El: a román sajtó zárt kapus büntetésre számít – lapszemle

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2019.08.02. 10:15
null
Bár a párharc véget ért, a pályán kívül várható folytatás (Fotó: MTI/EPA/Bogdan Danescu)
Hiába fulladt botrányba az Universitatea Craiova–Honvéd visszavágó az Európa-liga selejtezőjében, a román sportsajtóban csak néhány percre tudott vezető hírré válni csütörtök este. Péntek reggelre „visszaállt a rend”, és az első helyre a FCSB-vel kapcsolatos hírek kerültek, mivel Gigi Becali, a bukaresti klub hírhedt tulajdonosa az Alaskert elleni hazai vereség után menesztette Bogdan Andone vezetőedzőt.

 

A tudósítások többsége korrektül számol be a botrányos eseményekről, ám a legtöbb esetben nem említik, hogy az Arnold Hunter játékvezetőnek sérülést okozó hanggránát és öngyújtó egyértelműen a hazai táborból repült a pályára.

Az egyetlen romániai sportnapilap, a Gazeta Sporturilor címlapján is csupán egy fél sort érdemelt a Craiova, amely szerint „az Universitatea thriller után jutott túl a Honvédon”. A bukaresti újság aztán több cikkben is foglalkozik a botrányba fulladt mérkőzéssel, a szakmai elemzésben elsősorban a három tizenegyest is hárító Mirko Pigliacelli kapust dicsérve, és az Universitatea csapnivaló helyzetkihasználását bírálva. A lapnak nyilatkozva Marcel Popescu, a Craiova elnöke elmondta, hogy már azonosították az Arnold Hunter játékvezetőt öngyújtóval fejbe dobó szurkolót. A klubvezető szerint a bírók a meccs folytatásával a szurkolók iránti tiszteletet tanúsítottak.

A Digi Sport szakkommentátora, a Bajnokok Ligája 1995-ös döntőjét vezető Ion Craciunescu szerint a játékvezetőknek és az UEFA megfigyelőinek a találkozó félbeszakadásakor fogalmuk sem volt, mit kell tenniük, ezért döntöttek olyan nehezen. Az egykori játékvezető szerint az UEFA akár utólag is dönthet úgy, hogy büntetésként kizárja a Craiovát.

A Gazeta de Sud craiovai napilap „Őrült mérkőzés, szerencsés továbbjutás. Mirko óriási volt!” címmel ír a meccsről, és a tudósításban azt állítja, hogy az első félidőben a Honvéd szurkolói petárdákkal provokálták a hazai nézőket, mielőtt megpróbáltak volna kitörni szektorukból.

Szinte a teljes román sajtó azzal számol, hogy a Craiovát zárt kapus mérkőzéssel sújtja az UEFA az események nyomán, ám a Fanatik portál szerint a következő körben, az AEK Athént még biztosan nézők előtt fogadja a csapat a Ion Oblemenco Stadionban, mert a klub bármilyen fegyelmi döntés ellen fellebbezni fog, így az a jövő héten még nem lesz jogerős.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, VISSZAVÁGÓ
UNIVERSITATEA CRAIOVA (román)–BUDAPEST HONVÉD 0–0 – 11-esekkel: 3–1
Craiova, Ion Oblemenco Stadion. Vezette: Hunter (Eakin, Argyropoulos – északírek)
U. Craiova: Pigliacelli – Martic (Briceag, 13.), Kelic, Acka, Bancu – Mateiu – Barbut, Cicaldau, Ivanov (Qaka, 75.), Vatajelu (Ionita, 63.) – Roman (Fortes, 94.). Vezetőedző: Corneliu Papura
Bp. Honvéd: Lefkovits (Berla, 40.) – Batik, Kamber, Lovric – Ikenne-King, Kesztyűs, Moretti (Uzoma, 73.), Banó-Szabó, Kukoc (Niba, 92.) – Moutari, Kulacs (N’Gog, 78.). Vezetőedző: Giuseppe Sannino
Továbbjutott:
az Universitatea Craiova 11-esekkel

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik