A nagy szívvel küzdő DAC idegenben csikarta ki a továbbjutást

DUDUCZ TIBOR (ÖSSZEFOGLALÓ), KONCZ GYÖRGY (FOTÓ), NAGY-PÁL TAMÁS (VIDEÓ), RUSZNÁK GYÖRGY (PERCRŐL PERCRE)DUDUCZ TIBOR (ÖSSZEFOGLALÓ), KONCZ GYÖRGY (FOTÓ), NAGY-PÁL TAMÁS (VIDEÓ), RUSZNÁK GYÖRGY (PERCRŐL PERCRE)
Vágólapra másolva!
2019.07.18. 18:44
Hiába szerzett vezetést hazai pályán a Cracovia már a második percben az Európa-liga selejtezője első fordulójának visszavágóján, a DAC hosszabbításra mentette a párharcot, ott pedig lengyel riválisa fölé kerekedett. Vezetést szerzett, de hiába egyenlített az utolsó pillanatokban a hazai csapat, idegenben szerzett több góllal továbbjutott a Dunaszerdahely. Következik a görög Atromitosz.
Óriási küzdelemben jutott tovább a DAC (Fotó: Koncz György) – GALÉRIA A MÉRKŐZÉSRŐL ITT!
Óriási küzdelemben jutott tovább a DAC (Fotó: Koncz György) – GALÉRIA A MÉRKŐZÉSRŐL ITT!

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. KÖR, VISSZAVÁGÓ

CRACOVIA (lengyel)–DAC (szlovákiai) 2–2 – hosszabbítás után
Krakkó,
Cracovia Stadion, 13 245 néző.Vezette:Cilosz (görög)
CRACOVIA:Peskovic – Rapa, Helik, Jablonsky, Diego Ferraresso – Hanca (Piszczek, 95.), Gol, Dabrowski (Dimun, 72.), Csecsarics (López, 106.) – Van Amersfoort, Lópes (Wdowiak, 84.).Vezetőedző:Michal Probierz
DAC:Jedlicka – Kostrna, Satka, Kruzliak, Davis – Vida M. – Cmelík (Blackman, 24.), Ronan, Kalmár (Taiwo, 106.), Divkovic (Beszkorovajnij, 120.) – Ramírez (Vida K., 98.).Vezetőedző:Peter Hyballa
Gólszerző: Lopes (2.), Piszczek (122.), ill. Ronan (47.), Ramírez (94.)
Továbbjutott: a DAC, 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA LEHET ELOLVASNI!

Dél körül kezdtek gyülekezni a dunaszerdahelyi szurkolók Krakkó főterén fehér egyenpólóban, sörözéssel, a lengyel ételkülönösségek fogyasztásával, énekléssel múlatták az időt. A kocsmákban együtt iszogattak a Cracovia szimpatizánsaival, együtt fogyasztották a lengyel italkülönlegességeket.

Két órával a találkozó előtt hétszáz főre duzzadt a sárga-kék szurkolótábor, s rendőri felügyelettel vonult a Cracovia stadionjába. Óriási volt a készültség, nem hiányoztak a gumilövedékkel felfegyverzett biztonságiak, és volt néhány vízágyú is.

Menet közben DAC-rigmusok harsogtak, felhangzott a Ria, Ria, Hungária, no meg a Polska, Polska! is, az egyik templomból még az apácák is kirohantak mobiltelefonnal a kezükben.

A stadionba érve szembetűnő volt egy szektor a kapu mögött, amely a Fiatal Cracovia nevet kapta. Itt a legkisebbeknek kisebb játszótér volt kialakítva. A vendégszektor már fél órával a meccs előtt megtelt, a hazai drukkerek kihelyezték a lengyel–magyar barátságot hirdető tízméteres zászlót.

A hazai csapatban senki sem viseli az 1-es mezszámot 2005 januárja óta. Akkor a Cracovia képviselőit a Vatikánban fogadta II. János Pál pápa, aki sok évet töltött Krakkóban. A katolikus egyház akkori feje egyes számmal ellátott Cracovia-mezt kapott a lengyel egyesülettől, s ezután a piros-fehér klub képviselői visszavonultatták a számot.

A DAC-nál meglepetésre hiányzott a kezdőcsapatból Vida Kristopher, helyette a hórihorgas új szerzemény, Eric Ramírez volt az előretolt csatár. A szerdahelyiek szurkolótábora Krakkóban is elénekelte a magyar himnuszt, de sajnos nem lehet sokat hallani belőle, mert a 11 ezer Cracovia-szurkoló óriási hangerővel énekelte a klubhimnuszt.

Száz másodperc telt el a meccsből, amikor Rafael Lopes megszerezte a vezetést a hazaiaknak. A vendégek nem találták a ritmust, a Cracovia veszélyesen játszott. Húsz perc játék után Vida Máté eresztett meg 22 méterről nagy lövést, de a kapus védett. Úgy tűnt, magához tér a DAC, volt néhány ígéretes akciója, de helyzetet nem sikerült kialakítania. Az első félidő utolsó percei ismét a Cracoviáé voltak, több kecsegtető gólszerzési alkalmat puskázott el.

Mindenre elszántan futott ki az öltözőből a dunaszerdahelyi csapat a második félidőre, s a 47. percben kiegyenlített Connor Ronan révén, sőt kisvártatva megszülethetett volna a második DAC-gól, ám Kalmár Zsolt átadása után Ramírez ziccerben a kapusba rúgta a labdát. A rendes játékidő hátralévő részében mindkét csapat megszerezhette volna a továbbjutását érő gólt, de maradt az 1–1 – s mivel a párharc első meccse is így zárult, hosszabbítás következett.

Kalmár Zsolték megküzdöttek érte, folytathatják
Kalmár Zsolték megküzdöttek érte, folytathatják

Nos, a ráadásban a szlovák bajnoki ezüstérmes vitte be a sorsdöntő „ütést”, Ramírez a 94. betalált. Ekkor már két gól kellett volna a Cracoviának a továbbjutáshoz, de csak az utolsó pillanatban jött össze az egyenlítése (2–2), így továbbjutott a DAC, és a következő körben a Megyeri Balázst és Ugrai Rolandot is alkalmazó görög Atromitosszal csaphat össze!

Szerintem Megyeri Balázsék félnek tőlünk – Vida Máté

A mérkőzésről a Nemzeti Sportot tudósította: Duducz Tibor (összefoglaló), Koncz György (fotó), Nagy-Pál Tamás (videó), Rusznák György (percről percre)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik