkusent, csak a vébé utáni folytatásnál tehette be először a csapatba a 19 éves Florian Wirtzet, a klub legértékesebb játékosát. A német támadó középpályással a kezdőben teljesen más játékot játszik a Leverkusen, ez pedig a Fradi ellen is kulcsfontosságú lehet. Korábban támadásban 3 védővel, két magasra feltolt szárnyvédővel játszottak Xabi Alonsóék, így próbálták meg a széleken megbontani az ellenfeleket, de amióta Wirtz visszatért, s főleg hamis kilencest játszik, azóta sokkal inkább a középpályáé a kontroll – persze a háromvédős építkezés így is megmaradt. Wirtz sokoldalú támadófegyver, jó a visszalépésekben, a területek megnyitásában, befutásában, s a helyzetek befejezésében is, így nem lesz könnyű dolga az FTC-nek, ha ki akarja kapcsolni.
CS. M.

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA,
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSAI
Bayer Leverkusen (német)–FERENCVÁROS (magyar)
Union Berlin (német)–Union Saint-Gilloise (belga)
Sevilla (spanyol)–Fenerbahce (török)
Juventus (olasz)–SC Freiburg (német)
Sporting CP (portugál)–Arsenal (angol)
Manchester United (angol)–Real Betis (spanyol)
AS Roma (olasz)–Real Sociedad (spanyol)
Sahtar Doneck (ukrán)–Feyenoord (holland)

Az első mérkőzéseket március 9-én, a visszavágókat március 16-án rendezik.

A TOVÁBBI PROGRAM KULCSDÁTUMAI
Sorsolás Játéknapok
Nyolcaddöntő Február 24. Március 9. és 16.
Negyeddöntő Március 17. Április 13. és 20.
Elődöntő Március 17. Május 11. és 18.
DöntőMájus 31., Budapest, Puskás Aréna
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik