Bilbao-győzelem a Manchester United otthonában

Vágólapra másolva!
2012.03.08. 21:32
null
A Bilbao nyerni tudott Manchesterben az első meccsen (Fotó: Reuters)
Címkék
A Manchester United az Athletic Bilbaót fogadta az Európa-liga nyolcaddöntőjében, és bár a vezetést megszerezték az angolok, a vendégek – nem akármilyen mérkőzésen – fordítani tudtak.  

Alaposan meglepte a jónépet Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere kezdőcsapata kijelölésével, hiszen érdekes variációját láttuk a „vörös ördögök” sztárjainak. Talán éppen emiatt kezdett jobban a Bilbao, Fernando Llorente és az immáron felnőttválogatott Iker Muniain többször is megdolgoztatta David de Geát.

Első igazán veszélyes támadásából vezetést szerzett viszont az MU: a találatban Ryan Giggsé és Javier Hernándezé volt a fő érdem, bár a gólt a kipattanót két méterről értékesítő Wayne Rooney szerezte. De emlékezzünk meg eme találat kapcsán az összevissza futkosó baszk védőkről, és a J. Hernández lövését éppen Rooney elé ütő kapusról, Gorka Iraizozról is. 1–0

Ahogyan mostanában szokta, a vezetés megszerzése után levette lábát a gázról az MU, erre ráérezve a fürge zöld mezesek három nagy lehetőséget is „kicikáztak” maguknak, de az irányzékkal rendre gondok akadtak. Egészen a félidő hajrájáig: egy szinte a végletekig kijátszott akcióra Fernando Llorente tette fel a koronát egy pontos fejessel. 1–1

Ahogyan azt többször is megfigyelhettük a közelmúltban, nem tudott felpörögni az United, így futószalagon következtek a Bilbao-helyzetek, De Gea viszont ihletett formában védett.

Ferguson kínjait tovább növelte egyik segítője, aki a cseréket jelző táblát ráejtette a skót lábára; miközben a Sir játékosai a gyepen egyáltalán nem találták a ritmust, sőt, ha helyzetei felét berúgja a Bilbao, akkor már a 70. percben 1–3-ra állt volna a mérkőzés…

Ehelyett meg kellett elégedniük a baszkoknak az egygólos vezetéssel, bár alighanem annak is örültek, hogy sokadik ziccerüket Óscar de Marcos végre értékesítette – a találat értékéből az sem von le, hogy lesről született. 1–2

Az angoloktól várt huszáros hajrá elmaradt, sőt, a csereként beállt bilbaói Gaizka Toquero elvarrhatott volna minden szálat a 83. percben, ám De Gea bemutatta esti hatodik nagy védését is. A 90. minutumban már ő is tehetetlen volt, amikor Iker Muniain a hálóba lőtt egy kipattanót, de kapott még egy esélyt a vörös alakulat, mert a legvégén büntetőhöz jutott, amelyet Rooney higgadtan értékesített.

Ezzel alakult ki a 2–3-as végeredmény, továbbra sem megy tehát odahaza az európai kupákban a Manchester Unitednek – de korai még leírni őket.

 

PERCRŐL PERCRE
90. perc Véget ért a találkozó, ismét kikapott odahaza az El-ben az MU.
90. perc Kap még egy esélyt az MU: J. Hernández ad be balról, egy pár centiméterrel a 16-oson belül De Marcos belekap a labdába. Büntető, amelyet Wayne Rooney nem hibáz el és magabiztosan bombáz a jobb alsó sarokba: 2–3
90. perc Eldőlt... De Marcos hagyta faképnél Evrát Torquero fejesével, kisodródva bravúrosan kapura lőtt jobbról, 10 méterről. De Gea ezt is megfogta a túlsó alsó előtt, de érkezett Iker Muniain, akit Rafael nem fogott, és pár méterről az üres kapu jobb felső sarkába lőtt. 13
84. perc Herrera helyére szép lassan, de még milyen lassan Inigo Pérez áll.
83. perc Muniain teszi ki jobbra Toquerónak, aki 14-méterről, jobbról lő, de középre, De Gea pedig szögletre hárít.
81. perc F. Llorentét váltja Gaizka Toquero.
80. perc Rooney bombáz 25-ről kapura, a léc alatt azonban fogja a sistergős löketet Iraizoz.
77. perc Rooney emel fölé 22-ről, jobbal.
75. perc Giggset Nani váltja.
Amúgy lesről esett némileg a találat, de ez sem von lesz szépségéből. Fontosságából meg pláne.
72. perc Óscar de Marcos ezt már nem hibázza el: Herrera löbböl elé középről, 16 méterről egy csodásan labdát, amelyet De Marcos ballal, kapásból tesz el 12 méterről a jobb alsóba. 12
69. perc Rooney és J. Hernández gyengébb eresztésből származó lövései nem okoznak gondot Iraizoznak.
68. perc Herrera játszik össze csodálatosan Muniainnal, aki az ötös bal sarkáról lőhet, de De Gea ezt is szögletre tudja rúgni bal lábát a földre rogyasztva.
64. perc San José rántja le J. Hernándezt, sárga.
62. perc Pak Dzsi Szungot Anderson váltja.
60. perc A másik oldalon Rooney tette J. Hernández elé, akinek 10 méteres lövésébe belevetődött egy védő. Szöglet.
60. perc Susaeta szabadrúgását Jones fejeli ki, San José csúnyán fölé lő 14-ről.
56. perc Rooney teker egy méterrel a bal sarok mellé egy 16-os előtti szabadrúgást.
55. perc Michael Carrick Smalling helyén.
53. perc Herrera 18 méterről, kissé balról lő jobbal, De Gea elvetődve balra kipiszkálja a labdát a léc alól. Szöglet.
Ömlik a vér Smalling fejéből.
52. perc Muniain, majd De Marcos volt a labda útja, utóbbi indítja F. Llorentét, aki ballal 12 méterről, kissé balra kisodródva az oldalhálóba lő.
49. perc Muniain lő középről 20 méterről (ismét) jobbal, De Gea nagyot véd a jobb alsónál. Szöglet.
47. perc Llorente elől ment Smalling, a kipattanót 14-ről Sauseta teszi jobbal, de fölé.
46. perc Elkezdődött a második félidő.
Az eleje és a vége a vendégeké volt, a közepe a hazaiaké: igazságos a döntetlen.
45. perc Ezzel véget is ért az első félidő.
44. perc Egyenlít a Bilbao: Susaeta jobb oldali beadását Rafael és Smalling között Fernando Llorente hat méterről a kapuba jobb oldalába bólintja. 1–1
Ha feláll az angol védelem, vége a Bilbaónak. De azért jó lennem ha támadnának az angolok is.
41. perc Hosszas unalom után Rooney jobb oldali beívelését lopja le a kapus a hosszú ötös-sarkon J. Hernández fejéről.
35. perc De Marcos futtatja a jobbon Iraolát, aki kicselezi visszafelé Rafaelt, majd nyolc méterről, balról kisodródva az oldalhálóba lő.
33. perc Micsoda helyzet! De Marcos30 méteres labdáját Susaeta egyedül vihette a kapusra, mert lefutotta Evanst, de 16 méterről elhamarkodottan a jobb sarok mellé emel, két-három méterrel is.
29. perc Herrera szed össze egy lepattanót, a sajátját, és ad be jobbról: középen Smallingot megelőzve Llorente hat méterről fölé fejel.
27. perc Aurtenetxe ad be balról, 12 méterről, ám De Gea szépen jön ki az ötösig és fogja a labdát.
22. perc Vezet az MU! J. Hernández játszik össze villámgyorsan és pontosan Giggsszel, majd ballal lő 10 méterről három védő közül kapura, ám Iraizoz vetődve véd a jobb alsónál - a kipattanóra viszont egyedül érkezik Wayne Rooney, és két méterről az üres kapuba lövi a labdát. 1–0
22. perc Ph. Jones szabadít el rossz helyre, így 16 méterről lőhet De Marcos, ám éppen középre. Ez De Geáé.
19. perc Llorente szeretett volna kapura fordulni az ötösön, de Smalling nem hagyta, a kontránál Iraizoz ment kapujától messze kifutva Giggs elől.
17. perc Az első hazai lövés(ke): J. Hernández gurít középre 17-ről, ballal, középre.
Örül a 8.000 bilbaói vendégdrukker a stadionban, eddig jobbak a baszkok.
12. perc J. Martínez ível a félpályáról csodásan Muniain elé, aki kicsit hosszan veszi e a labdát rohantában, így az ötös előtt takarít De Gea.
7. perc Muniain ível 25 méterről méterekkel a kapu fölé, mert látta, hogy kint áll ketrecétől messze De Gea.
4. perc Llorente cselez kettőt a 16-os előtt, majd elcsúszva, ballal centikkel lő a bal felső mellé.
1. perc A hazaiak kezdik a találkozót.
A kispadon: Amos, R. Ferdinand, Fábio, Anderson, Carrick, Nani és Welbeck ill. Raúl, Koikili, Ekiza, Inígo Pérez, Toquero, David López, Ibai Gómez.
A kezdők: De Gea – Rafael, Smalling, Evans, Evra Pak Dzs. Sz., P. Jones, Giggs, A. Young – J. Hernández, Rooney itt, Iraizoz – Iraola, San José, J. Martinez, Aurtenetxe – Iturraspe, De Marcos, Herrera - – Susaeta, F. Llorente, Muniain ott.
A hazaiaknál Anders Lindegaard, Nemanja Vidics, Tom Cleverley, Darren Fletcher, Antonio Valencia és Michael Owen is sérült, a vendégektől Aitor Ocio, Xabier Castillo és Carlos Gurpegi.

„Ez egy nagyon nehéz párosítás, a Bilbao eddig nagyon meggyőző teljesítményt mutatott – magasztalta az ellenfelet a Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson. – Egy rendkívül fejlődőképes spanyol csapattal találkozunk, és komoly feladatnak ígérkezik számunkra a továbbjutás. Fel kell ébredjünk, mert minden kétséget kizáróan ez vár ránk. Ért már bennünket korábban néhány kellemetlen csalódás európai kupameccsen.”

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MANCHESTER UNITED-ATHLETIC BILBAO EURÓPA-LIGA-NYOLCADDÖNTŐ ELSŐ FELVONÁSÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!
EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Manchester United (angol)–Athletic Bilbao (spanyol) 2–3
Manchester, Old Trafford. V: F. Meyer (német)
Manchester United: De Gea – Rafael, Smalling (Carrick, 55.), Evans, Evra Giggs (Nani, 75.), Pak Dzs. Sz. (Anderson, 62.), Ph. Jones, A. Young – J. Hernández, Rooney
Athletic Bilbao: Iraizoz – Iraola, San José, J. Martinez, Aurtenetxe – Iturraspe, De Marcos, Herrera (I. Pérez, 84.) – Susaeta, F. Llorente (Toquero, 81.), Muniain
Gólszerző: Rooney (22.), Rooney (92. – 11-esből) ill. F. Llorente (44.), De Marcos (72.), Muniain (90.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik