NAGY ZSOLT, VAJDA GYÖRGY (riport), RUSZNÁK GYÖRGY (közvetítés) 2019.07.11 20:25 Frissítve: 2019.07.12 11:28

A DAC nem bírt otthon lengyel riválisával

A labdarúgó Európa-liga-selejtező első körében a DAC hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a lengyel Cracoviával. A dunaszerdahelyieknél Kalmár Zsolt, Vida Máté és Vida Kristopher egyaránt kezdő volt.

 

Kalmár Zsolt (jobbra) jól futballozott (Fotó: Dömötör Csaba)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS

DAC (szlovákiai)–CRACOVIA (lengyel) 1–1 (1–1)
Dunaszerdahely, Mol Aréna, 9860 néző. Vezette: Obrenovic (szlovén)
DAC: Jedlicka – Kostrna, Satka, Kruzliak, Davis (Blackman, 60.) – Vida M. – Cmelík (Ramírez, 77.), Ronan, Kalmár, Vida K. (Taiwo, 70.) – Divkovic. Vezetőedző: Peter Hyballa
CRACOVIA: Peskovic – Rapa, Helik, Datkovic, Pestka (Diego Ferraresso, a szünetben) – Hanca, Gol, Dabrowski (Dimun, 84.), Csecsarics (Wdowiak, 62.) – Van Amersfoort, Lópes. Vezetőedző: Michal Probierz
Gólszerző: Divkovic (44.), ill. Kruzliak (40. – öngól)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!  

„Isten, áldd meg a magyart!”

A Himnusz első sora köszöntötte hatalmas reklámtábláról a Nagymegyer felől Dunaszerdahelyre érkező látogatókat. A felvidéki város ily módon is emlékeztet a történelmi múltra, arra, hogy az országok között meghúzott határ nem írja fölül az anyanyelvet, a hovatartozást. Dunaszerdahely lakosságának 70 százaléka ugyanis magyarnak vallja magát, s hogy nem csak papíron, az a csütörtöki DAC–Cracovia Európa-liga-selejtező előtt, illetve közben is bebizonyosodott, amikor csaknem tízezer torokból szólt a csapat himnuszaként számon tartott Nélküled, no meg az elmaradhatatlan Ria, Ria, Hungária! Ezután a helyiek lengyel zászlóval és Polska, Polska! kiáltással, míg a vendégek magyar zászlóval és Ria, Ria, Hungária! rigmussal köszöntötték a szerdahelyieket, így adva nyomatékot a lengyel-magyar barátságnak. És persze a magyar himnusz sem maradt el.

Ünnepre készültek tehát a csallóközi városban, a futball ünnepére. Egy évvel ezelőtt már – 25 év után – bemutatkozott a DAC a nemzetközi kupában, akkor a második selejtezőkörig jutott. Most sincsenek konkrét célok, csupán annyi, hogy a szlovák bajnokság 2. helyezettje minél messzebb jusson az El-ben.

Peter Hyballa, a DAC német vezetőedzője is tudta, mit kívánnak a szurkolók a csapatától, ám óvatos ember lévén nem kívánt fejjel rohanni a falnak, ez megmutatkozott a szerkezeti felálláson. A csapat gerincét a magyar labdarúgók – Vida Máté, Kalmár Zsolt és Vida Kristopher – alkották. A helyzeteket is ők teremtették az ellenfél kapuja előtt, gólt azonban nem szereztek az első félidőben, mert a lengyelek zártan védekezve, okosan, taktikusan futballoztak. Sőt a félidő hajrájában a játék irányítását is átvették, és Martin Jedlicka két nagy védése mentette meg a góltól a DAC-ot. Ám a 40. percben már ő sem segíthetett. Aztán négy perccel később Marko Divkovic egyenlített, és valósággal „fölrobbant” a stadion.

A második félidőben már a hazai együttes uralta a játékot, agresszívebben futballoztak Kalmár Zsolték, a kapura is jóval több veszélyt jelentettek, mint az első félidőben. A győzelmet azonban nem tudták kicsikarni, maradt az 1–1 – visszavágó a jövő héten, Krakkóban.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT! 

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI

2020.08.10 14:49:32

Európa-liga H. D.

Az olasz csapat a Sahtar Doneck–Basel meccs továbbjutójával találkozik a négy között.

2020.08.10 20:28:13

Európa-liga K. T. I.

Két lesgól, három kapufa. Végül Bruno Fernandes 95. percben bevágott büntetője döntött az El negyeddöntőjében.

2020.08.10 11:28:48

Európa-liga B. Á., I. M.

A selejtező első körében a dunaszerdahelyi DAC izlandi, a szerbiai Topolya moldovai csapattal találkozik.

2020.08.06 20:52:25

Európa-liga K. T. I.

A görög csapat az első 20 percet átaludta, utána viszont már hiába rohamozott a Molineux-ban, kiesett.

2020.08.06 18:38:16

Európa-liga BACSKAI JÁNOS, BORBÉLY LÁSZLÓ

Nem volt veszélyes az ellenfél kapujára a Roma, a Leverkusen odahaza is megverte skót ellenfelét.