Megyeri a mennyország után a pokolban

Vágólapra másolva!
2012.03.15. 21:07
null
Georginio Wijnaldum (jobbra) hiába erőlködött, nem tudta bevenni a Valencia kapuját (Fotók: Action Images)
Címkék
A Valencia és az AZ is megőrizte a hazai pályán szerzett kétgólos előnyét, így bejutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó Európa-ligában. A spanyol csapat 1–1-es döntetlent játszott a PSV otthonában, míg a holland alakulat szinte az egész meccset emberhátrányban játszva 2–1-re kapott csak ki Udinében. Szintén sikerrel vette a nyolcaddöntőt a Hannover, amely az idegenbeli 2–2 után hazai környezetben 4–0-ra nyert a Standard Liege ellen. Megyeri Balázs 11-est védett, ezután viszont két gólnál is hibázott, csapata, az Olympiakosz a Metaliszt Harkivtól elszenvedett 2–1-es hazai vereséggel pedig kiesett. A Schalke a triplázó Klaas-Jan Huntelaar vezérletével 4–1-re győzött, és búcsúztatta a Twentét, az Atlético Madrid pedig kettős győzelemmel jutott túl a Besiktason.

 

OLYMPIAKOSZ–METALISZT HARKIV

Ivan Marcano már a 15. percben vezetéshez juttatta egy szép fejessel az Olympiakoszt, amely ezután is teljes mértékben uralta a játékot. A Metalisztnak jóformán momentuma sem volt az első félidőben, nem sok jel mutatott rá, hogy megszakad a görögök kapuját védő Megyeri Balázs góltalansági sorozata, amely a meccs előtt 830 percet számlált.

A NEGYEDDÖNTŐBE JUTOTT CSAPATOK
Athletic Bilbao (spanyol)
Atlético Madrid (spanyol)
Valencia (spanyol)
Hannover (német)
Schalke (német)
Metaliszt Harkiv (ukrán)
Sporting CP (portugál)
AZ (holland)

A szünet után nagyot fordult a világ, a Harkiv egyre inkább magára talált, ez pedig meghozta az eredményét. Marko Devics már a 77. percben egyenlíthetett volna, ám panenkás tizenegyesét Megyeri a földről felpattanva megfogta.

A magyar kapus ekkor a mennyországban érezhette magát, ez az állapota azonban nem tartott sokáig. A 81. percben ugyanis egy bal oldali beadásnál Cristian Villagraa berobbanó Cristian Villagra megzavarta, a kapus kezéből kiperdült a labda, az argentin védőnek már csak az üres kapuba kellett fejelnie. A vérszemet kapó vendégek tovább rohamoztak, és a 86. percben megszerezték a továbbjutást jelentő góljukat is. Egy bal oldali szögletnél Megyeriről továbbcsorgott a labda, amit Devics közvetlen közelről a hálóba pöckölt. Az ukrán csapat idegenben szerzett több góllal jutott tovább.

 

SCHALKE–TWENTE

A Kassai Viktor által vezetett mérkőzést a hazaiak kezdték aktívabban, az amerikai Jermaine Jones két veszélyes lövést is megeresztett az első tíz percben. A 11. percben aztán jött a hideg zuhany, a Twente megszerezte a vezetést Willem Janssen lapos lövésével, így a Schalke ekkor már három gólra volt a negyeddöntőtől.

Huntelaar (jobbra) kiejtette honfitársait
Huntelaar (jobbra) kiejtette honfitársait

A németek a 26. percben egy holland jóvoltából kerültek valamivel közelebb céljukhoz. Természetesen Klaas-Jan Huntelaarról van szó, aki Julian Draxler tökéletes beadása után fejjel volt eredményes, ezzel klubrekordot döntött, hiszen ez volt az idénybeli 35. gólja. Az eddigi csúcstartó Klaus Fischer volt, aki az 1976–1977-es szezonban 34-szer vette be az ellenfelek kapuját.

A királykékek nagyon megnyomták a második játékrész elejét, Draxler lövését Nikolaj Mihajlov védte, Raúl pedig óriási helyzetben föléfejelt. A Twente az 57. percig állta a sarat, ekkor újra kapitulált. Janssen kézzel blokkolta Raúl lövését, a tizenegyest pedig Huntelaar a jobb felső sarokba vágta.

Lendületben maradt a Schalke, amely végül elsöpörte a holland gárdát. A 72. percben Raúl remek passzát Jones váltotta gólra, majd a hajrában Huntelaar szerezte meg egy kontra után önmaga harmadik, csapata negyedik gólját, bebiztosítva továbbjutásukat.

 

BESIKTAS–ATLÉTICO MADRID

A vendégek kétgólos előnnyel érkeztek Isztambulba, ahol a Besiktas fanatikus szurkolói sem hozták zavarba őket. A helyi híveket a 26. percben Adrián López csendesítette el, aki Arda Turan önzetlensége után lőtt Cenk Gönen kapujába.

A Besiktas a második félidőben sem tudott felnőni a feladathoz, az Atlético pedig két újabb góllal tette egyértelművé, hogy jobb csapat a töröknél.

 

HANNOVER–STANDARD LIEGE

A belga gárdának kellett volna támadnia és – legalább egy – gólt szereznie, ehelyett a 21. percben már kétgólos hátrányban volt. A vendégek mindkétszer alaposan megkönnyítették a hannoveriek dolgát, az első találatnál Sinan Bolat kapus ügyetlenkedett, a másodiknál pedig rosszul tisztáztak, majd Kanu a saját kapujába helyezett.

A brazil hátvéd megpróbáltatásai ezzel még nem értek véget, a 73. percben – amikor a Standard már tíz emberrel játszott Serge Gakpé kiállítása miatt – ugyanis újabb öngóllal boldogította a hazaiakat, bár nem nagyon tehetett a dologról, hiszen a becsúszó csapattársáról pattant rá, róla pedig a kapuba a labda. A hannoveri fiesztát Sérgio Pinto tette teljessé, aki a 93. percben beállította a 4–0-s végeredményt.

A német csapat kilencedik próbálkozásra tudott bejutni a negyeddöntőbe az európai kupaporondon.

UDINESE–AZ

A holland csapat a hazai pályán aratott 2–0-s sikere után több mint kedvező helyzetből várhatta a visszavágót, amelyen azonban hamar nagy bajba került. Az egyedül kiugró Antonio Floro Florest ugyanis Nick Viergever lerántotta a tizenhatoson belül, így a hazaiak a 2. percben emberelőnybe kerültek és büntetőhöz jutottak. Antonio Di Natale könyörtelen ítélet-végrehajtónak bizonyult, az első negyedóra végén pedig szépen kijátszott támadás végén akcióból is betalált, így az Udinese már ekkor ledolgozta hátrányát.

Az olaszok ezután is lendületben maradtak, ám harmadszor nem sikerült bevenniük a Costa Rica-i Esteban kapuját.

A 31. percben érkezett el a mérkőzés kulcsmomentuma, ekkor az első mérkőzésen is eredményes Erik Falkenburg gyönyörű gól lőtt, ezzel az Udinese hirtelen újra kétgólnyi távolságra került a továbbjutástól.

A középpályás találata végül is döntőnek bizonyult, hiszen az Udinese hiába támadott nagy erőkkel a második félidőben, fölénye meddőnek bizonyult. Sőt, a hollandok egyenlíthettek volna, ám Rasmus Elm tizenegyest hibázott, így maradt a 2–1, az AZ tehát 3–2-es összesítéssel lépett a legjobb nyolc közé.

PSV–VALENCIA

A Valencia az ezt megelőző 31 UEFA-kupa-/Európa-liga-mérkőzéséből csak egyet veszített el, ami nem volt jó jel az eindhoveniek számára, akiknek legalább kettővel kellett volna nyerniük. Ennek megfelelően becsülettel rohamozták is a spanyol alakulat kapuját, ám sokáig eredménytelenül.

A második félidő második percében még nehezebb helyzetbe került a PSV, egy megpattanó lövéssel ugyanis a Valencia idegenben is megszerezte a vezetést.

Ola Toivonen a 64. percben visszahozta a holland reményeket, szűk félórája maradt a hazaiaknak, hogy ledolgozzák kétgólos hátrányukat. A 3–1-es győzelem már az ő továbbjutásukat jelentette volna, ám nemhogy kettő, egy gólt sem sikerült begyötörniük, így a Valencia – amelyből Ramit a hajrában kiállították – tovább javította remek mérlegét a sorozatban, és készülhet a következő körre.



ATHLETIC BILBAO–MANCHESTER UNITED

A Bilbao kettős győzelemmel jutott tovább, a mérkőzésről bővebben itt olvashatnak.

 

MANCHESTER CITY–SPORTING CP

A Sporting továbbjutásáról itt olvashatnak.


EURÓPA-LIGA – A MAI PROGRAM
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Hannover (német)–Standard Liege (belga) 4–0
G: Abdellaoue (4.), Kanu (21., 73. – mindkettő öngól), S. Pinto (93.)
Kiállítva: Gakpé (58., Standard Liege)
Továbbjutott: a Hannover 6–2-es összesítéssel.
PSV (holland)–Valencia (spanyol) 1–1
G: Toivonen (64.), ill. Rami (47.)
Kiállítva: Rami (89., Valencia)
Továbbjutott: a Valencia 5–3-as összesítéssel.
Udinese (olasz)–AZ (holland) 2–1
G: Di Natale (3., 15. – az elsőt tizenegyesből), ill. Falkenburg (31.)
Kiállítva: Viergever (3., AZ)
Továbbjutott: az AZ 3–2-es összesítéssel.
Bilbao (spanyol)–Manchester United (angol) 2–1
G: F. Llorente (23.), De Marcos (66.), ill. Rooney (80.)
Továbbjutott: a Bilbao kettős győzelemmel, 5–3-as összesítéssel.
Olympiakosz (görög)–Metaliszt (ukrán) 1–2
G: Marcano (15.), ill. Villagra (81.), Devics (86.)
Továbbjutott: a Metaliszt, idegenben szerzett több góllal (2–2).
Manchester City (angol)–Sporting (portugál) 3–2
G: Agüero (60., 82.), Balotelli (75. – tizenegyesből), ill. M. Fernández (33.), Van Wolfswinkel (40.)
Továbbjutott: a Sporting, idegenben szerzett több góllal (3–3).
Schalke (német)–Twente (holland) 4–1
G: Huntelaar (29., 57., 81. – a másodikat tizenegyesből), Jones (71.), ill. Janssen (14.)
Továbbjutott: a Schalke 4–2-es összesítéssel.
Besiktas (török)–Atlético Madrid (spanyol) 0–3
G: A. López (26.), Falcao (83.), Salvio (94.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid kettős győzelemmel, 6–1-es összesítéssel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik