A Bilbao újra átszáguldott a Manchester Uniteden

Vágólapra másolva!
2012.03.15. 18:30
null
Fernando Llorente ismét betalált az MU-nak (Fotó: Action Images)
Címkék
Egygólos hátrányban látogatott az Athletic Bilbaóhoz a Manchester United az El nyolcaddöntőjében, és a találkozó ott folytatódott, ahol az „odavágó” véget ért: száguldott a Bilbao, szenvedett az MU.


De Gea bosszankodik: honfitársai okoztak neki bosszúságot
De Gea bosszankodik: honfitársai okoztak neki bosszúságot

Az Európa-liga egyik legnagyobb meglepetéseként az Athletic Bilbao 3–2-re győzni tudott Manchesterben az United ellen, ráadásul úgy, hogy ha még hármat vágnak az amúgy kiválóan védő David de Geának, egy szavuk sem lehetett volna az angoloknak. A visszavágóra Sir Alex Ferguson egy (nyilatkozataiban igencsak) elszánt, és 4–3–3-as felállásban operáló kezdőt küldött pályára, de mintha még az „odavágó” folytatódott volna, hiszen támadott, támadott az MU (Fernando Amorebieta egy csodás becsúszással mentett például az ötös sarkán az ezúttal jobbszélsőként játszó Ashley Young előtt), de a bilbaói kontrák sokkal gyorsabbak, kreatívabbak és legfőképpen veszélyesebbek voltak.

Amorebieta a 23. percben egy gólpasszt is adott, mégpedig egy elképesztően hosszút, pontosabban nagyot, mert a védő felívelését Fernando Llorente 12 méterről kapásból zúdította a jobb alsóba. 1–0

A baszk drukkerek öröme
A baszk drukkerek öröme

Első fél óráját a védő egy újabb nagy mentéssel zárta le: Ryan Giggs hatméteres fejesét hárította szögletre a gólvonal előtt. A 40. percben lesántikált a gólszerző, az ellenfélnél pedig Rafael sérült meg labdavezetés közben félrelépve, de őt a szünetben össze tudták drótozni.

A második félidő nem kezdődött olyan mozgalmasan, mint az első, de tízpercnyi rohangálás után a hazaiak védője, Andoni Iraola három olyan megalázó cselt mutatott be az ellen 16-osánál, mintha egy tanár–diák mérkőzésen büntetné egy NB II-es tanerő a nebulókat, a vendégek szerencséjére aztán nyolc méterről mellé gurított. Egy percre rá a csereként beálló Gaizka Toquero is végleg eldönthette volna a mérkőzést, de ő meg tíz méterről fölédurrantott.

A 63. percben Ferguson pályára küldte a Chris Smalling, Paul Pogba kettőst, és ez sokat elmond arról, hogyan vélekedett továbbjutási esélyeikről, és két percre rá éppen előbbi fejelt egy beadást Óscar de Marcos elé, aki tíz méterről a bal alsóba lőtt – hogy még jobban fájjon az MU-nak, a becsúszó Jonny Evans beleért a labdába, mielőtt az a hálóba került volna. 2–0

A hajrában kihagyott még két ziccert a Bilbao, majd Wayne Rooney egy bombagóllal enyhített a vereségen (2–1). Ezzel a vereséggel véget ért az MU és Ferguson idénybeli európai kupakalandja.

Méghozzá meglehetősen csúfosat…

A PSV–Valencia, az Udinese–AZ, a Hannover–Standard Liege, az Olympiakosz–Metaliszt, a Schalke–Twente és a Besiktas–Atlético Madrid mérkőzésről ide kattintva olvashatnak.

Fernando Amorebieta angol ellenfelén, az Athletic Bilbao a Manchester Uniteden jutott át (Fotó: Reuters)
Fernando Amorebieta angol ellenfelén, az Athletic Bilbao a Manchester Uniteden jutott át (Fotó: Reuters)
EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Bilbao (spanyol)–Manchester United (angol) 2–1
Bilbao, San Mamés. V: C. Cakir (török)
Bilbao: Iraizoz – Iraola, Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe – Herrera (Ínigo Pérez, 83.), Iturraspe, De Marcos – Susaeta, Llorente (Toquero, 40.), Muniain (San José, 88.)
Manchester United: De Gea – Rafael, Evans, R. Ferdinand (Smalling, 60.), Evra – Pak, Carrick (Pogba, 60.), Cleverley – A. Young, Rooney, Giggs (Welbeck, 68.)
Gólszerző: F. Llorente (23.), De Marcos (65.), ill. Rooney (80.)
Továbbjutott: a Bilbao, kettős győzelemmel, 5–3-mal
PERCRŐL PERCRE
90. perc Véget ért a mérkőzés, kettős vereséggel kiesett az MU.
90. perc Smalling ment Herrera elől a 16-os előtt egy kontra során.
Három perc a ráadás.
89. perc Welbeck lő középtávolról, Iraizoz ment a bal sarok elől szögletre.
88. perc Miguel San José Muniain helyett, támadó helyett bekk.
85. perc Iraloa jobb oldali beadását vágja a rövid ötösről a túlsó sarok mellé De Marcos, Pogbát megelőzve.
83. perc A lesérült Herrera helyén Ínigo Pérez.
80. perc Wayne Rooney szépít: a 16-os körívéről jobbal a bal felsőbe bombáz. 2–1
78. perc Hazai örömjáték, De Marcos elől ment De Gea a jobb oldali ötösön.
75. perc Toquero lő két méterrel mellé 35-ről, középről.
73. perc Susaeta lő a bal felső mellé 14-ről, majd Toquero fejel fölé az ötösről.
72. perc Paul Pogba rúgja fel csúnyán Herrerát. Sárga.
68. perc Giggset Danny Welbeck váltja.
A labda még felpattant egy becsúszó védőn, Evansen.
65. perc Iraloa jobb oldali beadását Smalling kifejeli az ötösön Toquero elől, de éppen Óscar de Marcos elé, aki tíz méterről a bal alsóba lőtt. 20
64. perc Pogba csapja fejbe Herrerát bemutatkozásképpen megünnepelve egyben 18. születésnapját.
63. perc Kettős csere: Rio Ferdinand helyett Chris Smalling, Carricket pedig Paul Pogba váltja.
60. perc Rafael kezel le egy előreívelést a jobbon. Sárga kezezésért.
57. perc Susaeta gurít be balról középre, Toquero meg tíz méterről csúnyán fölé lő.
55. perc Markel Susaeta kap sárgát Evra lerántásáért.
54. perc A támadással fellépő Iralola három védőt is elképesztően lazán, könnyedén cselezett ki, mintha csak kispályás lenne, úgy húzogatta az orruk előtt a labdát, aztán nyolc méterről, középről ballal a bal sarok mellé gurított.
51. perc Egy jobb oldali beadást Amorebieta fejel fölé 15 méterről.
Egyébként Llorente oda-vissza betalált az MU-nak, ebben az évszázadban az európai kupákban csak Oliver Neuville, Hernán Crespo, Kaká és Ivica Olic volt képes erre.
48. perc Susaeta cselezi ki Carricket, majd ballal 22-ről a jobb sarok mellé bombáz 4 méterrel.
46. perc Az MU kezdi a második félidőt.
A gól videóját meg itt nézheti meg.
A többiek így állnak jelenleg az El-ben.
Hármat kell vágnia az MU-nak.
45. perc Ezzel véget ért a félidő.
45. perc Rooney teszi balra A. Young elé, aki már átment balszélsőnek, aki kicselezi az ötös előtt Iturraspét, de érkezik Amorebieta (ki más?), és becsúszva szögletre szerel.
Nem valami szuper a gyep.
41. perc Rafael tör előre a jobbon, és egyszer csak elesik, majd bokáját fogva elterül a földön.
40. perc Talált: Llorentét Gaizka Toquero váltja. Bár 2-es mezben nyomul, azért csatár ő.
Toquero készülődik beállni. Kiújult Llorente sérülése?
36. perc Pak teszi ki jobbra Giggnek, de túl sokat vár a lövéssel, Artunetxe szögletre ment.
34. perc Rooney cselezget balról középre, majd ellöki magától Susaetát, szabadrúgás kifelé.
Kissé leült a mérkőzés a nagy ütésváltás óta.
29. perc Cleverley cselezget, és akkor a pánik a Bilbao-védelemben, hogy három védő szabadít fel, egymás utáni rúgásokkal tudják csak kihozni a 16-osról...
27. perc Ez is ziccer: Young ívelt be jobbról, Giggs fejel az öt és feles túlsó sarkáról, de a közbelépő Amorebieta szögletre ment.
Fernando Amorebieta adta az utcahossznyi gólpasszt.
23. perc Fernando Llorente a másik oldalról nem hibázik: egy felívelést Rio Ferdinand elnéz, a spanyol ék meg jobbal, kapásból 12 méterről a jobb alsóba bombáz. Csodagól!!! 10
23. perc DeMarcos lő 13 méterről balról, de éppen középre.
20. perc Iraizoz vetődik ki bátran a 16-os bal csücskén Giggs elé, amoda De Gea kap le egy előreívelést Llorente elől.
18. perc Pak teszi az ötös felé igyekvő Rooneynak, de Javi Martinez érkezik egy újabb remek becsúszással.
14. perc Micsoda helyzet! Llorente tette oda a 16-os vonalának közepétől Muniainnak, aki 12 méterről eltalálja a jobb oldali kapufát, a kipattanót pedig Llorente elől De Marcos öt méterről az égbe rúgja.
11. perc De Marcos lő a bal sarok mellé ballal három méterrel 27-ről.
9. perc Carrick ugratja ki A. Youngot,az ötös bal sarkán egy csodás becsúszással érkezik Amorebieta, a kapus így kivetődhet a lecsorgóra.
8. perc Rooney tenné ki balra Amorebieta José rövid fejesét, de érkezik egy hatméteres becsúszással Iraola.
5. perc Rafael fejjel ment az ötösön egy beadást, a kontrából Rooney ad be rosszul, a hazai közönség nagy örömére.
2. perc Carrick rúgja fel a 16-os előtt Llorentét, szabadrúgás 19-ről, középről. Susaeta fut neki, jobbal lő centikkel a bal sarok mellé, a sorfal segítségével. Szöglet.
2. perc Susaeta indít a jobbon, R. Ferdinand azonban ügyesen kikíséri a labdát.
1. perc Elkezdődött a mérkőzés.
Bilbaóban 14 Celsius-fok van, nagyon enyhe szél, enyhén csípős idő.
Meglehetősen bátran, 4-3-3-ban kezd az MU tehát. A hazaiak 4-2-3-1-ben.
A kispadon: Raúl, San José, Ekiza, Torquero, David López és Ínigo Perez itt, Amos, Fábio, Smalling, Pogba, Scholes, J. Hernández és Welbeck ott.
A kezdők: Iraizoz - Iraola, Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe - Herrera, Iturraspe, De Marcos - Susaeta, lorente, Muniain itt, De Gea - Rafael, Evans, Ferdinand, Evra - Pak, Carrick, Cleverley - A. Young, Rooney, Giggs ott.
A hazaiaknál Aitor Ocio, Xabier Castillo és Carlos Gurpegi maródi, a vendégeknél Nemanja Vidics, Darren Fletcher, Chris Smalling, Nani, Phil Jones és Antonio Valencia.

„Azt, hogy egygólos előnyben várjuk a második kilencven percet, nem szabad figyelmen kívül hagyni, de túl sokat sem szabad foglalkozni vele, mivel a meccsen egyedül az számít majd, hogy felül tudjuk-e múlni a riválisunkat. Birtokolnunk kell a labdát, támadnunk, és megpróbálni veszélyt okozni ezekből a támadásokból. Olyan csapat ellen küzdünk, amelynek a világ elitjéhez tartozó támadói vannak, és rendkívül magas színvonalat képvisel" – mondta a feldicsért Bielsa.

„A munkamoráljuk fantasztikus. Bielsa olyan csapatot épített, amely nagyon keményen dolgozik, és a pálya minden területén nyomást helyez az ellenfélre. Egyfolytában futnak. A csapata mentalitása valószínűleg őt magát tükrözi vissza" – dicsérte az Őrült becenévre is hallgató kollégáját Sir Alex Ferguson még az első meccs után.

A baszk csapatot irányító Marcelo Bielsa Sir Alex Ferguson elismerését is kivívta, de a skót szakember úgy véli, ha jól teljesít csapata, továbbjuthat a párharcból.

Az odavágón a baszkok nagy meglepetésre Manchesterben is győzni tudtak.
ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ATHLETIC BILBAO-MANCHESTER UNITED EL-NYOLCADDÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik