El: Lazovics döntésének okairól nem nekem kell beszélni – Marko Nikolics

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.19. 14:14
null
Marko Nikolics és Pátkai Máté a szerdai sajtótájékoztatón (Fotó: Török Attila)
A Mol Vidi csütörtökön kezdi meg szereplését az Európa-liga csoportkörében, a BATE ellen lép pályára a Groupama Arénában. A találkozó előtti sajtótájékoztatón Marko Nikolics vezetőedző és Pátkai Máté beszélt az esélyekről. Természetesen szóba került Danko Lazovics hirtelen visszavonulása is. 

„Élvezni kell, hogy az Európa-liga csoportkörében van a Mol Vidi, élvezni kell a játékot, de azt sem szabad elfelejteni, hogy eredményt akarunk elérni– kezdte a sajtótájékoztatót Marko Nikolics. – Bízom benne, hogy telt ház előtt játszhatunk a BATE ellen, mert teljesen más néhány száz szurkoló előtt pályára lépni – mint történt ez a hétvégén –, ilyenkor nincs szükség pluszmotivációra. A BATE jó és tapasztalt csapat, az elmúlt években folyamatosan Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-csoportkörben szerepelt. Több szerb játékosuk is van, így nem ismeretlenek számomra. Jól sikerült a felkészülésünk, tudjuk, mit kell tennünk ellenük a pályán. Óvatosan kell játszani, a legapróbb részletek lehetnek döntőek, nem szabad teret adni nekik a gólszerzésre. Ha csak az UEFA-koefficienseket nézzük, ők a találkozó esélyesei, de ha csak ezeket az adatokat néztük volna a nyár folyamán, nem jutottunk volna idáig.”

Az Európa-liga csoportkörében a Vidi már nem számíthata profi labdarúgástól a hét elején hirtelen visszavonuló Danko Lazovicsra. A Nemzeti Sport kérdésére ezzel kapcsolatban a vezetőedző a következőket mondta:

„Nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy így döntött, mert egy-két évig még magas szinten tudott volna játszani. Három klubnál dolgoztunk együtt, nemcsak topjátékos, hanem remek személyiség, aki fontos láncszeme volt a csapatnak, a klubnak. A pályán azt lehetett látni, hogy sokszor idegesen viselkedik, de azt nem láthatták, hogy az öltözőben mennyit segített a társaknak, mekkora szerepe volt. Azonban tiszteletben kell tartani a döntését. Ismerem az okokat, de vezetőedzőként nem az én feladatom megosztani a nyilvánossággal. A következő napokban biztos megkapják a választ a megfelelő helyről.”

Szóba került Sztefan Scsepovics keretből valő kikerülése és Varga József távozása is, erről Nikolics elmondta, hogy a távozásukról ő döntött.

„Néha meg kell hozni nehéz döntéseket, de ezek mind a csapat érdekét szolgálják. Nyilván a télen sokakat sokként érhetett, amikor öt-hat játékos távozott, azok a lépések akkor ahhoz vezettek, hogy bajnok lett a csapat. Most az Európa-liga csoportkörben játszunk, a folyamat közepén tartunk, amelynek elején azt fogalmaztuk meg, hogy három éven belül nemzetközi kupa csoportkörében szerepeljünk. Nagyon pozitív, hogy ezt egy év alatt elértük. Hogy útközben a játékosok cserélődnek, ez természetes. Jelenleg nagyon jó az egyensúly a keretben, de ez nem azt jelenti, hogy ez a végleges állapot. A téli átigazolási időszakban még tovább szeretnénk erősíteni a csapatot.”

Miután Kovácsik Ádám a Puskás Akadémia elleni bajnokin agyrázkódást szenvedett, nem léphet pályára a BATE ellen. Nikolics elmondta, a keretben lévő két kapus – Tomás Tujvel és Hársfalvi András– közül bárki mellett is teszi le a voksát, megbízik benne, és egyébként is van előtte tíz másik ember, így nem csak rajta múlik, hogy gólt szerez-e az ellenfél.

A nyár végén érkező játékosokról, Georgi Milanovról és Armin Hodzicról is ejtett néhány szót:

„Minőségi játékosokról beszélünk, de azt nem várhatjuk el tőlük, hogy ilyen rövid idő alatt topformába kerüljenek. Ennek ellenére szerepet fognak kapni a következő meccseken, mert szükségünk van rájuk, és azon leszünk, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsanak.”

A játékosok közül Pátkai Máté beszélt a találkozóról:

„Három éve a BL-selejtezőben nagyon kiegyenlített párharcot vívtunk a BATE-val, de akkor nem voltunk ilyen erősek, mint most. Bízom benne, hogy a csütörtöki meccsen bizonyítjuk is, hogy sokat fejlődtünk. Ahogyan akkor, úgy most is nüanszok dönthetnek, mindenképpen itthon akarjuk tartani a három pontot. Most szerepelek először nemzetközi kupa csoportkörében, meg akarom ragadni a lehetőséget, ahogyan az egész csapat is, hogy kiugró sikert érjünk el, és büszke lehessen ránk az egész magyar labdarúgás. Ehhez mindenkinek hozzá kell adnia a tudását.”

Hozzátette, lehet felszabadultan futballozni, sőt kell is, de azt nem szabad elfelejteni, hogy Európában minden apró hibát megbüntetnek. Még inkább, mint a magyar bajnokságban, pedig sokszor ott sem fér bele a kis hiba sem.

„Van egy célunk, és ha ezt szervezett futballal tudjuk elérni, és a meccs hatvan százalékában védekezni kell, akkor ezt fogjuk tenni. Meg akarjuk teremteni azt a lehetőséget, hogy továbbjussunk a csoportból. Zárt védekezésre van szükség a BATE ellen, nem lesz sok helyzetünk, azokat maximálisan ki kell használnunk.”

EURÓPA-LIGA 2018–2019
CSOPORTKÖR, L-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Szeptember 20.

18:55: PAOK–Chelsea

18:55:
Mol Vidi FC–BATE Boriszov (Tv:Sport1, Spektrum Home)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik