Plzen-Napoli - összesítésben 5-0 a cseheknek

Vágólapra másolva!
2013.02.21. 23:10
null
A Chelsea nagy nehezen jutott tovább (Fotók: Reuters)<br />
A Benfica 2–1-re legyőzte a Bayer Leverkusent, így kettős győzelemmel bejutott az Európa-liga legjobb tizenhat csapata közé. A nyolcaddöntőre készülhet még a Napolit 5–0-s összesítéssel búcsúztató Viktoria Plzen, az Olympiakoszt „lesimázó&quot; Levante, továbbá a Fenerbahce és a Bordeaux is. A ráadásban csikarta ki a továbbjutást jelentő gólt a Chelsea a Sparta Praha ellen. Az Ajax tizenegyesekkel búcsúzott a Steaua ellen.

BENFICA (portugál)–BAYER LEVERKUSEN (német)

A Benfica az idegenbeli egygólos sikerének köszönhetően valamivel nyugodtabban várhatta az összecsapást, ráadásul már 24 mérkőzés óta nem talált legyőzőre. A Bayer rögtön támadólag lépett fel, André Schürrle már a meccs elején elkönyvelhette az első helyzetét, a németek kétszer is eltalálták a kapufát a folytatásban, de a vezetést nem tudták megszerezni. A Benfica érthető módon nem kockáztatott, erre nem is volt rákényszerítve, amíg nem változik az eredmény.

A Leverkusen a második félidő elején egy les miatt érvénytelenített gólt is elért, míg a portugálok egy szépségdíjas találatot jegyezhettek fel. Ola John a bal oldalon több szép csellel csapta be a vendégeket, majd a hosszú felsőbe csavart. Schürrle a 75. percben visszahozta a német reményeket, egy visszafejelt labdát egyből küldött a bal alsóba. Sokáig azonban nem álmodozhattak a továbbjutásról a gyógyszergyáriak, ugyanis Nemanja Matics visszaszerezte a vezetést a Benficának, amely végül kettős győzelemmel ment tovább.

CHELSEA (angol)–SPARTA PRAHA (cseh)

A Chelsea viszonylag kedvező helyzetből várhatta a Sparta Praha elleni visszavágót, hisz az angolok idegenben 1–0-ra győztek. Ezzel szemben a 17. percben már nem is állt továbbjutásra a Bajnokok Ligája legutóbbi győztese. Vaclav Kadlec harcolt meg szépen a labdáért, majd a visszagurított labdáját David Lafata bombázta a léc alá. Ekkor hosszabbításra állt a mérkőzés. És így is maradt egészen sokáig.

A második félidőben már mindenki elkönyvelte a hosszabbítást, amikor is a csereként beálló Eden Hazard a rendes játékidő ráadásában kiharcolta a továbbjutást.

A Plzen simán kiejtette a Napolit
A Plzen simán kiejtette a Napolit

VIKTORIA PLZEN (cseh)–NAPOLI (olasz)

Megdöbbentően fölényes nápolyi sikerük ellenére a plzeniek nem ittak előre a medve bőrére, még úgy sem, hogy Walter Mazzarri, az olasz csapat vezetőedzője jobb híján kísérletezésre használta fel a csütörtöki meccset: Marek Hamsikra betegség miatt nem számíthatott, míg Paolo Cannavarót, Edinson Cavanit és Gökhan Inlert pihentette – utóbbi három menet közben azért beállt, és ízelítőt kapott a cseh télből.

A hazaiak már az első félidőben is aktívabbak voltak a Kassai Viktor és stábja vezette mérkőzésen, a második játékrész elején aztán Jan Kovarík közeli lövésével a vezetést is megszerezték, amivel tökéletesen biztossá tették továbbjutásukat a legjobb 16 közé. A hajrá kezdetén a fiatal Stanislav Tecl is betalált, látványosan súlyossá kerekítve a Napoli összesítésbeli vereségét.


BORDEAUX (francia)–DINAMO KIJEV (ukrán)

A kijevi 1–1 után egyik csapat sem kívánta korán elpackázni esélyét, így meglehetősen óvatos futball zajlott a pályán, s szinte már lepergett gól nélkül az első félidő, amikor Benoit Trémoulinas szögletét követően Cheick Diabaté közelről a vendégek kapujába pofozta a labdát. Az előny birtokában a bordeaux-iak még óvatosabbá váltak, átengedték a területet a kijevieknek, ami majdnem megbosszulta magát – a 67. percben Lukman Haruna fejesénél éppen csak megúszták a gólt. De megúszták, így lesz francia csapat a legjobb 16 között, viszont a csütörtökön pályára lépő mindhárom ukrán csapat kiesett.

OLYMPIAKOSZ PIREUSZ (görög)–LEVANTE (spanyol)

Megyeri Balázs a kispadon kezdett, az idegenbeli 0–3 után szinte lehetetlen feladattal szembesülő pireusziak kapuját Roy Carroll őrizte. Az első meccsen is a kapuba találó Obafemi Martins már a 9. percben gondoskodott arról, hogy a meccs további részében ne feszüljenek az idegek: a nigériai támadó gólt érő fejessel véleményezte, hogy a hazai védők nem vették őt komolyan. Az Olympiakosz kettős vereséggel, szerzett gól nélkül búcsúzott.

FENERBAHCE (török)–BATE (fehérorosz)

A zárt kapus Fenerbahce–BATE találkozón az első mérkőzéshez hasonlóan korai kiállítás volt – ezúttal a fehéroroszok fogyatkoztak meg, mivel Dmitrij Baga a 18. és a 20. perc között beszedett két sárga lapot. A Fener – szemben a 85 perces emberfórt veszni hagyó BATE-val – kihasználta a létszámfölényt, Cristian 45. percben szerzett tizenegyesgólja a törökök továbbjutását jelentette.

STEAUA (román)–AJAX (holland)

A román csapat a kétgólos hátrány ismeretében nagy lendülettel vetette bele magát a küzdelembe, az Ajax azonban, túlélve a kezdeti periódust, nagy helyzetig is eljutott Viktor Fischer révén. A 38. percben szinte a semmiből szerzett vezetést a Steaua: az előrehúzódó balhátvéd, Iasmin Latovlevici vett le szépen egy hosszú indítást, majd átemelte a kifutó Kenneth Vermeert.

Az Ajax ugyan kontrollálta a játékot az első 45 perc nagy részében, de vigyáznia kellett a folytatásban a szünet előtt kapott gól miatt. A bukaresti csapat azonban megérezte a lehetőséget, és már Adrian Popa révén közel járt a hosszabbítást jelentő gól megszerzéséhez, de ez végül Vlad Chirichesnek jött össze a 76. percben: a hátvéd egy kifejelt labdát húsz méterről küldött a jobb felsőbe. Az Ajaxnak még a lefújás előtt rövid időn belül két nagy helyzete is volt, de mindegyik kimaradt, így jöhetett a ráadás.

A kétszer tizenöt perc alatt a hollandoknak volt több lehetőségük, de a döntés a büntetőkre maradt. Az idegek harcából a Steaua jött ki jobban (4–2-re hozta a „párviadalt"), az Ajax részéről a csereként beálló Lasse Schöne és Nikolas Moisander is hibázott.

EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK

Benfica (portugál)–Leverkusen (német) 2–1 (0–0)
G:
O. John (60.), Matics (77.), ill. Schürrle (75.)
Továbbjutott: a Benfica, 3–1-es összesítéssel

Bordeaux (francia)–Dinamo Kijev (ukrán) 1–0 (1–0)
G: Diabaté (41.)
Továbbjutott: a Bordeaux, 2–1-es összesítéssel

Chelsea (angol)–Sparta Praha (cseh) 1–1 (0–1)
G: E. Hazard (92.), ill. Lafata (17.)
Továbbjutott: a Chelsea, 2–1-es összesítéssel

Fenerbahce (török)–BATE (fehérorosz) 1–0 (1–0)
G: Cristian (45. – 11-esből)
K: Baga (20. – BATE)
Továbbjutott: a Fenerbahce, 1–0-s összesítéssel

Hannover (német)–Anzsi Mahacskala (orosz) 1–1 (0–0)
G: Pinto (70.), ill. L. Traoré (99.)
Továbbjutott: az Anzsi, 4–2-es összesítéssel

Liverpool (angol)–Zenit (orosz) 3–1 (2–1)
G:
L. Suárez (27., 59.), Allen (43.), ill. Hulk (19.)
Továbbjutott: a Zenit, 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett góllal

Olympiakosz (görög)–Levante (spanyol) 0–1 (0–1)
G: Martins (9.)
Továbbjutott: a Levante, 4–0-s összesítéssel

Plzen (cseh)–Napoli (olasz) 2–0 (0–0)
G:
Kovarík (51.), Tecl (74.)
Továbbjutott: a Plzen, 5–0-s összesítéssel

Steaua Bucuresti (román)–Ajax (holland) 2–0 (1–0, 2–0, 2–0) – tizenegyesekkel 4–2
G: Latovlevici (38.), Chiriches (76.)
Továbbjutott: a Steaua, 2–2-es összesítéssel, tizenegyesekkel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik