El: Minél magasabbra vágyunk, annál messzebb juthatunk – Vinícius

Vágólapra másolva!
2018.11.28. 14:11
null
Vinícius bizakodó a BATE elleni mérkőzés előtt (Fotó: Szabó Miklós)
A Sao Paulóban született védő, Vinícius nem rajong a fehérorosz télért, de nem az időjárással foglalkozik, hanem azzal, hogy újabb sikerrel bővüljön a históriás könyv.

 

– A székesfehérvári futballklub történetében egyetlen játékos van, aki gólt szerzett a BATE Boriszov ellen. Tudja, ki az?
– Valami rémlik – felelte mosolyogva a Mol Vidi hétszeres válogatott védője, Vinícius. – Három éve, hogy a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körében a fehéroroszokat fogadtuk. Az idő múlását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy azt a meccset még a régi Sóstói Stadionban játszottuk. Egy nekünk roppant balszerencsés góllal vezetéshez jutottak a vendégek, de egy perccel a vége előtt Gyurcsó Ádám szöglete után a kapuba fejeltem a labdát.

SPANYOL BÍRÓ
Az UEFA spanyol bíróra bízta a csütörtök esti mérkőzés levezetését. A 42 esztendős
Carlos del Cerro a BL csoportkörében nemrég, a szeptember 19-én rendezett Ajax–AEK Athén találkozón mutatkozott be, hogy aztán ő dirigáljon az október 23-án lejátszott Sahtar Doneck–Manchester City mérkőzésen is. Az Európa-ligában négy, a Nemzetek Ligájában egy meccsen működött közre, de odahaza nem unatkozik: 143 La Liga-összecsapásnál jár, a 2016-os Spanyol Kupa- és az idei Spanyol Szuperkupa-döntő is az ő sípszavára kezdődött el.

– Megnéztem a mérkőzés összefoglalóját, többszöri ismétlést követően sem lehetett eldönteni, hogy a fejéről vagy a válláról pattant-e a labda a kapuba.
– Úgy emlékszem, a fejemet és a vállamat egyaránt érintette. A lényeg az, hogy bement, így maradt esélyünk arra, hogy a visszavágón kiharcoljuk a továbbjutást. Közel is álltunk hozzá, de a sikert jelentő gólt képtelenek voltunk bepréselni. A helyzetünket nehezítette, hogy Kees Luijckxot a hatvanadik perc környékén kiállította a bíró. Hogy szerintem kissé szigorúan, már nem számít. Emberhátrányban is megtettünk mindent, hogy megnyerjük a meccset, ám a vége sajnos az lett, hogy a hajrában mi kaptunk gólt.

– Ha valakinek, önnek ismerősen csenghet a boriszovi gólszerző neve.
– Látja, az már nem ugrik be.

– Nemanja Nikolics...
– Valóban! Igaz, ő egy másik Nikolics volt. A „miénk” azon a nyáron igazolt Lengyelországba. Ha akkor még velünk van, talán mi megyünk tovább. Ezt persze már sohasem tudjuk meg.

– Az viszont tény, hogy a Vidi eddig háromszor találkozott a BATE-val, de még egyszer sem győzte le.
– Itt az ideje, hogy megszakadjon a sorozat, ugye?! Mindhárom mérkőzésen pályára léptem, és sok sikerélménnyel csakugyan nem gazdagodtam. Jó lenne ezen változtatni, és ha azt nézem, hogy a csütörtöki győzelmünk továbbjutást érne, azt mondom, ennél jobb alkalmat keresve sem találhatnánk.

– A kötelező optimizmus beszél önből, vagy tényleg ennyire bizakodó?
– Ha nem bíznék a csapatomban, jelezném Marko Nikolicsnak, hogy ne számoljon velem. Vezetőedzőnknek természetesen nem kell ettől tartania: hiszek abban, hogy megszerezzük a három pontot.

– Eggyel nem érné be?
– Döntetlen esetén megmaradna a hárompontos különbség köztünk és a fehéroroszok között, tehát nem lehetnénk elégedetlenek, de az lenne a legjobb, ha az utolsó forduló előtt nem kellene számolgatnunk. Arról nem is szólva, hogy ha a kezdés előtt azon gondolkodnánk, hogy jó nekünk az iksz is, annak rossz vége lenne. Úgy kell kimennünk a pályára, hogy nyerni akarunk. Minél magasabbra vágyunk, annál messzebb juthatunk.

A védő szerint pályafutásuk legfontosabb összecsapása következik (Fotó: Szabó Miklós)
A védő szerint pályafutásuk legfontosabb összecsapása következik (Fotó: Szabó Miklós)

– Ez mind szépen és jól hangzik, csakhogy szep­tember huszadikán rendeztek egy meccset a Groupama Arénában...
– Aznap bebizonyosodott, hogy a BATE remek csapat. Nekünk nem volt kétségünk efelől, a kívülállók közül azonban többen is úgy ítélhették meg, hogy a vetélytársaink közül a leggyengébb. Nos, kiderült, hogy milyen szintet képvisel, könyörtelenül kihasználta a hibáinkat. Bántott a vereség, sőt a mai napig bánt. Két hónap elteltével mégis azt mondom, jót tett nekünk. Noha némelyek akkor leírtak bennünket, megmutattuk, hogy többre vagyunk képesek. A következő játéknapon, Londonban ugyan megint pont nélkül maradtunk, de a Chelsea elleni teljesítményünkre már lehetett alapozni. A PAOK elleni két összecsapáson pedig bizonyítottuk, megütjük az Európa-liga csoportkörében elvárt szintet.

ELLENFÉLNÉZŐ: Már bajnokként fogadja csütörtökön a Mol Vidit Boriszovban a BATE
Egy forduló van hátra a fehérorosz élvonalbeli bajnokságból, és a BATE aranyérmesként várja a záró kört. A boriszovi együttes már a 27. fordulóban, november elején véget vetett a versenyfutásnak, sorozatban tizenharmadszor, összességében pedig tizenötödször bizonyult Fehéroroszország legjobb csapatának.
Ám amilyen acélos hazája bajnokságában, annyira sebezhető az európai kupaporondon, mást ne említsünk, 2017 októbere óta nem tud meccset nyerni pályaválasztóként. Tavaly ősszel 1–0-ra megverte a német 1. FC Kölnt az Európa-ligában, azóta nyeretlen hazai nemzetközi kupameccsen – a Köln legyőzését három döntetlen, majd pedig három vereség követte. Remélhetőleg nem csütörtökön szakad meg e rossz sorozata. K. J.

– Hogyan látja a védelem tengelyéből, minek köszönhetően?
– A fegyelmezettségnek, a szervezettségnek, a mesterien kidolgozott taktikának és a megfelelő hozzáállásnak. A görögök elleni két meccs arról tanúskodott, hogy ha képesek vagyunk az első perctől az utolsóig kizárólag a saját feladatunkra összpontosítani, emlékezetes sikereket arathatunk. Szalonikiben amúgy minden tökéletesen alakult. Az előzetesen megálmodott forgatókönyv megvalósult a pályán, jól védekeztünk, a kevés gólszerzési lehetőségünkből kettőt kihasználtunk, azzal, hogy közvetlenül a szünet előtt másodszor is a görögök kapujába találtunk, tulajdonképpen lezártuk a mérkőzést. Minden győzelemre büszkék vagyunk, de arra különösen.

– A boriszovi siker felülmúlná a görögországit?
– Mindenképp!

– Egyetért azokkal, akik úgy vélik, noha a csoportban mindhárom vetélytársa erősebb, tudásban a BATE-hoz áll a legközelebb a Vidi?
– Igennel kellene felelnem erre a kérdésre, az eddigi eredmények azonban másról árulkodnak. A sorsolás után én is úgy kalkuláltam, a fehéroroszok ellen van a legnagyobb esélyünk a győzelemre, mégis simán kikaptunk tőlük, ráadásul hazai pályán. A boriszoviaknál is erősebbnek tartott görögöket ugyanakkor kétszer is legyőztük, mi több, a két mérkőzésen gólt sem kaptunk. Ezek után nehéz megállapítani, mi a reális erőviszony a csoportban. Maradjunk annyiban, hogy a Chelsea kiemelkedik a négyesből, miközben a másik három gárda meccsein bármi megtörténhet. Ennek megfelelően az is, hogy most mi nyerünk a BATE otthonában.

– Aki Sao Paulóban született, hogyan viszonyul a fehérorosz télhez?
– Nem rajong érte. De ez van, ha fagyos időben kell futballozni, abban futballozom. Nem kesergek, hogy milyen hideg lesz, a mérkőzésre akarok figyelni, nem a körülményekre. Irtózatosan kemény csata elé nézünk, a legjobb tudásunkra van szükség ahhoz, hogy megálljuk a helyünket. Úgy készülünk az előttünk álló feladatra, mint pályafutásunk legfontosabb meccsére. Többek között az is hajt bennünket, hogy ha a győzelemmel kiharcoljuk a továbbjutást, februárban, az egyenes kieséses szakaszban már a Mol Aréna Sóstóban játszhatnánk. Mesés lenne a telt házas fehérvári stadionban egy neves csapat ellen ki-ki meccset vívni.

– Kérdés, hogy ön még akkor is a Vidi szerelését viselné-e.
– Jelen pillanatban ez nem kérdés.

– A minap jelent meg a hír, mely szerint három élvonalbeli olasz együttes, a Genoa, a SPAL és a Frosinone is felfigyelt önre.
– Erről én is hallottam, de többről nem. Azzal, hogy az Európa-liga főtábláján szerepelünk, jobban szem előtt vagyunk, ám én még egy olasz vezetőt sem láttam kopogtatni az ajtónkon. Nem élem bele magam abba, hogy távozom, s nem is gondolok rá. A Vidire figyelek, semmi másra. A Videoton harminchárom éve eljutott az UEFA-kupa-döntőig, a csapat akkori hősei beírták magukat a klub históriás könyvébe. Ha az Európa-liga legjobb harminckét csapata közé jutnánk, azzal még messze lennénk attól, hogy megismételjük az elődök sikerét. Ám a bajnoki cím elhódítása és a csoportkörbe kerülés után egy újabb fejezetet csak kiérdemelnénk mi is a könyvben.

NOVEMBER 29., CSÜTÖRTÖK

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
L-CSOPORT

18.55: BATE Boriszov (fehérorosz)–Mol Vidi FC (Tv: Sport1)
21.00: Chelsea (angol)–PAOK (görög) (Tv: Digi Sport1)

AZ L-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chelsea 4
4
6–1 +5 12
2. Mol Vidi FC 4
2
2 3–3 0
6
3. PAOK 4
1
3
4–5 –1
3
4. BATE Boriszov 4
1 3
4–8 –4 3

A-CSOPORT
18.55: Zürich (svájci)–AEK Larnaca (ciprusi)
18.55: Bayer Leverkusen (német)–Ludogorec Razgrad (bolgár)
B-CSOPORT

18.55: Salzburg (osztrák)–RB Leipzig (német) (Tv: Digi Sport3)
18.55:
Rosenborg (norvég)–Celtic(skót)
C-CSOPORT

18.55: Zenit (orosz)–FC Köbenhavn (dán)
18.55:
Bordeaux (francia)–Slavia Praha(cseh)
D-CSOPORT

18.55: Anderlecht (belga)–Spartak Trnava (szlovák)
18.55:
Fenerbahce (török)–Dinamo Zagreb(horvát)
E-CSOPORT

18.55: Qarabag (azeri)–Sporting CP (portugál)
18.55:
Vorszkla Poltava (ukrán)–Arsenal (angol) (Tv: Digi Sport2)
F-CSOPORT

18.55: Milan (olasz)–F91 Dudelange (luxemburgi) (Tv: Digi Sport1)
18.55:
Real Betis (spanyol)–Olympiakosz Pireusz (görög)
G-CSOPORT

16.50: Szpartak Moszkva (orosz)–Rapid Wien (osztrák) (Tv: Digi Sport2)
21.00:
Rangers FC (skót)–Villarreal (spanyol) (Tv: Digi Sport2)
H-CSOPORT

21.00: Eintracht Frankfurt (német)–Marseille (francia)
21.00:
Apollon Limasszol (ciprusi)–Lazio (olasz)
I-CSOPORT

21.00: Sarpsborg (norvég)–Besiktas (török)
21.00:
Malmö FF (svéd)–Genk (belga)
J-CSOPORT

18.55: FK Krasznodar (orosz)–Akhisarspor (török)
21.00:
Standard Liege (belga)–Sevilla (spanyol) (Tv: Digi Sport3)
K-CSOPORT

16.50: Asztana (kazah)–Dinamo Kijev (ukrán) (Tv: Digi Sport1)
21.00:
Jablonec (cseh)–Rennes (francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik